Antiterroroperation mot lökplockare

Ramslök blommarRams, ramslök, skogsvitlök brukar det också kallas. Den har en stark smak som påminner om vitlök, i Tyskland är den en traditionell kryddört i matlagning. Den är också god i pesto. Och ett måste på det tjetjenska matbordet på tidig vårvinter, när årets första ramslökar grävs fram från under snön.

Att samla ramslök mitt i vintern är hårt arbete som oftast utförs av fattiga bybor i tjetjenska bergsområden där det inte finns andra jobb. Årets första skörd blev döden för åtminstone fyra män från området kring Atjchoj-Martan i sydvästra Tjetjenien.

För en vecka sedan rapporterade TT att ryska säkerhetsstyrkor skjutit ihjäl “tio rebeller” i Ingusjien. Nästa dag rapporterade TT att antalet dödade rebeller nu var minst tjugo:

Säkerhetstjänsten FSB uppgav att soldater fortfarande jagar “banditer” och samtidigt håller på att fastställa identiteten på de dödade.
I torsdags rapporterade polis i området att tio rebeller hade dödats i en eldstrid. Det är oklart om det rör sig om samma eldstrid och om de tio dödsoffren ingår i FSB:s sammanräkning.

Nu känner vi till namnen på fyra av de avrättade: Sjamil Katajev (18 år), Movsar Tatajev (21 år), Ramzan Susajev (40 år) och Movsar Dachajev (17 år). Alla var de vanliga tjetjenska bybor som hade åkt till bergsområdet vid gränsen mot Ingusjien för att plocka ramslök. De hade officiellt tillstånd från myndigheterna att befinna sig i området. Bröderna Arbi och Adlan Mutajev, 19 och 16 år gamla, överlevde och kunde berätta vad som hade hänt.

Movsar DachajevDen 10 och 11 februari åkte ett par hundra bybor upp i bergen i bussar och lastbilar för att samla vildlök. Alla hade fått tillstånd, och ingen hade varnat dem för att det pågick en antiterroroperation i skogen. Arbi och Adlan åkte den 11 februari, tillsammans med Sjamil Katajev och Movsar Tatajev.

Vid tretiden på eftermiddagen hade de samlat sina säckar fulla och var på väg ut ur skogen. Utan förvarning öppnade någon eld mot dem. Sjamil Katajev och Movsar Tatajev sårades och föll, 16-årige Adlan sårades i benet men lyckades fly från platsen och gömma sig i en fördjupning vid en bäck. Där höll han sig undan i två dygn.

Även hans äldre bror Arbi försökte gömma sig, men beväpnade män i kamouflageuniformer stoppade honom och tvingade honom under vapenhot att släpa sina sårade vänner. Männen hade ryskt utseende och talade ryska utan brytning. Arbi bad soldaterna att inte döda hans vänner, men när han inte orkade dra dem längre drog soldaterna ner hans mössa över ögonen. Därefter hördes skott. När Arbi såg sina vänner igen låg de döda i snön. Han tvingades sedan följa med soldaterna och utstå hån i mer än ett dygn innan han släpptes fri.

Först efter två dagar fick släktingarna till de lökplockare som inte hade återvänt tillstånd att leta efter dem i skogen. Där hittade de kropparna.

En säck med ramslök som tillhörde en av de avrättade.Sjamil Katajevs kropp hade flera skottskador och ett kulhål i pannan. Ur jackfickan hade hans pass, hans mobiltelefon och hans lökskördstillstånd försvunnit. Sjamil behövde pengar för att betala för en elledning till familjens lilla hus.

På Movsar Tatajevs kropp hittades tre kulhål och flera knivhugg, bland annat i ryggen och magen.

Ramzan Susajev hade dödats med ett skott i bröstet. Dessförinnan hade han sårats av flera skott i vänster sida och arm. Hans äldre bror hittade honom bredvid en säck skogslök han samlat.

Movsar Dachajev hade dödats med tre skott i ryggen.

Den officiella förklaringen
till dödsoffren var först att lökplockarna hade hamnat under eldgivning från helikoptrar. När det blev klart att detta inte stämde hävdade säkerhetsstyrkorna att rebellerna hade använt byborna som levande sköldar. Det finns inget belägg för den versionen.

Avrättningarna skedde på den ingusjiska sidan av gränsen, och Ingusjiens president Junus-Bek Jevkurov har skickat sina kondoleanser till de fyra avlidnas anhöriga. Han har också utlovat en kompensation på 50 000 rubel (13 000 kronor) till varje familj och en utredning av händelseförloppet.

Av de övriga 18 dödade har hittills 11 identifierats. Enligt Jevkurov är alla 18 beväpnade rebeller. Minst en lökplockare saknas fortfarande.

Bröderna Mutajevs vittnesmål samt de avlidnas anhörigas berättelser har publicerats av människorättsaktivisten Aleksandr Tjerkasov i webbtidningen Jezjednevnyj Zjurnal. (Obs. obehagliga bilder.)

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

14 svar på ”Antiterroroperation mot lökplockare”

Här kanske nye superguvernören Chloponin har möjlighet att agera om han vill. Eller så är han för upptagen med att, som det heter, utveckla området ekonomiskt.

Vidrigt.

Kavkazskij uzel menar att dödssiffrorna i strider i Tjetjenien fördubblats efter avskaffandet av antiterroristbekämpningstillståndet.

http://www.kavkaz-uzel.ru/articles/165340/

Vad ska folk leva av egentligen, i en icke-fungerande ekonomi är det ju sådant som folk kan leva på, men inte ens det går ju? Dessutom är detta blodshämndsterritorium, så de skyldiga och alla som kan förknippas med dem ska vara mycket försiktiga med att begå övergrepp. Drabbar inte hämnden dem eller deras släktingar drabbar den kraftstrukturerna. Klart gerillan inte fullständigt nedkämpas när personer som kanske egentligen är apolitiska tvingas agera.

Det är ju precis den här sortens agerande som leder till nya attacker mot poliser och andra representanter för statsmakten.

I detta fall handlade det uppenbarligen om ryska säkerhetsstyrkor som inte hade en aning om vad ramslök är eller att det överhuvudtaget skulle kunna finnas någon legitim anledning för unga tjetjenska män att befinna sig i skogen.

Mest upprörande är givetvis att de sårade avrättades trots att det måste ha blivit klart för soldaterna att det inte handlade om några terrorister. Det är också anmärkningsvärt att alla misstänkta rebeller sköts ihjäl, inga fångar togs. Givetvis är det möjligt att de dödades i strid, men med tanke på hur lökplockarna behandlades verkar det inte alls säkert.

Logistiken får inget högt betyg heller. Ett par hundra tjetjener får officiellt tillstånd att bege sig till bergen för att plocka lök samtidigt som en storskalig antiterroroperation lanseras på andra sidan den administrativa gränsen. Och efteråt hävdar de lokala myndigheterna att alla bybor varnades för att bege sig ut i skogen, trots att tillståndet med stämpel och allt finns som bevis på motsatsen.

Vad gäller logistiken kan ju svaret helt enkelt vara att de myndigheterna inte kände till att en operation pågick, och nu försöker skylla ifrån sig.

Man bekämpar inte terrorism på detta sätt. Total kortslutning.

Nej såklart de inte kände till att operationen pågick. Det är precis det som är ett tecken på dålig logistik. Plus att lökplockarna obemärkt kunde ta sig in på det “avspärrade” området för “antiterroroperationen”.

Vi får väl se vad som nu händer med den utredning som utlovas.

Inkompetens och slarv helt klart, men inte avsiktligt. Eller vad ?

Förstod ej varför de blev skjutna. Inte skjuter man väl folk med riktig ammunition under militärövningar? Särskilt inte om det är klart att de inte deltar.

Jag gick rakt in i en militärövning i Norge en gång när jag var barn. De kanske hade skyltat men jag hade inte sett det. De som bodde där permanent visste att att det ibland övades där, men jag var bara på besök. De tränade skidåkning, inge annat.

Det här var ingen övning, det var en antiterroroperation, och syftet var uppenbarligen att skjuta ihjäl alla som misstänktes tillhöra olagliga väpnade förband. Så brukar det gå till i Nordkaukasien.

Huruvida det är en avsiktlig handling eller inte att avrätta sårade med skott i pannan kan ju var och en dra sina egna slutsatser om.

Så de satt där i sin antiterroristoperation och gav sig på alla män som dök upp, i tron att de var “terrorister” som gömde sig i skogen… De kanske inte hade hört det där med “presumed innocent until proven guilty…”

Undrar vad som hade hänt om en grupp tjejer eller småbarn hade dykt upp.

“Undrar vad som hade hänt om en grupp tjejer eller småbarn hade dykt upp.”

Sjachidki, bats…

бац! = pang!

БАЦ, межд. Разг.
1.
Употр. для обозначения отрывистого резкого и звонкого звука, напоминающего звук от удара, выстрела и т.п. Бац! – послышался звон стекла.
2. в функц. сказ.
Обозначает быстрое, неожиданное действие (по зн. бацнуть – бацать). Бац его по лбу. * Вон барыня в каракуле… Поскользнулась И – бац – растянулась (Блок).
3. в функц. сказ.
Обозначает внезапное событие. А в это время бац – телеграмма.

Stängt för kommentering.