Omgruppering av Kremls trupper

Nu börjar det klarna hur de ryska makthavarna tänker reagera på lördagens jättedemonstrationer som krävde rättvisa val. Strategin påminner om tekniken som använts under de senaste tio dagarna för att förvirra alla som försöker använda Twitter för att följa händelseutvecklingen kring valfusket, valövervakningen och protesterna.

I Twitter har betalda bloggare spammat relevanta taggar och sökbegrepp med nonsensmeddelanden som “hallå, är det här man får telefonsex”. Enda sättet att hålla koll på vad som egentligen pågick under valdagen och under lördagens demonstration var att skippa alla sökbegrepp och etiketter, och bara följa välkända, tillförlitliga personer och organisationer.

Nu spammar Kreml inte bara den virtuella cyberrymden utan också den något mer reella politiska rymden. Nonsenspolitiker har tagit nonsensmeddelandenas plats. Nu finns det plötsligt drösvis med mer eller mindre liberala politiker som ska ställa upp i presidentvalet. Det tydligaste exemplet är miljardären Michail Prochorov, som häromdagen sade att Putin är enda alternativet, men nu plötsligt ordnar en presskonferens där han berättar att han minsann vill bli president själv.

Att han gjorde det alls var suspekt nog, men efter att ha sett dagens upplaga av tv-programmet “Nyheter från Kreml” (officiellt heter det Vremja) är jag säker. Det hela är bara ett spel för gallerierna och ett försök att förvirra de ryssar som är upprörda över valfusket och stödjer protesterna.

Prochorov var nämligen första nyhet i Vremja. Inte Putin, inte Medvedev, utan “oppositionspolitikern” Prochorov, som alltså enligt uppgift är motkandidat till sagda herrar. Och inte nog med att han fick babbla på om sitt viktiga beslut. Inslaget var pedagogiskt upplagt, med ett långt klipp från lördagens demonstration på Bolotnajatorget och en speakerröst som förklarade vems kandidat Prochorov är:

Эта довольно активная и образованная часть граждан ощутила себя вне политического поля. А недоверие к результатам голосования вылилось в уличные протесты. Прохоров уверен, что именно эти люди помогут ему поменять расклад на Президентских выборах…

Den här relativt aktiva och utbildade delen av medborgarna kände sig utanför det politiska fältet. Och misstro till valresultatet ledde till gatuprotester. Prochorov är övertygad om att det är dessa människor som hjälper honom att ändra uppställningen inför presidentvalet…

Prochorov har givetvis ingen chans att bli vald, men han kan hjälpa skapa bilden av ett rättvist val där det finns en “högerinriktad”, “liberal” kandidat. När och om det dyker upp behov att spola honom så har Kreml sina tv-kanaler som man kan styra bäst man vill.

Som i dag, när tittarna fick veta att demonstrationen till stöd för Enade Ryssland och det “rättvisa” valresultatet på Manegetorget intill Kreml samlat 25.000 deltagare – exakt lika många som demonstrationen mot valfusket enligt officiella uppgifter samlade två dagar tidigare.

Andra uppskattningar gör emellertid gällande att lördagens demonstration mot valfusket på Bolotnajatorget snarare samlade uppemot 40.000 deltagare, medan antalet människor på Manegetorget i dag var kring 2.000-3.000.

Dessutom var många på Manegetorget ditfraktade, och inte bara från Moskva utan från många olika städer. Många hade skickats dit av företag, på beställning av Enade Ryssland. En hel del verkade vara gästarbetare från Centralasien. Personer som försökte komma in oorganiserat för att se vad som pågick hölls borta av polisen, även om de sade att de ville visa sitt stöd för Enade Ryssland.

Varken Medvedev eller Putin har än så länge sagt något betydelsefullt efter lördagens jättedemonstrationer, och allt tyder på att de knappast tänker uppfylla några av demonstranternas krav. Framför allt tänker de knappast ordna nyval. I stället verkar det vara den gamla beprövade strategin som gäller: stoppa huvudet i sanden och skyll allt på fientliga västmakter som vill destabilisera Ryssland.

Ett bra exempel på det sistnämnda fick vi också i dag, i Den Officiella Ryska Tidningen, Nya Pravda, eller Rossijskaja Gazeta, som det också kallas. Där jämför författningsdomstolens ordförande Valerij Zorkin de senaste dagarnas händelser med 1993, då rebelliska ledamöter i högsta sovjet försökte inta tv-huset i Ostankino med vapenmakt och sedan barrikaderade sig i parlamentshuset som Jeltsin låt skjuta sönder och samman.

Och då precis som nu var det alltså “utländska krafter” som stod bakom allt, hävdar Zorkin. Landet behöver en kraft som kan stoppa hotet mot ryska statens fortbestånd, menar han. Inte mycket verklighetsförankring där, men vad gör väl det, det viktiga är att skicka rätt signaler: den som demonstrerar är utländsk spion och kommer att krossas vid behov.

Därutöver har man från Kremls sida vidtagit en brådskande åtgärd för att hålla kvar Vladimir Putins opinionssiffror på lämplig nivå. Det Kreml närstående opinionsinstitutet FOM, som efter valet gömde undan de olämpliga delarna av sin vallokalsundersökning, har helt enkelt slutat att publicera nya siffror.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

9 svar på ”Omgruppering av Kremls trupper”

Utmärkt inlägg! Att Prochorov är en “fejk-kandidat” är uppenbart. Frågan är om Surkov & Co verkligen kan kan lura “twitter-generationen” som protesterade på Bolotnaja med detta drag. Vore också intressant att veta om Prochorov blivit tvingad till detta (och därmed tvingats svälja sin avsky mot Surkov), eller om han verkligen är ett så ryggradslöst kryp som han nu framstår.

Länken till Marina Litvinovitjs utmärkta sammanfattning verkar förresten ha fallit bort.

Jag förstår inte riktigt heller vilken “drös” av mer eller mindre liberala presidentkandidater du syftar på. Förutom Prokhorov är det väl bara Javlinskij (som ju är en riktig oppositionskandidat) som kan anses vara liberal.

Den stora frågan som många väntar svar på just nu är huruvida Navalnyj ska anmäla sin kandidatur till presidentvalet. Om jag har förstått det rätt har han bara ett par dagar till på sig för ett sådant beslut. Gör han det tror jag vi kan få se en intressant “rysk vår”. Gör han inte det är risken överhängande att protestvågen rinner ut i sanden.

Nu ska länken fungera.

Drös av mer eller mindre liberala presidentkandidater:

Javlinskij
Prochorov
Zjirinovskij (liberaldemokrat!)
Mironov (mindre…)

Men jag hade faktiskt för mig att även Kudrin hade sagt att han tänkte ställa upp i presidentvalet. Måste dock ha hört fel, för nu hittar jag inte den uppgiften. Han ska bara skapa det nya parti som Medvedev flera gånger bett honom skapa (video). Nåväl, det fungerar också bra som avledningsmanöver.

Ja,

“Har letat och letat men inte hittat någon information överhuvudtaget som visar på att det faktiskt förekommit något konkret fusk”

är ju ett exempel på en rätt ball kommentar. Folie-hatt som jag är undrar jag ju direkt, är det ER/Putin-betalda troll som skriver dylika sjukheter? Eller vad har de för agenda?

Det är faktiskt inte helt otänkbart att det finns svenskspråkiga ER-troll på Kremls lönelista. Men man ska också komma ihåg att det finns många nyttiga idioter som pratar i nattmössan på eget initiativ, helt utan betalning.

Nja, jag tycker inte texten var särskilt bra. “Aleksandr Navalnij” t.ex. och uttalandet om Rättvisa Ryssland är ju helt upp åt väggarna fel. Fast artikeln var ju vettigare än kommentarerna (som säkert faller “bjolso” på läppen) i alla fall.

Stängt för kommentering.