Ett vådaskott för mycket

Ytterligare en journalist i Ryssland har fått en kula i skallen. Det var kanske inte just det de ryska makthavarna hade önskat sig som publicitetsstunt dage före det extrainkallade EU-toppmötet som ska diskutera hur unionen ska förhålla sig till Ryssland.

Myndigheterna i Tjetjeniens grannrepublik Ingusjien har länge försökt få tyst på Magomed Jevlojev och hans regeringskritiska webbplats Ingushetiya.ru, både genom att anklaga honom för extremism och genom att hota hans far som bor kvar i Ingusjien.

Jevlojevs värsta synd var att han avslöjade valfusket i Ingusjien i förra årets parlamentval. Trots att vallokalerna gapade tomma var valdeltagandet enligt officiella siffror 98%.

Efter valet var Magomed Jevlojev med och organiserade en kampanj med namnet “Jag röstade inte”. Inom loppet av några veckor lyckades man samla ungefär 90 000 namnunderskrifter från ingusjiska väljare som försäkrade att de inte hade röstat i valet. Antalet underskrifter motsvarar närmare hälften av valmanskåren i Ingusjien.

De lokala myndigheterna motarbetade namninsamlingskampanjen och försökte bevisa att de som skrivit under visst hade röstat – det kunde man ju se i de lokala valnämndernas handlingar. För att skicka de insamlade namnunderskrifterna till centrala åklgarämbetet i Moskva tvingades man ta till okonventionella metoder.

– Det var klart från början att det här materialet aldrig kommer fram om vi försöker skicka det med tåg eller flyg. Därför skickade vi det med lastbil, vi gömde det bakom lasten, och på så sätt kom det fram, sade Magomed Jevlojev till tidningen Novaja Gazeta i januari 2008.

Namnunderskrifterna ledde inte till några rättsliga åtgärder, annat än mot Jevlojev själv. Myndigheterna i Ingusjien försökte få hans webbplats stängd på grund av “extremistiskt” innehåll, och Jevlojev själv har på senare tid mest uppehållit sig i Västeuropa.

Söndagen den 31 augusti flög han dock till Ingusjien för ett kort besök. Hans huvudfiende, Ingusjiens president Murat Ziazikov råkade vara med på samma flyg från Moskva. Jevlojevs vänner som skulle möta honom på flygplatsen Magas i Ingusjien har berättat för tidningen Kommersant vad som hände när flygplanet anlände.

Den första som kom nedför trappan var Murat Ziazikov. Hans konvoj hade stannat intill flygplanet, och åkte i väg direkt. Strax därefter anlände en ny konvoj, denna gång var det polisbilar. När Magomed Jevlojev steg ut ur flygplanet greps han omedelbart av tungt beväpnade poliser.

Magomed Jevlojevs vänner som väntade på honom i ankomsthallen blev upprörda, forcerade glasdörrarna och stormade ut på flygplatsen. Där stoppades de av polisen som sköt varningsskott på marken framför dem med sina automatvapen.

Jevlojevs vänner blockerade utfarten, men poliskonvojen körde ut från flygplatsen en annan väg och delade sig sedan i två. Då var Jevlojev redan skjuten, men det visste inte hans vänner, som följde en del av konvojen och till slut prejade en av polisbilarna vid vägkanten.

Jevlojev var inte i bilen, men den arga folkmassan rev ut poliserna och tog deras tjänstevapen. Poliserna visste vad som hade hänt och skrek: “Vi har inte blod på våra händer”.

Under tiden hade den svårt skadade Jevlojev körts till sjukhuset där man konstaterade hans död. Han hade skjutits med ett skott i tinningen.

Enligt polisens version handlade det om ett vådaskott som gått av i polisbilen när Jevlojev försökt ta vapnet. Jevlojevs vänner tror inte på den versionen och pekar på att skottet gått rakt igenom huvudet, in genom ena tinningen och ut genom den andra.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är utomrättsliga avrättningar genomförda av säkerhetsstyrkorna vanliga i Ingusjien.

PS: Under måndagen tystade de lokala myndigheterna den frispråkiga radiostationen Echo Moskvys sändningar i Ingusjien, rapporterade Ingushetiya.ru Myndigheterna i Ingusjien dementerade senare uppgiften.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

9 svar på ”Ett vådaskott för mycket”

Mycket obehagligt!

Ingushetiya.ru tycks för övrigt också vara tystad nu… Jag kommer i alla fall inte in.

Nejdå, jag kommer in, fast det är lite trögt. Har varit trögt hela dagen, förresten. De lokala myndigheterna i Ingusjien kan knappast stänga servern, för den finns ju inte där, men de kan stoppa uppdateringen, ifall den sker på plats.

Sista nyheten just nu är daterad 18.34 moskvatid och är alltså över två timmar gammal. Den handlar om polisens specialstyrkor som närmade sig den stora demonstrationen i Nazrans centrum. Enligt Ingushetiya.ru var demonstranterna beväpnade med käppar och stenar.

Här är en skärmdump för den som inte kommer in på webbplatsen.

Samtidigt med dessa skrämmande nyheter släpptes en annan nyhet om att alla journalister inte behöver vara rädda.

Putin räddade tydligen personligen ett reportageteam från att dödas av en tiger.

http://www.guardian.co.uk/news/blog/2008/sep/01/russia

Så länge som journalisterna är “opolitiska” har de inget att frukta, tycks vara budskapet med tigerreportaget sett i en rysk kontext.

Reportaget slutar stilenligt med att Putin tackar Europa och Usa för att ha hjälpt till att rädda Amurtigern från utrotning.

Kristian, lite kul faktiskt att min hustru gjorde precis samma koppling mellan dessa två nyheter igår kväll. Två dödande skott…

Vill minnas att ryska Memorial sent förra hösten släppte en tjock och mycket kritisk rapport om människorättsläget i Ingusjien.

Kremls satsning på FSB-aren Ziazikov för att maximera kontrollen känns på något sätt mindre oortodox än leasningskontraktet man har med Kadyrov i Tjetjenien.

Stängt för kommentering.