Sergej Magnitskij och dödens kalender

Magnitskijs begravning. Foto: Novaja GazetaAllt oftare känns det som om utvecklingen i Ryssland lättast går att utläsa i namnen på de personer som mördas eller på annat sätt dör under märkliga omständigheter.

Året började med mordet på advokaten Stanislav Markelov och journalisten Anastasia Baburova i centrala Moskva. Likaså i januari mördades tjetjenen Umar Israilov på öppen gata i Wien. Han hade anmält Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov för tortyr hos Europeiska människorättsdomstolen och vägrade ta tillbaka sin anmälan.

I juli sköts den tjetjenska människorättsaktivisten Natalja Estemirova. I augusti sköts den tjetjenska människorättsaktivisten Zarema Sadulajeva och hennes man Alik Dzjabrailov. I oktober mördades Maksjarip Ausjev, den ingusjiske företagaren som blev oppositionsaktivist när hans son kidnappades av polisen.

Daniil SysojevFörra veckan lades tre nya namn till denna dödens kalender. Juristen Sergej Magnitskij dog i rannsakningsfängelset Matrosskaja Tisjina i Moskva i brist på läkarvård måndagen den 16 november. Senare samma kväll sköts den antifascistiska aktivisten Ivan Chutorskoj ihjäl i sin trappuppgång i Moskva. Och sent på torsdagskvällen den 19 november sköts prästen Daniil Sysojev ihjäl i sin kyrka i södra Moskva.

Av dessa tre fick mordet på Daniil Sysojev stor uppmärksamhet i de statsstyrda massmedierna. Samtidigt utlovade rysknationalistiska organisationer belöningar för information som kan leda till gripande av den skyldiga, uppenbarligen i tron att det är muslimer som ligger bakom dådet.

Ivan ChutorskojMordet på antifascisten Ivan Chutorskoj nämndes så vitt jag kan se inte i de stora nyhetssändningarna i stats-tv, inte heller Sergej Magnitskijs död. Högerextremistiskt våld har för länge sedan har upphört att vara en nyhet i Ryssland, inte heller förvånar det någon att människor dör i ryska fängelser. Och det är per definition ingen nyhet i de statliga kanalerna att någon som anklagar myndighetspersoner för brott själv hamnar bakom galler.

Ändå är det de två sistnämnda fallen som säger mest om dagens Ryssland. Högerextremistiskt våld har jag redan skrivit om, men fallet Magnitskij förtjänar mer uppmärksamhet än det fått i svenska medier. Vad jag kan se har bara Svenska Dagbladets Jan Blomgren nämnt honom, och då helt kort.

Sergej MagnitskijHärvan kring Sergej Magnitskij handlar egentligen inte alls om honom, utan om det stora investmentbolaget Hermitage Capital, vars ägare Bill Browder kastades ut ur Ryssland år 2005, när han hade börjat gräva för djupt i företag som anses vara nära kopplade till höga befattningshavare i regeringen. Browders ryska visum annullerades eftersom han ansågs vara en fara för Rysslands nationella säkerhet. Han berättar hela sin historia i den här videon.

Senare stormade ryska skattepolisen Hermitage Capitals kontor i Moskva och beslagtog bland annat registreringsdokumenten för tre dotterbolag, som därefter på ett oförklarligt sätt hamnade i händerna på ett antal målvakter och började agera självständigt. De lämnade in nya skattedeklarationer som visade stora underskott, begärde och fick omedelbart tillbaka 5,4 miljarder rubel (1,4 miljarder kronor) i vinstskatter som de “felaktigt” hade betalat in. Det brukar inte vara lätt att få tillbaka så stora summor från ryska skattemyndigheten utan kontakter på relativt hög nivå, och ersättning på samma höga nivå. Pengarna verkar ha försvunnit spårlöst.

Juristen Sergej Magnitskij agerade på uppdrag av Hermitage Capital när han undersökte den märkliga härvan och kom fram till att två polisofficerare som varit med och stormat Hermitage Capitals kontor troligen var inblandade i den konstiga skatteaffären. Han vände sig till åklagarmyndigheterna och vittnade mot polisofficerarna, varav en hette Artiom Kuznetsov. Några månader senare greps Magnitskij själv, anklagad för skatteplanering. En av förundersökningsledarna råkade heta Artiom Kuznetsov.

Sergej Magnitskijs fängelseanteckningarSenare försvann Kuznetsov ur bilden, men förundersökningen fortsatte. Enligt vad han själv skrev till en av förundersökningsledarna ska Magnitskij ha erbjudits villkorlig dom om han gick med på att vittna mot Bill Browder. Magnitskij sade uppenbarligen inte det han förväntades säga, eftersom han flera gånger flyttades till nya fängelseceller med allt sämre förhållanden, och eftersom han trots flera klagomål förvägrades den läkarvård han behövde. Novaja Gazeta har publicerat långa avsnitt ur Magnitskijs fängelseanteckningar samt hela anteckningshäftet som ett pdf-dokument. En kortare sammanfattning av anteckningarna på engelska finns på RFE/RF:s webbplats.

Den 11 november lämnade Sergej Magnitskij in ett officiellt klagomål där han påstod att det under förundersökningens gång hade gjorts ändringar i en del av dokumenten som användes som bevis mot honom. Fem dagar senare var han död.

Sergej Magnitskijs grav. Foto: Novaja GazetaEnligt den första officiella versionen dog den 37-årige Magnitskij av hjärttack. Senare fick hans försvarsadvokat veta att han i stället dog av pankreatit, en sjukdom som hade diagnostiserats tidigare och som han förmodligen hade behövt opereras för. Magnitskijs mor krävde en ny, oberoende undersökning av dödsorsaken, men myndigheterna vägrade att ordna en sådan.

Förundersökningen mot Magnitskij läggs nu ner, eftersom han är död, efter ett år i fängelse utan rättegång. Men det skulle fortfarande vara intressant att veta vart de återbetalade skattemiljarderna tog vägen.

Uppdatering: Den 27 november publicerade SvD en större artikel om Magnitskij.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

22 svar på ”Sergej Magnitskij och dödens kalender”

Vill minnas att jag i boken McMafia läste att Bill Browder redan tidigare hade protesterat mot Gazproms skumma exportpartners (Itera, Euraltransgaz, Rosukrenergo) eftersom hans Hermitage Capital var delägare i Gazprom och hundratals miljoner utan vettig anledning rann iväg till oklara mottagare den vägen. Browder är också, om jag inte missminner mig, son till det amerikanska kommunistpartiets tidigare ledare. Gissar att hans position på den ryska marknaden kan ha haft något med det att göra. Men nu förtjänar han väl allt stöd han kan få, och du har rätt i att Sergej Magnitskijs död förtjänar uppmärksamhet.

Jomen det var väl för att Bill Browder hade olämpliga synpunkter och gjorde dessa synpunkter allmänt kända som han tvingades lämna Ryssland. Hans farfar var ledare för kommunistpartiet i USA.

Steven LeVine har en sarkastisk kommentar till Browders vedermödor som inte har ett dugg med hans farfar att göra.

Förresten såg jag just att den mördade antifascisten Chutorskoj på fotot ovan bär en Lonsdale-tröja. Litet märkligt, tycker jag, eftersom sådana är populära attribut bland nynazister. Det ser man till exempel i videon till sången Krov Patriotov som jag länkade till under en av dina andra texter nyligen.

Enligt en AP-artikel jag läste häromdagen brukade Chutorskoj arrangera boxningsmatcher utan handskar, typ som i filmen Fight Club. Kanske handlade hans aktivism mer om adrenalinsökande än om idealism.

Lonsdale är väl ett märke av boxningsattiraljer. Fight club vet jag inget om, men Chutorskoj var en av huvudorganisatörerna för de militanta antinazisterna och lärde ut självförsvarstekniker. Detta behövdes bland annat för att hålla nazisterna ute från konserter där antinazister samlades.

Sedan är det väl så att många av dessa militanta antinazister såväl i Ryssland som i Sverige helt enkelt gillar att slåss, och då gärna gör det för “en god sak”. Men hittills har jag inte hört om en enda nazist i Ryssland som dödats av antinazistiska våldsverkare. Däremot har sex antinazister dödats i Moskva de senaste åren.

Efter mordet på Chutorskoj vandaliserade militanta antinazister kontoret för den kremltrogna ungdomsorganisationen Rossija Molodaja (tidigare knuten till Rodina), som anses vara det officiella “taket” för extremistorganisationen Russkij Obraz.

Nada, tror jag det heter på spanska. Annars har du nog rätt.

Här är vad Medvedev sade i en Spiegelintervju för ett par veckor sedan. (Rysk översättning av intervjun här, engelsk här.)

SPIEGEL: Noch einmal: Bei den vielen spektakulären Morden der letzten Zeit gibt es keine einzige rechtskräftige Verurteilung.

Medwedew: Nennen Sie mir andere Fälle. Nullum crimen sine lege, kein Verbrechen ohne Gesetz: Ich kann nur zu konkreten Fällen Stellung nehmen.

SPIEGEL: Was ist mit der Journalistin Anastassija Baburowa, die im Januar zusammen mit dem Menschenrechtsanwalt Stanislaw Markelow auf offener Straße in Moskau erschossen wurde? Oder mit der Menschenrechtlerin Natalja Estemirowa, die im Juli in Tschetschenien entführt und am selben Tag mit mehreren Kopfschüssen hingerichtet worden ist?

Medwedew: Im Fall Estemirowa dauern die Ermittlungen noch an. Die Untersuchung des Mordes an Rechtsanwalt Markelow und Frau Baburowa hat jetzt zur Verhaftung von zwei Tatverdächtigen geführt.

Det enda han kan säga om Estemirova är alltså att “förundersökning pågår”.

Jag skulle vilja se den förundersökningsledare från Moskva som åker till Groznyj och förhör Ramzan Kadyrov samt dennes närmaste män. Eller en förundersökningsledare som lyder under åklagarämbetet i Tjetjenien, för den delen.

Ja, den är bra. Jag har en länk till den under texten, men skrev slentrianmässigt Коммерсант där det skulle stått Ведомости. Rättat nu.

Grattis, förresten. Blir det mycket Moskva framöver?

Kommer antagligen återvända i maj någon gång för en kortare period, sedan till hösten 2010. Om allt går enligt planerna…

Gurjevs artikel finns också på engelska, på Moscow Times. Den som inte läser ryska kan enkelt hitta den där (Sergei Guriev).

Den som kan ryska bör absolut läsa även detta. Kort citat:

…мне несколько раз следователями было предложено дать показания против Уильяма Браудера, а в благодарность за это мне обещано «получить в суде условное наказание» и выйти на свободу. После каждого случая, когда я в очередной раз отвергаю эти толкающие меня на подлость предложения следователей, условия моего содержания становятся все хуже и хуже.

Med andra ord: Magnitskij utlovades villkorlig dom om han gav ett falskt vittnesmål mot Bill Browder. Varje gång han vägrade straffades han med allt sämre förhållanden på fängelset.

Dödsorsaken angavs i den officiella dödsattesten som jag förstår det slutligen ändå till “hjärtstillestånd” ( http://www.vedomosti.ru/politics/news/2009/11/24/891553 ) vilket ju i väldigt hög grad påminner om hur det gick till när folk dog i fängelserna under Stalins 30-tal.

Medvedevs försök till “brandsläckning” – beordrandet av diverse undersökningar och analyser av tillståndet i fängelserna och t.ex. fängslandet av förstagångsekoförbrytare – framstår som otroligt patetiska. Det ryska rätts- och polisväsendet är ju uppenbart genomruttet och skulle behöva byggas om från grunden.

Tack för länken, det här stycket ger mer information när det gäller frågan om en andra obduktion:

Адвокаты настаивали на проведения повторной медэкспертизы трупа Магнитского, но, по словам представителя фонда Hermitage, все паталогоанатомы Москвы, к которым они обратились, отказались сделать это без разрешения прокуратуры. При этом морг сизо соглашался выдать труп лишь при условии, что его немедленно похоронят.

Advokaterna insisterade på en ny undersökning av dödsorsaken, men detta visade sig omöjligt utan tillstånd från åklagarmyndigheten – och ett sådant tillstånd fick man inte. Därutöver vägrade häktets bårhus att lämna ifrån sig Magnitskijs kropp annat än för omedelbar begravning.

Jag vet att du hatar mitt land.
Jag vet att du sprider lögnen hela tiden om mitt land.
Jag vet att du uppbränner rysofobie i varje blogginlägg.
Men jag skriver ej för dig utan bara för dina läsare.
Det finns ingen privat livejournal hos “benbrottare” Hutorskoj vidare, men det finns fortfarande hans sista inlägg på cache. Verkligen jätte kännetecknande.

“Недавно решил я полазить в поисковиках и посмотреть что же думают про наш форум, и случайно наткнулся на форум русни: http://www.crownet.ru/index.php?showtopic=59631&st=690 где нас назвали боновской подставой :))) Мы с Ильхомом долго смеялись над логикой урусских свиней, которые считают что антифа за русских :) Может мы и вправду татуированные накаченные боны-провакаторы? Я вот например по правде не Ваня, и Зигослав Ярилович, Ильхом – это вообще Тесак и пишет с зоны! а Избранный – это сам Necross88 с его пиздобольско-террористического портала ns-wp :)))))))))))))))))))
Вообщем меня откровенно заебал бред русни, насчет того что мы подстава, русские свиньи никак не могут смерится со своей неполноценностью и тем что им нет места в толерантной России! Обыватели думают что мы антифа, должны с какой-то радости защищать русню! с какого х..я? Мы четко обозначили свою позицию, почему мы, антифашисты против русни, чего еще не ясно? Если у кого-то в городе какие-то малолетки причисляют себя к антифа, и при этом за русню – таких мы выловим и будем резать сук!
Русня, вы можете хоть запиздеться в своих жалких бложиках, ЖЖ, форумах и т.д., всеравно вы нихуя из себя не представляете – вы выжитки из хуя, вы – ебаные баклажаны, которым суждено либо сгнить на грядке (в лучшем случае) либо быть зарезаными нами при встречи! Я оффициально заявляю от имени всех Антифа: вы русня – интернет пиздаболы, нация алкашей, проституток, наркоманов и просто дибилов!
Антифа! Русня не пройдет! 46/69!”

http://74.125.77.132/search?q=cache:B2kHnhoVnA4J:antinazi-ru.livejournal.com/1979.html+http://antinazi-ru.livejournal.com/1979.html&cd=1&hl=ru&ct=clnk&client=opera

Jag tror egentligen att mordet på Daniil Sysojev var antifas hämnd, men det är min ägen menning.
Jag tror verkligen att du drömmer innerste om nåt medborgerligskriget i mitt land för att du visar hela tiden bara en sida av medalj, men sådana som du har inga chanser.
p.s. Jag är inte nazi eller antinazi. Jag är en vanlig ryss som vill leva ifred. Men jag vet att det finns många listiga fiender som du.

Det finns såvitt jag kan se ingenting som tyder på att den här grovt antiryska texten har någon som helst koppling till den mördade antifascistiska aktivisten Chutorskoj. Med allra största sannolikhet handlar det om en fejkad text.

Samma text finns på en annan fejkad “antifascistisk” sajt där författaren uppges vara en annan person som kallar sig för Ilham. (Azeriskt namn, tror jag.) Då nämns Chutorskoj i stället som en kompis till författaren:

Мы с Ваней Костоломом долго смеялись над логикой урусских свиней, которые считают что антифа за русских Может мы и вправду татуированные накаченные боны-провакаторы?

Fejk, som sagt.

Jag känner inte till något om detta men jag kan väl förstå att Alexander som kommenterar här tycker att det känns otrevligt att läsa en massa negativt om sitt land i en blogg som denna.

Oavsett vad som är rätt eller fel i den här frågan så sympatiserar jag med hans instinkt att försvara sitt land. Jag försvarar själv automatiskt Sverige om en icke-svensk klagar. Även om jag själv kanske har vissa reservationer om det som personen klagar på.

Jag tror det skulle vara en bra ide att även regelbundet rapportera om positiva saker. Vore kul och intressant att läsa och eventuella ryska läsare skulle uppfatta bilden av Ryssland här som mer nyanserad.

Ja, mer eller mindre..

Till exempel om någon skulle klaga på rasism i Sverige (finns ju naturligtvis), Systembolaget (kan vara hemskt irriterande) eller kanske Sveriges politik under kriget så försvarar jag Sverige!

Då säger jag till exempel: Ja, jag förstår mycket väl att du vill kunna köpa vin på Konsum, men faktum är att de flesta svenskar stöder Systembolaget; det minskar alkholism och associerade problem, staten tjänar pengar på det… Etc…

Om de ändå fortsätter att vara aggressiva och klaga så skulle jag säga “Hörrdu, om du ogillar vår spritpolitik så mycket så kanske du inte skall komma hit då!”

Patriotism är INTE detsamma som rasism, och det är inte något fel med att älska sitt land så länge man respekterar andra länder, och andras rätt att ha likadana känslor för sina länder.

Patriotism och främlingsfientlighet är två helt olika saker. Man kan vara Främlingsfientlig utan att vara patriot, och man kan var patriotisk utan att vara främlingsfientlig.

Alexander verkar vara en kille som blir upprörd över att finna här vad han upplever som agitation mot sitt land och kanske en orättvis bild. Han föröker bemöta det, men det är svårt att debattera bra på ett främmande språk med en annan debattkultur.

Stängt för kommentering.