Nästa i tur: Maksjarip Ausjevs familj

Den första explosionen.När den ingusjiska oppositionsledaren Maksjarip Ausjev dödades i slutet av oktober undrade jag vem som nu finns kvar att mörda i Ingusjien. Nu har vi fått svaret: Maksjarip Ausjevs familj.

Onsdagen den 16 december stoppades bilen som Ausjevs 27-åriga gravida änka Fatima Dzjanieva, hennes två bröder och deras mamma färdades i, i en poliskontroll i Ingusjien. Enligt uppgift genomsöktes både bilen och passagerarna grundligt vid kontrollen.

Efter kontrollen körde bilen vidare – och exploderade.

Uppgifterna går isär om vad som föregick explosionen. Enligt de första officiella uppgifterna besköts bilen av polisen eftersom den vägrade att stanna, vilket då skulle ha lett till en explosion. Senare ändrade polisen sin version och uppgav att ingen skottlossning förekommit.

Klart är i alla fall att bilen exploderade. Sprängladdningen var troligen fäst på bilens underrede, under förarsätet. Fatimas bror Muslim Dzjaniev som satt på förarplatsen, samt mamman Leila som satt bredvid honom, avled omedelbart. Fatima Dzjanieva samt hennes andra bror Amirchan skadades svårt.

Många oppositionella i Ingusjien är övertygade om att det var polisen som lade bomben under bilen i samband med kontrollen. I annat fall hade de väl upptäckt bomben, om de nu kontrollerade bilen, argumenterar de.

Batyr Dzjaniev, en tredje son till den dödade Leila Dzjanieva, var i alla fall helt övertygad om att de var polisen som låg bakom explosionen. Torsdagen den 17 december skaffade han fram en stulen bil av märket Lada Priora, stoppade den full med sprängämnen och körde in i en polispostering där även militärer var stationerade.

Poliserna såg självmordsbombaren komma och sprang undan. Därför dödades ingen förutom Batyr Dzjaniev själv. 18 personer skadades, däribland åtta civila.

Vem som egentligen lade in bomben under bilen där Batyr Dzjanievs mor och tre syskon färdades vet vi givetvis inte med säkerhet. Händelsen visar ändå mycket tydligt hur den totala laglösheten och bristen för tilltro till makthavarna i Nordkaukasien leder till en ond cirkel av våld som blir allt svårare att bryta.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Nästa i tur: Maksjarip Ausjevs familj”

Fruktansvärt, svårt att föreställa sig hur utom sig av sorg, vrede och maktlöshet Batyr måste ha varit när han satte sig i bilen för att hämnas mordet på sin familj.

Verkligen svårt att se en utväg för Ingusjien.

Nu verkar Fatima Dzjanievas närmaste släktingar ha försvunnit spårlöst i S:t Petersburg dit hon hade åkt för rehabilitering. De försvann den 27 december, sedan dess har de inte synts till, och mobiltelefonerna är avstängda. Mer här:

В Петербурге пропали родственники убитого ингушского оппозиционера Макшарипа Аушева

och här

Питерские правоохранители говорят, что ничего не знают о пропавших родственниках Макшарипа Аушева

Stängt för kommentering.