En liten muta till redaktionen

Rysk tidDet kom ett litet paket till Sydsvenskans redaktion, med ryska frimärken och ett rött stämpel från ryska kommunikationsministeriet. Paketet tickade, men visade sig inte innehålla en bomb, utan en stor, diamantinfattad guldklocka med ryska flaggan och en ungdomlig bild på premiärminister Vladimir Putin samt tre jaktplan. Klockan visade Moskvatid.

Lådan som skyddade guldklockan innehöll också ett hövligt meddelande på engelska: “Vi avråder er från att på något sätt kontakta de människorättskämpar från Nordkaukasien som kommer att befinna sig i Stockholm den 19-24 november. Tack för att ni på intet sätt bidrar till eller stödjer deras arbete för mänskliga rättigheter i Nordkaukasien.” Som avsändare angavs “Departementet för information och kultur”, och meddelandet var smyckat med sovjetiska statsvapnet.

Efter en så fin gåva kommer Sydsvenskan givetvis aldrig mer att skriva om mänskliga rättigheter i Nordkaukasien.

Nåväl, efterforskningar visade att klockan varken var äkta guld eller skickad av “departementet för information och kultur”, som förresten inte existerar. I stället handlade det om ett ovanligt utstuderat pressmeddelande från fd. Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter, som vill få uppmärksamhet för sina gäster från Nordkaukasien. Det lyckades de med, i alla fall i Sydsvenskan – det är sällan ett pressmeddelande i sig blir en nyhet, men det blev denna.

PS: Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter har sedan ett år ett nytt namn som tyvärr är Civil Rights Defenders.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

10 svar på ”En liten muta till redaktionen”

Osmaklig metod. En organisation som arbetar för mänskliga rättigheter borde agera sakligt och vara måna om sin trovärdighet. Det är inte deras uppgift att försöka smutskasta myndigheterna genom att skicka fejkade mutor till journalister.

Påhittigt, men kanske litet väl… DN rapporterar på Namn & Nytt i dag att de också fått en, men de verkar inte ha genomskådat skämtet.

Jag tycker det verkar vara en klockren “kupp” från Helsingforsgänget. Det faktum att man ens behöver överväga huruvida det absurda utskicket kan vara “äkta” (trots sovjetssymboler mm) säger en hel del om läget i Ryssland. Och det var väl delvis de tankarna man ville väcka, gissar jag, förutom då PR för det aktuella evenemanget.

Om DN skrivit om det utan att genomskåda “skämtet” så innebär det att Helsingforskommitten bidragit till att desinformation spridits i svenska tidningar. Och det kan väl ändå inte vara deras uppgift? De skall väl jobba för att sanningen skall komma fram, inte lögner!

Jag har inte läst den aktuella notisen/artikeln, men DN brukar så vitt jag minns inte vara särskilt allvarliga på Namn & Nytt-sidan, så jag är ganska säker på att inte heller DN tagit utskicket seriöst.

särskilt fyndigt eftersom det uppenbarligen är så nära sanningen just nu. men visst är det synd att de har bytt namn till civil rights defenders – missar ju alla övriga rättigheter.

Stängt för kommentering.