Sverige tystnar på vitryska

Sveriges Radio har beslutat att inte längre sända program på vitryska. Under fem år har SR sänt två halvtimmar i veckan på vitryska. Nu ska vitryssarna i stället få lyssna på Sveriges Radio på ryska, ett språk som förstås i Vitryssland, säger Ingemar Löfgren, redaktionschef på SR International i ett pressmeddelande. (SR:s pressmeddelande) (SR på vitryska)

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

5 svar på ”Sverige tystnar på vitryska”

Är det licenspengarna och skattemedel som betalar för detta? Hoppas i så fall att de får tillräckligt med lyssnare för att det i alla fall skall vara värt kostnaden! Kan tänka mig att svensk radio kanske inte är den första nyhetskälla som en vanlig vitryss vänder sig till, åtminstone inte om det inte har gjorts reklam för tjänsten först. Undrar om de har någon statistik på hur många lyssnare de har på den tjänsten.

Radio Liberty gör sin egen tolkning av beslutet:

According to a statement by Swedish National Radio’s international channel, the decision to drop broadcasting in Belarusian was made because Russian remains the major language in Belarus and, therefore, broadcasting in Russian to that country is considered sufficient.

Egentligen stod det ju i pressmeddelandet att vitryssarna förstår ryska, vilket inte är samma sak som att ryskan skulle vara huvudspråket i vitryssland. (Vilket ryskan iofs faktiskt är, men det användes inte som argument.)

Ja, fast varför gör Sverige det här till att börja med? Det är det som jag undrar…

Är det någon slags svensk version av Voice of America?

(LOL, vi kanske borde köra lite svensk “propaganda” a la VOA:
Kasta omkull regimen och börja köpa Volvos, Erikssontelefoner och Boforsvapen! Pippi Långstrump för alla barn och vuxna är inte riktigt demokratiska och befriade förrän de har börjat snusa Tolvan och dricka Pripps Blå!)

Men seriöst undrar jag hur många som lyssnar?

:), ja jag tror nog också att det språket förstås av vitryssarna, har faktiskt aldrig träffat en vitryss som skulle prata vitryska som sitt första språk.

Stängt för kommentering.