Presidentens svärson stängde bloggosfären

När presidentens före detta svärson flydde till Österrike och började blogga drogs sladden ur i Kazakstan. Bloggosfären slocknade i två år.

I den rysktalande världen sitter ingen på kontoret och kollar kompisars Facebookstatus. I stället läser de sin kompislista i ZjeZje. Det är där alla hänger, och där snackas det inte bara om senaste Iphoneappen.

En stor del av den politiska diskussionen i Ryssland och många andra gamla sovjetländer har för länge sedan flyttat till bloggosfären – där är friheten större. Det är där proteströrelser mot poliskorruption, maktfullkomliga tjänstemän och valfusk sprider sitt budskap och lägger ut fakta.

Det är också där Kremls betalda motbloggare hänger ut oppositionella som västs agenter. Och allt sker på en enda webbplats, bloggplattformen Livejournal, Zjivoj Zjurnal, ZjeZje, som den ryska förkortningen lyder. Levande dagbok.

Till och med president Dmitrij Medvedev var tvungen att öppna en blogg på Livejournal för att få läsare, och hela företaget har nu köpts upp av en rysk oligark.

Författaren och skådespelaren Jevgenij Grisjkovets är nästan lika populär som Livejournal bland den unga, välmående, rysktalande medelklassen i före detta Sovjetunionen. Han bor i Kaliningrad, men jag har köpt hans böcker också i Moskva, Kiev, Riga och Tallinn.

I Kirgizistans huvudstad Bisjkek köpte jag en dvd-skiva med en av hans senaste föreställningar. Skivan stod i ett speciellt ställ intill kassan i den välsorterade bokhandeln, högst upp i Kirgizistans finaste shoppingcenter. Butiksinnehavaren visste vad kunderna vill ha.

Men sedan hösten 2008 har Bisjkek inte kunnat läsa Jevgenij Grisjkovets blogg, där varje inlägg får hundratals kommentarer. Det var då Rachat Alijev hoppade av i Österrike.

Alijev är före detta svärson till Kazakstans president och före detta vice chef för den kazakiska säkerhetstjänsten. Han känner till många hemligheter. När han började blogga blockerade myndigheterna i Kazakstan därför hela Livejournal. Sajten försvann också i Kirgizistan, som får sin internetuppkoppling genom den stora grannen i norr.

I oktober framträdde Grisjkovets i Kazakstans huvudstad Astana. Halva regeringen satt på hedersplats, säkerhetspådraget var enormt, och först blev inte ens Grisjkovets själv insläppt i teaterbyggnaden. “Det blir ingen föreställning för regeringen om ni inte släpper in mig”, försökte han förklara, enligt vad han skrivit på sin blogg.

Efteråt ville några av beslutsfattarna träffa den populäre Grisjkovets. Han talade med regimens chefsideolog och försökte övertala honom att häva blockaden av bloggarna. Chefsideologen lyssnade uppmärksamt, och Grisjkovets fick veta att beslut i ärendet skulle fattas inom kort. För en vecka sedan lyftes blockaden som pågått sedan oktober 2008.

På sin blogg jublar Grisjkovets: “Jag är väldigt glad över att han höll sitt ord. Men det viktigaste är att en konstnärs ord fortfarande betyder något i dagens värld.”

Det innebär dock inte att invånarna i Kazakstan nu kan läsa vad presidentens före detta svärson har på hjärtat. Två dagar innan blockaden hävdes stängde Livejournal hans blogg.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Presidentens svärson stängde bloggosfären”

Stängt för kommentering.