Trycket ökar i södra Ryssland

Junus-Bek JevkurovPresident Junus-Bek Jevkurov varken tar eller ger mutor. Därför ville många mäktiga män i den ryska delrepubliken Ingusjien bli av med honom.

Självmordsbombaren körde en dyr Lexus Toyota Camry som var falskskyltad med Moskvanummer. Bilen var fylld med sprängmedel när den körde in i presidentens nya bepansrade Mercedes på måndagsmorgonen.

Explosionen hördes i hela staden. Av självmordsbombaren återstod bara benflisor och några tår som kan ha tillhört en kvinna eller en tonåring. Jevkurov skadades allvarligt och det är högst osäkert när och om han kan återta sitt ämbete.

En president som inte är insyltad i någon av de lokala klanerna och som inte befattar sig med svarta pengar är ett allvarligt hot för många. Ännu värre blir det när presidenten försöker rucka på det korrupta maskineri som småpåvarna byggt upp under det senaste årtiondet.

– Befolkningen är fortfarande relativt fattig. Arbetslösheten är mycket hög. Korruption förekommer i enorm skala, i helt ofattbar omfattning. Den statliga förvaltningen på regional nivå är deformerad och maktorganens effektivitet är ytterst liten.

sade Rysslands president Dmitrij Medvedev när han besökte det oroliga Dagestan för några veckor sedan, och han borde veta vad han talar om.

Till skillnad från de flesta områden i Ryssland har de kaukasiska republikerna stark befolkningstillväxt, men där finns inga jobb. I mer välbeställda, etniskt ryska områden är arbetssökande från Nordkaukasien sällan välkomna – de ser annorlunda ut än ryssar, de talar andra språk och de är oftast muslimer.

Därför har Nordkaukasien blivit en tryckkokare där hatet gror. Samtidigt förtrycks all demokratisk opposition, vilket leder till att arbetslösa unga män blir mottagliga för militanta islamisters retorik.

Grafik: KommersantI Ingusjien förvärrades situationen ytterligare av den förra presidenten, den gamle KGB-mannen Murat Ziazikov, som valde att se hela befolkningen som potentiella terrorister.

Misstänkta terrorister avrättades under Ziazikovs sju år vid makten ofta på plats, om de inte kidnappades av säkerhetstjänsten. Förra året rapporterades ett fyrtiotal mord och ett trettiotal kidnappningar av det här slaget.

Makthavarna i Moskva fick nog när Magomed Jevlojev, ägaren av en oppositionell webbplats, sköts ihjäl i en polisbil i höstas. Moskvas nya man blev den ovanligt omutbara yrkesmilitären Junus-Bek Jevkurov.

Han började sitt arbete som president med att träffa människorättsaktivister och släktingar till den dödade Magomed Jevlojev. Han inledde också samtal med islamistledare för att få dem att ge upp väpnad kamp i utbyte mot amnesti.

Jevkurov fick en stor del av befolkningen bakom sig, men alla som tjänade på det gamla systemet mot sig. Höga tjänstemän fick svårare att ta mutor, och följaktligen kunde de inte heller betala islamister för beskydd.

Problemen i det korrupta Nordkaukasus är till stor del desamma som i hela Ryssland, fast i kvadrat. Efter attentatet mot Jevkurov är risken att Moskva tar den enkla vägen och försöker lösa de sociala problemen med militära medel.

Sydsvenskan 2009-06-23

Några av de senaste attentaten i Nordkaukasien

10 september 2008 – Bekchan Ziazikov, president Ziazikovs kusin, chef för ett statligt transportföretag i Ingusjien, skjuts ihjäl i sin bil.
30 september 2008 – En självmordsbombare i bil försöker spränga Ingusjiens inrikesminister Musa Medov. Hans liv räddas av hans bepansrade Mercedes.
21 september 2008 – Dagestans vice idrottsminister Budun Budunov beskjuts men överlever.
26 oktober 2008 – Ingusjiens vice finansminister Arsamak Ziazikov och två tjänstemän skadas i ett sprängattentat.
6 november 2008 – En självmordsbombare dödar 11 personer i Nordossetiens huvudstad Vladikavkaz.
26 november 2008 – Borgmästaren i Vladikavkaz skjuts ihjäl på väg från bostaden till sin bil.
24 februari 2009 – Vitalij Karajev, hög tjänsteman på åklagarämbetet i Ingusjien, skjuts ihjäl i sin bil. Hans fru skadas allvarligt.
5 juni 2009 – Dagestans inrikesminister Adilgerej Magomedtagirov skjuts ihjäl på ett bröllop.
10 juni 2009 – Aza Gazgirejeva, vice ordförande i Ingusjiens högsta domstol, dödas i Nazran när attentatsmän öppnade eld mot hennes tjänstebil.
13 juni 2009 – Basjir Ausjev, tidigare vice premiärminister i Ingusjien under president Ziazikov, sköts ihjäl vid infarten till sitt hus i Nazran.
22 juni 2009 – En självmordsbombare kör in i president Junus-Bek Jevkurovs kortege.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

14 svar på ”Trycket ökar i södra Ryssland”

Är det ingen som går på det vanliga spåret – bojeviki, terrorism? Alla är säkra på att det handlar om kampen mot korruptionen (eller om Medvedjevs kaderpolitik som en av Paul Googles länkar hävdar)?

Såg att tidigare presidenten Ausjev, som länge sagts ha ett starkt folkligt stöd bland många ingusjer, sagt sig vara villig att vara president tills Jevkurov tillfrisknar.

Jodå, båda spåren finns givetvis med i bilden. Självmordsbombaren var säkert någon som ville komma till paradiset, som vanligt, inte en mutkolv. De senare har ju ingen användning för pengarna efter sin död. Men även islamisterna är kopplade till korruptionen, någonstans får de ju sina pengar ifrån, och det är inte alls bara från utlandet som myndigheterna gärna vill göra gällande. Och en Lexus Toyota Camry kostar en slant, även om den är stulen.

Ytterligare en faktor som inte fick plats i min artikel är den militära operation mot militanta islamister som Ramzan Kadyrovs kompisar fört i Ingusjien på senare tid, och som nu ska fortsätta under hans befäl. Trevligt för honom.

Summan av kardemumman är i alla fall att Jevkurov var ditskickad av Medvedev och vägrade att bli en del av det rådande systemet, med mutor, beskydd och omfattande människorättsbrott, samtidigt som han försökte splittra islamisterna genom att locka hem underhuggarna. Därmed fick han alla lokala makthavare mot sig, både de officiella och de underjordiska. Huruvida dessa samarbetade för att få bort honom vet vi inte, men ett gemensamt intresse hade de helt klart.

Paul Google – var det med flit? Lite roligt i alla fall.

Paul Google, ja:) Men han ska ha all heder ändå, han underlättar för många av oss andra genom sitt initierade artikelsök på Runet. Och utan sina stora förkunskaper hade han ju inte vetat vad som är intressant eller relevant, än mindre hur det rimligen kan tolkas.

Intressant verkligen att Medvedjev fortsätter att traditionellt satsa på Kadyrovklanen och att ge dem spelrum även utanför Tjetjenien. Detta kommer ju inte att ses med blida ögon av många i Ingusjien och Dagestan, särskilt som det finns territoriella konflikter med tjetjenska minoriteter på båda håll. Om det nu inte finns en baktanke att skapa just sådana reaktioner för att få andra att dra de gränser för Kadyrovs agerande man inte vill dra själv. Men det sista är ren konspirationsteori naturligtvis.

Och idag påstår FSB att de förhindrat ett gisslandrama på en skola i Dagestan, och att man röjt planer på ett attentat mot en strand på ryska rivieran (fram till 1860-talet tjerkessisk mark).

Intrigen tätnar, väntar bara på att det drar igång än mer i västra Nordkaukasus inför Olympiaden. Tre miljoner tjerkesser i Turkiet…

Lexus eller Toyota Camry? Det är väl rätt stor skillnad, och den senare räknas knappast som särskilt dyr.

Hmm, Kommersant skriver faktiskt Camry. Jag har sett Lexus nämnas någon annanstans, får kolla lite. Men bilen var ju falskskyltad, kan det vara så att skyltarna var från en Lexus och fel märke därför figurerade från början?

Så här står det i lenta.ru:
…использовали в качестве передвижной бомбы “Лексус” с московскими номерами. По другим данным, для преступления была использована другая иномарка – Toyota Camry.

Jo, och Kommersant skriver ju faktiskt följande:
Даже марку машины удалось установить только благодаря показаниям свидетелей и найденным колесным дискам с фирменными эмблемами. Кроме того, сохранился фрагмент госномера. Оказалось, что выдавался он на Lexus, зарегистрированный, а затем похищенный в Москве.

Så förmodligen var det en Camry, även om skyltarna var från en Lexus. Där sparade de lite pengar. Den billigaste rysktillverkade Camryn kostar 790.000 rubel, den billigaste Lexusen till extrapris ligger kring 1,3 miljoner. Men de är faktiskt inte så olika till utseendet, så det är inte konstigt att det figurerade olika uppgifter från början.

Ja, det spelar ju egentligen inte så stor roll i sammanhanget. Jag reagerade bara lite på att du så starkt betonade att det var en dyr Lexus när det överallt jag läst hade stått att det var en Camry (även i din inlänkade grafik) – en bilmodell som normalt inte alls är förknippad med någon lyx.

Jag nämnde bilmärket för att skapa mer närvarokänsla, och det blev fel. Spelar roll? Kanske inte så mycket i detta fall, men fakta måste stämma, annars förlorar man läsarnas förtroende. Jag får fara mer noggrann nästa gång, helt enkelt.

Förresten, Kommersant hade troligen fel i grafiken – Jevkurov hade tydligen inte övernattat hemma, utan i en annan by, och därför körde han en annan väg än vanligt, vilket självmordsbombaren möjligen kände till. Dessutom har det figurerat uppgifter om att självmordbombaren körde i motsatt riktning än kortegen, men jag har inte fått klarthet i hur det egentligen var. Detaljer är viktiga, men det är svårt med detaljer när man inte själv varit på platsen.

Intressant artikel och förklaring och heder åt denna man som håller på sina principer trots att hans liv hotas och han förlorar pengar.

Ang. bilmärket: Till och med jag (en kvinna) kan skilja på en Toyta Camry och en Lexus (erm, kanske för att jag jobbat på Toyota). Men jag ser inte att det spelar så stor roll?

Fast det verkar som om en hel del fakta är lite lösa i historien. Det är som Kalle säger, om fakta inte är konsistenta så förlorar stycket lite av sin trovärdighet.

Jo, men kan du se direkt huruvida det här är en Lexus eller en Camry? Eller kanske en Mercedes? Observera också att registreringsskylten tillhörde en Lexus.

Vad är det mer för fakta som är lösa?

oj då! Nej inte ens Toyotas bästa kurser hjälper där, lol :-)

MEN jag vet dock att ALLA delar i en bil är identifierbara och har ett unikt nummer. Somliga delar är dock gemensamma för mer än en linje och kan till och med delas mellan Toyota och Lexus.

Utan tvekan så finns det många experter som skulle kunna avgöra vilket märke och modell det var med hjälp av kännedom och efter att kollat interna databaser för att se vilken modell en viss “batch” gick till. Det finns lagstiftning ang. detta för biltillverkarna av “health & safety” orsaker. (ursäkta svengelskan..)

Det som verkade oklart var Jekurovs förehavanden innan olyckan…?

Det är nog inget som är speciellt oklart med Jevkurovs förehavanden. Alla, alltså ALLA, som jag hört intervjuas om Jevkurovs förehavanden både före och efter attentatet har bara haft beröm för honom. Detta gäller folk från alla läger som uttalat sig offentligt. Mycket ovanligt.

Han har bland annat lyckats skapa fred mellan en massa släkter som i åratal legat i blodshämnd, han har gjort det möjligt för ingusjiska flyktingar att flytta tillbaka till Prigorodnyjdistriktet i grannrepubliken Nordossetien som de var tvungna att fly i samband med stridigheterna 1992 (han är själv född i Prigorodnyjdistriktet), han har fört samtal både med beväpnade islamister och deras släktingar för att locka hem dem igen, han har sett till att många mutkolvar åtalats…

Det finns säkert massor med folk som ogillar honom också, men då verkar de ogilla de honom för att han förhindrat sådant som inte tål dagsljus, och därför framträder de inte offentligt.

Just i dag lyssnade jag på journalisten Nikolaj Svanidze på Echo Moskvy, han känner Jevkurov personligen och gör ungefär samma bedömning som jag: det är farligare att bekämpa korruption än det är att bekämpa terrorism, och det finns kopplingar mellan mutkolvarna och terroristerna.

Kontraterrorismtillstånd infört i Elbrusregionen i Kabardino-Balkarien: http://www.lenta.ru/news/2009/06/30/elbrus/

Detta är balkarernas område i republiken och flera kända väpnade aktivister liksom väpnad islamisk radikalism i området har ofta balkarisk bakgrund. Orsaken är bl.a etniska motsättningar där balkarerna ser sig som förfördelade i förhållande till kabardinerna.

Stängt för kommentering.