KGB håller ordning i sovjetiskt reservat

Länsstyrelsen i MinskMilana Michalevitj var hemma med sin ettåriga dotter Aljona när hennes mobiltelefon ringde. Samtalet kom från ett nummer som tillhör KGB. Säkerhetstjänsten i Vitryssland har behållit sitt gamla namn och de beprövade sovjetiska metoderna.

Den som ringde var Milanas make, den oppositionella presidentkandidaten Ales Michalevitj. Sedan nästan en månad sitter han på KGB:s häkte. Han är åtalad för “våldsamt upplopp” efter den stora demonstrationen mot fusket i presidentvalet på valdagens kväll.

Ales Michalevitj, ytterligare tre presidentkandidater och ett fyrtiotal andra riskerar upp till femton års fängelse om de fälls, men det var inte det han ville diskutera när han för första gången efter gripandet hade möjlighet att tala med sin fru. Han hade ett mer brådskande ärende.

– Om du uppför dig på rätt sätt och låter bli att åka till vissa ställen, då kan du få höra min röst en gång till inom en vecka, sade han.

Milana Michalevitj kunde knappt känna igen sin man, berättar hon för den vitryska oppositionstidningen Nasja Niva:

– Det var hans röst, men det var inte hans sätt att tala.

Lite senare ringde han en gång till, för att förtydliga att det var Warszawa han menade.

– Bäst att inte åka till Warszawa, hörde Milana Michalevitj en främmande röst säga i bakgrunden.

Milana Michalevitj var bjuden till polska parlamentet för att tala om förtrycket i Vitryssland. Hon försökte ta sig dit trots varningen, men säkerhetstjänsten grep henne på torsdagsmorgonen och meddelade att hon inte får åka utomlands.
Nu är hon på fri fot igen.

Det är däremot inte journalisten Irina Chalip, som är gift med presidentkandidaten Andrej Sannikov. Båda greps efter demonstrationen den 19 december, även de anklagade för “våldsamt upplopp”.

Ett par dagar efter gripandet kontaktade KGB barnavårdsmyndigheten angående parets treåriga son Danilа. När mormor Ljutsina Chalip var hos KGB och försökte lämna ett paket till sin dotter fick hon ett brådskande telefonsamtal: två socialarbetare var på Danilas dagis för att ta reda på hur han har det.

För att Danila ska få bo kvar hos mormor krävs godkännande från myndigheterna. Inom ett par veckor måste hon bevisa att hon inte är narkoman, inte lider av könssjukdomar och att hon även i övrigt är lämplig för att ta hand om barn. Hela proceduren är ett sätt att sätta press på Danilas föräldrar, menar mormor Ljutsina Chalip.

Det som drabbat oppositionella presidentkandidaters familjer är bara toppen av isberget. Studenter som deltog i demonstrationen mot Aleksandr Lukasjenko. Ett stort antal husrannsakningar har genomförts hos människorättsorganisationer, tidningsredaktioner och oppositionsaktivister.

Inför tv-kameror har ledande oppositionella tvingats till regeringsvänliga uttalanden för att slippa fängelse. I en grotesk propagandafilm som vitrysk stats-tv visade förra helgen utmålas demonstranterna till fjärrstyrda våldsverkare som går grannländernas ärenden.

Geografiskt är avståndet från Skåne till Vitryssland mindre än till Sundsvall. Sjuttiofem mil sydost från Malmö har evighetspresidenten Aleksandr Lukasjenko lyckats skapa ett sovjetiskt reservat som bygger på att de som håller tyst kan räkna med ett relativt drägligt liv. De som inte håller tyst kan räkna med raka motsatsen.

Repressionen står den vitryska regimen själv för, medan pengarna till det drägliga livet i stor utsträckning kommer från Ryssland i form av billig olja som raffineras i Vitryssland och exporteras vidare till världsmarknadspriser.

I många år har Lukasjenko samtidigt lyckats behålla ett relativt oberoende från Ryssland, genom att då och då flirta med EU när Ryssland velat ta över de vitryska oljeraffinaderierna eller ledningsnätet för gas och olja.

EU har omväxlande använt sanktioner och ekonomiska morötter för att få Lukasjenkos regim att införa fria val och fria massmedier samt avskaffa dödsstraffet. Hösten 2008 släpptes de mest kända politiska fångarna som en eftergift till EU.

Efter den senaste brutala polisinsatsen mot oppositionsdemonstrationen och fängslandet av oppositionella presidentkandidater funderar EU nu på att införa nya sanktioner mot den vitryska regimen.

I går kom Lukasjenkos svar. I landets största tidning anklagas Polen och Tyskland stå bakom ett kuppförsök mot Vitrysslands regering. Tidningen heter ”Sovjetiska Vitryssland.”

En kortare version av texten publicerades i Sydsvenskan 2011-01-15

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.