Hoten är vardag i Nordkaukasien

När advokaten Larisa Dorogova började försvara troende muslimer som trakasserats av polisen fick hon dödshot i sin brevlåda. Sedan fördes hennes son bort.

Den lilla delrepubliken Kabardinien-Balkarien i södra Ryssland är ett lugnt område jämfört med närliggande Ingusjien och Tjetjenien. Men även här förekommer terrorattacker, och polisen griper ofta aktivt praktiserande muslimer. Dessa anklagas sedan för extremism och samröre med rebeller.

Polisens och säkerhetstjänsternas våldsamma och urskillningslösa framfart är en viktig anledning till att en del ungdomar faktiskt ansluter sig till våldsbenägna grupper, tror advokaten Larisa Dorogova i Naltjik, huvudstad i Kabardinien-Balkarien.

– När säkerhetstjänsten förföljer oskyldiga bara för att de är troende är det som att uppmana unga män att bli extremister.

Larisa Dorogova har arbetat som advokat i trettio år. När hon för fem år sedan började försvara medlemmar i ett muslimskt samfund som gripits av polisen fick hon själv omedelbart problem.

– Först fick jag hotbrev i min brevlåda, det stod att jag skulle likvideras. I ett av breven hade de lagt in en stor, glänsande patron. Jag fick veta att den var från en automatkarbin.

I maj 2008 förde fyra okända män bort Larisa Dorogovas son, som var i tjugoårsåldern.

– De väntade på honom på gården och tvingade in honom i bilen. Sedan körde de runt och ställde en massa frågor till honom. De frågade vad jag sysslar med och vad jag har för andra e-postadresser än den vanliga på en rysk server. De undrade också om han brukar be och varför han inte dricker alkohol.

Sent samma dag, efter sju timmar i bilen, släpptes sonen fri.

Det var polisen som ville skrämma henne, det är Larisa Dorogova helt övertygad om.

– Självklart. Polisen eller säkerhetstjänsten, det kan inte vara någon annan. Allt det här började när jag tog upp fall där polisen hade agerat lagstridigt.

Det senaste hotet fick hon häromveckan, efter att hon hjälpt flera kvinnor som polisen ville hämta in för förhör.

– De ringde upp sin chef på avdelningen för extremism, och jag förklarade samma sak för honom, att det inte fanns någon laglig grund för förhör. Då började han plötsligt prata om min son. Det var ett tydligt hot.

Larisa Dorogova har också varit försvarsadvokat för personer som anklagats för kontakter med förbjudna väpnade organisationer. Alla måste ha rätt till en försvarsadvokat, och polisen får inte stå över lagen, menar hon.

– Men de tycker inte om när man påpekar att även polisen ska följa lagen.

Misshandlad får inte lämna landet

Advokaten Sapijat Magomedova från den oroliga delrepubliken Dagestan i ryska Nordkaukasien misshandlades av flera poliser den 17 juni, när hon skulle besöka en klient på häktet. Hon visade alla nödvändiga dokument, men vägrades ändå tillträde.

Förundersökningsledaren beordrade fyra polismän att kasta ut henne. De misshandlade henne så grovt att hon förlorade medvetandet och kördes till sjukhus med ambulans.

Enligt människorättsorganisationen Memorial var misshandeln troligen en följd av att Sapijat Magomedova tidigare lämnat in formella klagomål på den lokala polisen.

Ingen förundersökning om misshandeln har gjorts- enligt polisen har Sapijat Magomedova hittat på allt och misshandlat sig själv. Därför anklagas hon nu för att ha smutskastat polisen.

Sapijat Magomedova var inbjuden till Sverige att delta i konferensen förra helgen för människorättsaktivister men kunde inte komma eftersom hon inte får lämna Ryssland så länge den rättsliga processen mot henne pågår.

Rysk polisreform

President Dmitrij Medvedev har lagt fram en ny polislag som ska reformera Rysslands korrupta och brutala polisväsende. I praktiken kommer polisreformen enligt kritikerna bara innebära att det gamla ordet ”militsija” (”milis”) byts ut mot det mer västerländska ”politsija” (”polis”),
– Största problemet är att myndigheten ska reformera sig själv. Praktiken visar att det bara leder till korruption och laglöshet, sade parlamentsledamoten Gennadij Gudkov när förslaget presenterades i augusti.

Kabardinien-Balkarien

Delrepublik i Nordkaukasien i Ryssland.
Huvudstad: Naltjik.
Befolkning: 900 000.
Folkgrupper: Kabardiner (43 procent), ryssar (33 procent), balkarer (8 procent). Kabardiner och balkarer är huvudsakligen sunnimuslimer.
Ekonomi: Tillhör de fattigare delarna av Ryssland. Viktigaste näringsgrenar är jordbruk, gruvdrift och viss verkstadsindustri.
Historia: Hela den balkariska befolkningen, ungefär 40 000 personer, tvångsdeporterades 1944 efter anklagelser om kollaboration med tyskarna under världskriget. Balkarerna tilläts återvända 1957, efter Stalins död.
Källa: Nationalencyklopedin

Sydsvenskan 2010-12-01

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.