Polisen som sköt Jevlojev går fri

Magomed JevlojevHusarrest är ett lämpligt straff för den polisman som sköt ihjäl den ingusjiske oppositionsledaren Magomed Jevlojev med ett skott i tinningen. Det har Ingusjiens högsta domstol bestämt. I december dömde en lägre domstol polismannen till två år i arbetsläger för vållande till annans död, men nu ändras påföljden och mannen släpps hem.

Husarrest är ett nytt straff som nyligen införts i Ryssland på initiativ av president Dmitrij Medvedev. Hans tanke kanske inte direkt var att den skulle användas på det här sättet, eftersom han också talat om att poliser som begår brott måste dömas till hårdare påföljder. I praktiken innebär husarrest att den dömda inte får lämna sin folkbokföringsort och måste vistas hemma på kvällar och nätter.

När Magomed Jevlojev dödades i augusti 2008 hade han sedan länge bott utanför Ingusjien, eftersom han kände sig förföljd av de lokala makthavare. Han var en affärsman, och han ägde den regeringskritiska webbplatsen Ingushetia.ru

Jevlojevs värsta synd var att han avslöjade valfusket i Ingusjien i parlamentsvalet 2007. Trots att vallokalerna gapade tomma var valdeltagandet enligt officiella siffror 98%. Efter valet var Magomed Jevlojev med och samlade in ungefär 90 000 namnunderskrifter från ingusjiska väljare som försäkrade att de inte hade röstat i valet. Antalet underskrifter motsvarar närmare hälften av valmanskåren i republiken.

När Jevlojev i augusti 2008 trots varningar beslutade sig för att åka till Ingusjien råkade han hamna på samma flyg från Moskva som Ingusjiens dåvarande president Murat Ziazikov. När flyget landade greps Jevlojev av beväpnade poliser vid trappan och fördes i väg i en polisbil. Strax därefter hittades hans livlösa kropp utanför ett sjukhus med kulhål i tinningen. Enligt den officiella utredningen handlade det om ett vådaskott som avlossats i samband med ett tumult i polisbilen.

Webbplatsen Ingushetia.ru stoppades av de lokala myndigheterna, men lyckades komma i gång igen genom att lämna den ryska internetdomänen och byta namn till Ingushetia.org. Webbplatsen togs över av en annan oppositionsledare, Maksjarip Ausjev. Han dödades i ett attentat i oktober 2009. I december 2009 dödades Maksjarip Ausjevs familjemedlemmar när en bomb exploderade under deras bil efter att polisen kontrollerat den.

Anna-Lena Laurén intervjuar Magomed Jevlojevs pappa i sin utmärkta bok om Kaukasien.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Polisen som sköt Jevlojev går fri”

Det formella rättssystemet i Ingusjien bör väl sättas i samband med det informella här. Blodshämnden i samband med mordet på Jevlojev ledde ju till att Ziazikov fick flytta. Frågan är om man då menar att Jevlojev redan är hämnad och att man inte vill förvärra situationen genom att ge ett hårt straff. Är det frågan om vanligt myndighetsmissbruk så lär vi ju veta det genom informella insatser.

Stängt för kommentering.