Hämnd i Österns saga

Foto: RTR - Rossija 24Den högt uppställda ingusjiska polisofficeren Ibrahim Jevlojev dödades med två skott i huvudet i restaurangen Österns saga på Mutalijevgatan i Ingusjiens största stad Nazran. Hans livvakt Beslan Albogatjijev träffades av två skott i brösten och avled senare på sjukhuset. Attentatet som skedde på onsdagen den 4 augusti hade varit bara en i den långa raden av attacker mot de rättsvårdande myndigheterna i Nordkaukasien, om det inte hade varit för en liten detalj.

Det var Ibrahim Jevlojev som höll i pistolen den 31 juli 2008, när den lokala oppositionsledaren Magomed Jevlojev sköts ihjäl i en polisbil med ett skott i tinningen. (De två var inte släktingar, Jevlojev är ett vanligt namn i Ingusjien.)

Enligt den officiella versionen handlade det om ett vådaskott, och Ibrahim Jevlojev dömdes först till två år i arbetsläger för vållande till annans död. Han förbjöds också att arbeta inom polisen de närmaste 2,5 åren. Domen överklagades till Ingusjiens högsta domstol, som ändrade straffet till villkorlig dom. Dessutom upphävdes den del av domen som förbjöd honom att arbeta inom polisen.

Ibrahim Jevlojev fick därefter inte tillbaka sitt gamla jobb som chef för den lokala inrikesministerns livvakter. I stället blev han blev befordrad till en högre chefsbefattning inom polisen.

Efter attentatet mot Ibrahim Jevlojev på onsdagskvällen omringade polisen den dödade oppositionsledarens föräldrahem och genomförde en husrannsakan. Det har uttalats misstankar om att det kan röra sig om blodshämnd, men Ingusjiens president Junus-Bek Jevkurov har sagt att han är övertygad över att den dödade oppositionsledaren Magomed Jevlojevs familj inte är inblandad. Även Magomed Jevlojevs pappa Jachja Jevlojev säger att han inte ville ha hämnd.

På webbplatsen Ingushetia.org, som ägdes av Magomed Jevlojev, jublar många anonyma kommentatorer över attentatet.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.