Putin lovar att likvidera de skyldiga

Metrоo ”Sretenskij-bulevardo”Minst 38 döda. De två kvinnliga självmordsbombarna steg på vid röda linjens slutstation, det visar övervakningskameror. Tre personer i deras sällskap är efterlysta. Dödssiffran har stigit till 39. Muslimska kvinnor misshandlades i Moskvas tunnelbana efter dåden. Tisdagen är sorgedag i Moskva och hela Ryssland. Här är en av artiklarna jag skrev till dagens Sydsvenskan: nio frågor och svar om bombdåden.

1 Vem eller vilka ligger bakom dådet?

Bilder från övervakningskameror och kroppsdelar som polisen har hittat visar att båda explosionerna orsakades av självmordsbombare. Kvinnorna bar ungefär tre kilo sprängmedel var och laddningarna var fyllda med metallskrot. Enligt ryska officiella källor var båda kvinnorna från Nordkaukasien.

2 Varför händer det just nu?

Under de senaste månaderna har ryska och lokala säkerhetsstyrkor genomfört ett antal antiterror-operationer och likviderat flera misstänkta rebeller i Nordkaukasien. Den 28-årige ryskättade islamistledaren Aleksandr Tichomirov, som använde namnet Said Burjatskij, och ytterligare fem personer dödades i samband med en räd i Ingusjien den 2 mars. Många bedömare anser att bomberna kan vara en hämnd.

3 Betyder det något att självmordsbombarna tycks ha varit kvinnor?

Självmordsbombare är ett relativt nytt fenomen i Ryssland, men en stor del av dem har varit kvinnor. Kvinnor har fram tills nyligen haft lättare att ta sig genom säkerhetskontroller än män.

Blodshämnd är en viktig del av kulturen i stora delar av Nordkaukasien. Kvinnor vars nära anhöriga har dödats av ryska säkerhetsstyrkor har i flera fall hämnats genom att bli självmordsbombare.

4 Hur påverkas säkerheten i Moskva?

Säkerhetskontrollerna på flygplatser och tågstationer har redan skärpts. Tunnelbanan patrulleras intensivt av polisen.

5 Hämnas ryssarna om det är tjetjener?

Tjetjenerna är bara en av ett stort antal folkgrupper i Nordkaukasien, och det är ännu oklart vilken etnisk bakgrund självmordsbombarna hade. Oavsett om det visar sig att de var tjetjener, ingusjer, eller kom från det mångnationella Dagestan, spär explosionerna i tunnelbanan ytterligare på de nationalistiska och främlingsfientliga stämningar som är starka i det ryska samhället.

Redan under måndagen kom rapporter om att tunnelbanepassagerare trakasserat och misshandlat muslimska kvinnor.

6 Vad är Tjetjenien och Ryssland oeniga om?

Regeringen i Tjetjenien har ingen konflikt med Moskva. Republiken leds av den Kremltrogna presidenten Ramzan Kadyrov som har fått fria händer inom Tjetjeniens gränser, tystat all opposition och infört inslag av sharialag.

Nya islamistiska rebeller rekryteras till stor del i grannrepublikerna Ingusjien och Dagestan. Arbetslösheten och korruptionsnivån i regionen är extremt hög, och säkerhetsstyrkornas ofta slumpmässiga räder spär på hatet mot makthavarna.

7 Vad betyder dådet i Ryssland?

De auktoritära tendenserna kommer att stärkas och oppositionens manöverutrymme att krympa. Konspirationsteorier florerar i auktoritära samhällen som det ryska, och direkt efter bombexplosionerna fylldes ryska bloggar av spekulationer om att det egentligen är makthavarna som ligger bakom explosionerna.

8 Tyder något på att konspirationsteorierna stämmer?

Nej, inget konkret. Däremot finns det tecken på att infiltratörer från rysk säkerhetstjänst tidigare kan ha arbetat inom islamistiska rebellgrupper.

9 Vad betyder dådet i Nordkaukasien?

Makthavarna i Kreml trappar ytterligare upp antiterroroperationerna. Premiärminister Vladimir Putin lovade snabbt att organisatörerna av bombdåden ska hittas och likvideras, trots att Ryssland officiellt inte tillämpar dödsstraff. Även Rysslands president Dmitrij Medvedev och Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov sade senare att terroristerna kommer att likvideras. Kommunistledaren Gennadij Ziuganov krävde på måndagen att dödsstraff återinförs för terrorister.

Sydsvenskan 2010-03-30

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

25 svar på ”Putin lovar att likvidera de skyldiga”

Apropå detta med konspirationsteorier, du har väl läst Jan Blomgren i dagens SvD?

“Idag pågår en maktkamp i Moskva med Dmitrij Medvedev och hans administration på ena sidan och Vladimir Putins mer tuffa och konservativa omgivning på den andra sidan. Medvedev har sedan han tillträdde försökt komma tillrätta med den korruption som under Putins tid som president växte lavinartat.

Under det senaste halvåret har den kampen ökat markant och det har skapat starka spänningar. Därför kan det inte uteslutas att den maktkampen även spelar en roll för de hemska scener vi sett från Moskvas tunnelbana. Vi ska komma ihåg att det som myndigheterna säger om dåden är det som vissa makthavare vill att vi ska tro.”

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/vitt-ar-sallan-vitt-i-moskva_4501297.svd

Nej, jag hade inte sett det, men såg liknande kommentarer från andra svenska experter under gårdagen. Att det skulle pågå en maktkamp mellan Putin och Medvedev är dock inte helt självklart det heller. Det var ju faktiskt Putin som valde Medvedev till sin efterträdare.

Håller med dig, men är det inte intressant hur inhemska konspirationsteorier har en förmåga att reflekteras i utrikesbevakning? Ibland med omvända förtecken, ibland inte. Det känns för mig som om hela denna dikotomi “Putin-Medvedev” kan vridas och vändas för vilken ståndpunkt som helst.

Ett exempel är ju, som IHT påpekade idag, att gårdagens attack skadar Putin som ju gjort bekämpningen av terrorism till en huvudfråga. Därför har jag svårt att köpa konspirationen rakt av.

I sista stycket skulle jag skrivit “kan lika gärna tolkas som om att det skadar Putin…” Jag har faktiskt ingen klar åsikt i frågan, inte ännu i vart fall.

Jag har heller ingen bestämt uppfattning kring vem eller vad som ligger bakom, men vill liksom Blomgren åtminstone hålla öppet för att det kan vara en provokation liknande 1999 års hussprängningar som sannolikt FSB låg bakom. Huruvida han har rätt i att det finns en verklig spänning mellan en liberal Medvedev och en auktoritär Putin – eller om detta i stället är ett spel för gallerierna – behöver kanske egentligen inte betyda något i det här sammanhanget.

Förresten, när det gäller utlovade likvideringar, så införde ju Ryssland för några år sedan en lag som tillät presidenten att beordra mord på extremister i utlandet. Kanske finns det lagrum för att “fimpa folk på dass” (för att citera Putin) även hemma på rysk mark?

Hej!
jag undrar hur du argumenterar för dina slutsatser om att de auktoritära tendenserna kommer att stärkas, och för att oppositionen kommer att få minskat utrymme.

tack!
Ragnar

Att de auktoritära tendenserna stärks fick vi ju klart se redan i går kväll när inte bara Vladimir Putin och Ramzan Kadyrov utan också demokraten, juristen och moderniseringsmannen Dmitrij Medvedev med stål i rösten förkunnade att terroristerna kommer att förintas. Inget tal om rättegång där inte. Och det är bara att se vad som hände efter tidigare terrordåd. Efter Beslan avskaffades guvernörsvalen och efter Nord-Ost fick tv-bolagen (framför allt NTV) bannor för sin inte tillräckligt okritiska rapportering. Polisens antiextremiststyrka används redan nu mot oppositionen, och resurserna till “kampen mot extremism” kommer troligen att öka efter detta.

Men allt Medvedev sade var väl inte lika “auktoritärt”. Ursäkta om det nu blir lite upprepning av ett tidigare inlägg, men så här citeras Medvedev i SvD:

“Medvedev förordade en förbättring av de sociala förhållandena i Kaukasus. – Folk vill ha ett normalt och anständigt liv. Myndigheterna är skyldiga att skapa sådana villkor. Det är enda sättet att försäkra sig om att de som inte vill begå brott kan skapa sig ett normalt, modernt liv.”

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rysk-polis-jagar-en-misstankt-for-attentatet_4504407.svd

Nej så klart. Och det är givetvis mycket positivt att Dmitrij Medvedev på tisdagen hade ett möte med Ella Pamfilova där han återigen talade sig varm för att förbättra de sociala förhållandena i Nordkaukasien. Det där har han ju sagt innan, och det är bra, även om det ännu inte hänt något konkret.

Dock förtar detta inte effekten och vikten av hans tidigare uttalande som gick ut på att alla kommer att förintas. Det är extra obehagligt hur han sade det här om att förinta alla som i förbifarten, som något självklart, för att sedan gå vidare till “viktigare saker” som kontrollsystem i tunnelbanan och liknande.

Därmed är allt hans tidigare tal om rättssäkerhet, lagens överhöghet och polisreform lika med noll och intet. Dessutom är det givetvis hans uttalande om att likvidera de skyldiga som går om och om i nyhetssändningarna, inte det där fina om sociala förhållanden i Nordkaukasien.

Här är en ny text kring dessa likvideringsuttalanden: Juristen lovar att förinta terroristerna.

“Dessutom är det givetvis hans uttalande om att likvidera de skyldiga som går om och om i nyhetssändningarna, inte det där fina om sociala förhållanden i Nordkaukasien.”

Tycker du? Jag tittade just på 7-nyheterna på Ettan (Pervyj). De hade ett inslag där han i något möte upprepade det där med att “förinta”, och sedan ett inslag om mötet med Pamfilova, där han pratade om vikten av social utveckling, korruptionsbekämpning, förbättrat utbildningsväende, osv.

Och det finns ju ingen motsättning mellan dessa budskap. De öär delar en sammansatt strategi. Att vara tuff mot existerande terrorister, men “snäll” mot alla andra, för att försvåra för terroristgruperna att nyrekrytera.

Jag tittade på Rossija24 på måndagskvällen och tisdagskvällen, hela tiden dök det upp någon som sade att de skyldiga skulle likvideras. Panfilovamötet syntes inte till. Men nu ska jag se vad de visar i kväll.

“Därmed är allt hans tidigare tal om rättssäkerhet, lagens överhöghet och polisreform lika med noll och intet.”

Det tror jag inte. Det är väl ingen som har trott att hans tal om förbättrad rättssäkerhet osv skulle gälla misstänkta terrorister? Alla konkreta exempel på förslag till lagändringar hittills handlar ju om helt andra kategorier av brottsmisstänkta.

Vi kan väl hoppas det. Å andra sidan betyder det i så fall att man inte heller ska ta andra saker Medvedev säger på så stort allvar. Men det visste vi ju redan.

Jag tycker du blandar ihop saker. Vi kan nog ta på allvar att man kommer att försöka leta upp och likvidera de som låg bakom de här attentaten, precis som Medvedev säger. Men det är ju inget nytt, utan bara samma gamla vanliga strategi, så det innebär ju inte att landet får ett mer auktoritärt styre.

Nu har han sagt det igen. Här.

“Что касается бандитов, все они будут найдены и уничтожены”

“Vad gäller banditerna så kommer de alla att hittas och förintas.”

Jag säger inte att jag tror på någon FSB-inblandning i det här fallet (vilket jag dock gör när det gäller september 1999), men det finns ett par saker som antyder fuffens.

För det första är det så vitt jag vet ganska ovanligt med större organiserade terrordåd som ingen tar på sig skulden för eller framför något budskap med – endast i Ryssland har detta blivit något av ett mönster.

För det andra är civila ryssar inte något naturligt mål för kaukasiska extremister (eller desperata änkor för den delen heller) – vilket däremot rysk eller ryss-vänlig militär och polis är. De officiella teorierna om att de här dåden skulle vara riktade mot FSB-högkvarteret vid Lubjanka och MVD:s högkvarter tycker jag känns väldigt långsökta.

För det tredje präglades precis som vid flera tidigare terrordåd det officiella informationsflödet angående attackerna av desinformation. Mest slående den här gången var påståendet (som både Interfax och Ria Novosti påstod kom från FSB-källor) att ett osprängt självmordsbälte hade hittats i en av vagnarna. Under någon timme i måndags användes detta “faktum” som huvudbevis för teorin att kvinnliga självmordsbombare låg bakom dåden. Senare dementerades detta mycket osannolika fynd dock.

För det fjärde är det för mig högst oklart varför man inte för allmänheten visar bilderna man påstår sig ha från övervakningskameror på de misstänkta terroristerna och deras medhjälpare när de steg på tåget vid Jugo-Zapadnaja (eller var det Sparvbergen? – har sett olika uppgifter). Den otydliga fantombilden på mannen och de ytterst luddiga beskrivningarna av de två misstänkta kvinnliga medhjälparna (“slaviskt utseende”) som allmänheten fått ta del av lär knappast leda till några gripanden (http://www.newstube.ru/media/fotorobot-posobnika-terroristok). Däremot har bilderna på huvudena av de självmördade kvinnliga terroristerna av oklar anledning lämnats ut (varning otäcka bilder: http://lifenews.ru/news/18858) i en artikel där det för övrigt fortfarande påstås att ett osprängt bälte hittats. Är det förresten någon som vet vad Lifenews.ru är för sajt?

För det femte gick det (som vanligt) väldigt fort att fastställa “det kaukasiska spåret” som den huvudsakliga teorin. Dessutom nämner dock flera av de ryska höjdarna (till synes utan tillstymmelse till belägg) möjligheten av utländsk inblandning i terrorattackerna. Lavrov nämnde Afghanistan och Pakistan medan Patrusjev (förre FSB-chefen) tydligen pekat ut den georgiska säkerhetstjänsten.

Den här typen av hetsande mot grannländer, liksom möjligheten för Putin att mynta nya “sköna” populistiska uttryck om hur terroristerna ska behandlas ( http://lenta.ru/news/2010/03/30/drainpipe/ ), skulle kanske kunna utgöra i alla fall fragment av ett motiv för en potentiell konspirationsteori.

Jag tror inte heller speciellt mycket på konspirationsteorierna, så länge det inte finns övertygande bevis eller åtminstone många indicier. Det intressanta med dessa teorier är framför allt hur snabbt de uppstår och hur populära de är i Ryssland. Det säger en hel del om det ryska samhället.

Att ingen tar på sig skulden behöver inte betyda någonting alls. Det kan ju faktiskt vara terroristernas målsättning att så panik och osäkerhet och lägga skulden på FSB, precis som Doku Umarov nu gör, kolla här. [OBS. tydligen var det inte Umarov]

Snacket om det till hälften osprängda självmordsbältet var märkligt, men är troligen inte medveten desinformation. Mer sannolikt är det en av många “läckor” som inte baserar sig på verklig information utan på rykten som förmodligen cirkulerar även inom polisen och säkerhetstjänsten. Allt möjligt mög kommer upp till ytan när tusen inte alltid helt seriösa journalister sätter i gång och ringer upp alla sina poliskontakter, speciellt när man betalar för tips. Det är inte ens säkert att den suddiga teckning som till och med visades i stats-tv har med saken att göra, kolla här.

Samma sak kan gälla även de mångomtalade bilderna från bevakningskamerorna, fast här är jag mer benägen att tro att det antingen är desinformation, eller att bilderna verkligen finns men är av så dålig kvalitet att man inte vill visa upp dem. Uppgifterna om bilderna verkar nämligen ha kommit från flera olika källor, och senast i går cirkulerade en uppgift att polisen nu hade fått bilderna, något som snart officiellt dementerades av polisen. Ytterligare en möjlighet är givetvis att bilderna finns och är av bra kvalitet, men hålls hemliga därför att de visar något som inte får komma fram. Även om det är så så är det i sig inget bevis för konspirationsteorierna, det kan ju mycket väl finnas spaningstekniska skäl att hemlighålla information.

Lite konstigt är det att det tidigt slogs fast att kvinnorna steg på vid Jugozapadnaja. Det har hävdats att man kunde göra detta eftersom man hittade en tunnelbanebiljett som var stämplad där på en av kvinnorna. Under tisdagen dök det upp uppgifter om att kvinnorna i stället skulle ha stigit på vid Vorobjevy Gory, men det känns inte speciellt sannolikt, den stationen ligger ganska avsides, till skillnad från Jugozapadnaja dit det är lätt att ta sig med buss från förorterna och där det alltid är mycket folk.

Ytterligare en konstighet: en anonym “källa inom polisen” som citerades flitigt under måndagen hävdade att den andra självmordsbombaren nog egentligen ville spränga sig på en annan station, vid inrikesministeriets stab, men att hon inte hittade eller lyckades ta sig dit. Hur skulle källan kunna känna till detta? Och det finns relativt trovärdiga uppgifter om att polisen redan dagarna före sprängningarna var på jakt efter kvinnliga självmordsbombare. Men inte heller detta behöver vara suspekt i sig.

Life.ru är en skvallersajt som tillhör företaget ООО «Ньюс медиа – Рус» (“AB News media Rus”). Samma företag ger ut skvallertidningarna Tvoj den och Zjizn. De är ofta först ute med grejer som ganska ofta visar sig vara ankor. På måndagen rapporterade de om en tredje bomb i tunnelbanan som bara var hittepå. Men jag är benägen att tro att bilderna på de två blodiga kvinnohuvuden som publicerades där är äkta. I alla fall nämner inte åklagarmyndighetens förundersökningskommission dem i sitt pressmeddelande om vilseledande information som jag länkade till högre upp. Och eftersom polisen i går meddelade att de “bara” har fått bilder på de döda kvinnorna och inga bilder från bevakningskamerorna, så verkar det sannolikt att dessa bilder faktiskt finns på ett flertal polisstationer och kan ha läckt ut till Life.ru därifrån.

En sak som tyder på att det i alla fall verkligen var självmordsbombare är skadorna (så som chefen för Sklifosovskijsjukhuset rapporterade i rysk tv på måndagskvällen): huvudsakligen i midjehöjd. Att det var självmordsbombare utesluter givetvis inte en eventuell inblandning av säkerhetstjänster, men jag är tveksam.

Vid en snabb titt på kavkazcenter.com hittar jag inget meddelande från Dokka Umarov där han skyller terrordåden på FSB. Den röstinspelning som lenta.ru hänvisar till och som ligger upp på (Kreml-fientliga) Pervyj Kavkazkyjs hemsida tycker jag inte låter som Umarov. Frågan är var den egentligen kommer ifrån. En spontan hypotes från mig är att den syftar till att diskreditera FSB-versionen genom att låta Umarov stå för den.

Som en liten anekdot kan jag berätta att jag en gång kände en person som arbetade på tidnignen Zjizn. Hon visade sig vara en patologisk mytoman.

Stängt för kommentering.