Ryska rasister mördar en i veckan

Anastasia Baburova. Foto: drugoi.livejournal.comFörra året var ryska rasister inblandade i 109 mord och 475 fall av misshandel. Fram till mitten av oktober i år hade det skett 49 mord med rasistiska kännetäcken eller med koppling till extremhögern, enligt statistik från den respekterade antirasistiska organisationen Sova-Center.

Därför var det var ingen större överraskning att även mordet på advokaten Stanislav Markelov och journalisten Anastasia Baburova visade sig ha en direkt koppling till den ryska extremhögern. Den nu häktade misstänkta mördaren Nikolaj Tichonov var sedan 2006 efterlyst för mordet på en ung antirasist, och Stanislav Markelov var drivande i rättsprocessen kring det mordet.

Det intressanta var att polisen denna gång faktiskt lade två strån i kors och jagade rätt på Tichonov – kanske för att Dmitrij Medvedev var diskret bekymrad över mordet. Tills nyligen var den ryska polisen inte speciellt intresserad av extremnationalister trots att antalet våldsdåd med rasistiska förtecken nästan tredubblades från 268 år 2004 till 707 år 2007, enligt siffror från Sova-Center. Enligt samma statistik har ryska rasister och högerextremister i genomsnitt dödat en person varje vecka under de senaste fem åren, sammanlagt 412 personer sedan början av 2004.

Stanislav Markelov. Foto: drugoi.livejournal.comDet kanske mest uppmärksammade fallet under senare år var det videofilmade mordet på två män med icke-ryskt ursprung som lades ut på internet sommaren 2007. Offren ställdes bakbundna framför en naziflagga och en text på skärmen avkunnade att det handlade om “avrättning av två kolonisatörer från Dagestan och Tadzjikistan”. Därefter sågades den ene mannens huvud av och den andre dödades med nackskott.

En ung man från republiken Adygejs huvudstad Majkop i ryska Nordkaukasien dömdes till ett års fängelsestraff för hets mot folkgrupp. Han hade lagt ut filmen som han sade sig ha fått från som epost från en okänd person. Däremot blev det aldrig klarlagt vem som hade gjort filmen, som enligt åklagarmyndigheten var ett montage – inga mord hade alltså ägt rum.

Några månader senare kände släktingarna till försvunne dagestaniern Sjamil Udamanov igen honom på den “fabricerade” videofilmen. Den respekterade ryska tidningen Новое Время – The New Times rapporterade i juni 2008 att fyra högerextremister i staden Obninsk nära Kaluga senare gripits misstänkta för de två morden. Uppgiften om gripandet dementerades från officiellt håll. Enligt tidningens uppgifter var en av de gripna son till en högt uppsatt person inom de lokala säkerhetsorganen, något som skulle kunna förklara det faktum att ingenting mera har hörts om fallet under det gångna året.

Siffrorna för 2009 gäller läget den 15.10.2009. Sova CenterFallet med en grupp unga skinheads som dödat minst tjugo ickeryssar i Moskva och filmat sina dåd fick viss uppmärksamhet även i Sverige. Huvuddelen av dessa unga rasister hamnade till slut inför rätten, men framväxten av våldsamma rasistgrupper beror till stor del på att den ryska polisen under många år inte brydde sig speciellt mycket om rasistiskt våld.

Så var det fortfarande för tre år sedan, när den 19-åriga antirasisten Nikolaj Rjuchin knivmördades utanför en konsertlokal i Moskva. Tre tonårsnazister som hade befunnit sig i närheten greps några månader senare misstänkta för delaktighet i mordet. Den misstänkte mördaren Aleksandr Parinov efterlystes, och där hade saken kanske stannat, om inte Stanislav Markelov hade varit med i spelet. Som advokat för den mördade Nikolaj Rjuchins familj undersökte han fallet och kom fram till att även Nikolaj Tichonov måste ha varit delaktig i mordet, medan tonårskillarna bara var medhjälpare.

Domar i hatbrott i Ryssland. Siffran för 2009 avser läget den 15.10.2009. Sova Center.Hittills hade Tichonov varit en framgångsrik högerextremistisk ideolog som bland annat startade tidningen Russkij Obraz. Gruppen kring tidningen har utvecklats till den kanske mest inflytelserika högerextremistiska rörelsen i Ryssland just nu. Tichonov hade också nära kontakter med delar av den politiska eliten, men Markelovs undersökning som kopplade honom till ett rasistmord tvingade honom att gå under jorden.

Därför hyste Nikolaj Tichonov personligt agg mot Stanislav Markelov när han den 19 januari i år sköt advokaten i huvudet efter en presskonferens, på en gata i centrala Moskva – ett dåd som Tichonov nu erkänt. Skottet mot journalisten Anastasia Baburova var däremot inte planerat, hävdar han.

Enligt förundersökningen fick Tichonov hjälp av 24-åriga Jegvenija Chasis som meddelade honom när Markelov lämnade presskonferensen. Chasis var en aktiv medhjälpare i organisationen Russkij Verdikt som krävde frihet för fängslade nynazister och ordnade rättshjälp för dem. Organisationen har nära band till gruppen Russkij Obraz som Tichonov var med och grundade – och samlar nu in pengar till stöd för Tichonov och Chasis.

Tichonov förs till häktningsförhandlingen. Foto: Vesti.ruDe två verkar ha åkt fast efter det att fristående hackare lyckats bryta sig in i Jevgenija Chasis konto på vKontakte.ru, den ryska motsvarigheten till Facebook. Tichonov registrerades också av en bevakningskamera på tunnelbanestationen Kropotkinskaja. Det är möjligt att det finns fler inblandade i mordet på Markelov, och inte heller är det osannolikt att han själv har varit inblandad i fler mord. Exempelvis mordet på 18-årige Rasul Chalilov som var anklagad för delaktighet i ett våldsamt antiryskt ungdomsgängs aktiviteter i Moskva, bär vissa likheter med mordet på Markelov.

Hur som helt är två av de skyldiga till mordet på Markelov och Baburova nu uppenbarligen bakom lås och bom. Om man kan lita på den officiella statistik som Sova Center utgår ifrån har också antalet rasistdåd i Ryssland minskat något eftersom polisen inte längre är helt likgiltig inför våldsbenägna högerextremistiska gruppers verksamhet.

Ändå är antalet hatbrott fortfarande extremt stort i Ryssland. På officiell nivå har man till slut uppmärksammat problemet, det har börjat talas om tolerans, och den lydiga ungdomsorganisationen Nasji har försökt ändra det ryska språket för att oskadliggöra ordet “russkij” (“ryss”). Försöken är ändå halvhjärtade och ganska extrema former av rysk nationalism är fortfarande rumsrena i det ryska offentliga rummet – till skillnad från kritik mot makthavarna, som är mycket strängt kringskuren. Det finns tydliga tecken på att makthavarna vill styra den högerextrema rörelsen i stället för att bekämpa den, och demonstranter med extremnationalistisk inriktning har mycket lättare att få tillstånd än liberala regeringskritiker.

Alldeles nyligen, den 4 november, tilläts en konsert med den öppet nynazistiska rockgruppen Kolovrat i centrala Moskva. Gruppens namn betyder “hakkors”, och en av dess mest kända låtar är Krov patriotov (“Patrioternas blod”). Där sjunger de bland annat följande:

Помни, скинхэд, ты обязан сберечь свой народ…
Так сбереги белый род!
Кровь патриотов – чистая словно роса,
Алая кровь вновь выступает из раны.
Мертвые стонут и мы слышим их голоса,
Тонут в арийской крови европейские страны.

"I dag räcker det inte att älska fosterlandet, man måste SLÅSS för det!"Eller ungefär: Kom ihåg, skinnskalle, du är skyldig att skydda ditt folk… Skydda då det vita släktet! Patrioternas blod är rent som dagg, det rosenröda blodet flödar igen ur såret. De döda kommer att stöna och vi hör deras röster. Europas länder drunknar i ariskt blod…

Den här gruppen framträdde alltså inför en publik på ett par tusen på Bolotnaja-torget, mindre än en kilometer från Kreml, på “Folkets enhetsdag” som ryska regeringen instiftat i stället för gamla revolutionsfesten. För arrangemanget stod organisationen Russkij Obraz som nu mordmisstänkte Nikolaj Tichonov varit med och grundat. Hans medhjälpare Jevgenija Chasis var en av organisatörerna. Vid ingången samlades det in pengar till stöd för fängslade högerextremister.

Tolerans och folkets enhet kan betyda olika saker.

En minivariant publicerades i Sydsvenskan 2009-11-19

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

22 svar på ”Ryska rasister mördar en i veckan”

Det finns ju en andra sidan av myntet också, nämligen det våld som ryssar kan utsättas för av invandrare från Kaukasien och Centralasien. Möjligen är det en faktor bakom stödet för skinnskallar och en del av deras åsikter bland vissa ryssar. Orkar inte leta statistik, och vet inte om den finns, men som anekdot kan jag nämna att min värd när jag senast var i Moskva just hade blivit rånad och brutalt misshandlad av uzbeker som blivit arbetslösa i samband med krisen. Kan ju finnas massor av sådana fall. Rätt ofta har det rapporterats om bråk från universiteten då tillresta icke-ryska studenter (ryssländska eller utländska) hamnar i konflikt med ryska studenter. Nu är det våldet inte explicit rasistiskt, och en uttalat ideologisk ambition saknas sannolikt i de flesta sådana fall, och det handlar om allt från pengar till vanmakt och gruppegoistiskt revirtänkande (som på ett plan förvisso är ideologiskt). Men det rasistiska våldet är en extrem och cynisk aspekt av etniska relationer i ett mångkulturellt samhälle. Många människor gillar inte mångkultur, och en liten minoritet av dessa är så mentalt otillräkneliga att de gärna tar till våld. Kort sagt, man ska inte förvänta sig att allt blir så förbaskat enkelt och oproblematiskt när den etnodemografiska strukturen mycket snabbt förändras i ett samhälle. Ville ni ha mångkultur så har ni här en del av den. Grattis.

Sedan går jag inte i taket av upprördhet över de citerade textraderna:

Помни, скинхэд, ты обязан сберечь свой народ…
Так сбереги белый род!
Кровь патриотов – чистая словно роса,
Алая кровь вновь выступает из раны.
Мертвые стонут и мы слышим их голоса,
Тонут в арийской крови европейские страны.

Inte för att jag kan identifiera mig med skinheads, med belyj narod eller arier, men just detta avsnitt uppmanar ju inte till våld utan till ett slags inre jihad som muslimerna kanske skulle säga, alltså styrka genom introspektion och medvetenhet. Och vissa människor menar faktiskt att det finns en arisk gemenskap. Nästan alla andra menar att en sådan inte finns, eller är helt ointressant. Än sen? Är det så farligt om alla inte tycker likadant?

Även om det kanske ligger något i Tras invändning så belastas nynazismen (och självklart då även en grupp som kallar sig Hakkors) av sitt förhållande till nazisternas historiska våld, framförallt förintelsen. Den här videon till nämnda låt visar dessutom att det knappast bara är frågan om något slags “inre jihad”: http://www.youtube.com/watch?v=04qfrS1KVMw

När det gäller myndigheternas inställning så brukade 90-talets stora extremrörelse Rysk nationell enighet (RNE) på en del håll i samarbete med polisen fungera som patrullerande medborgargarde och dessutom som en motsvarighet till gamla svenska FBU (Frivillig befälsutbildning), alltså militär utbildning av ungdomar i samverkan med militären. Så nog har man bäddat för en både livaktig och våldsam högerextrem rörelse i Ryssland. RNE:s logga förekommer förresten flitigt i ovan länkade musikvideo, och gissningsvis kommer en del av bilderna just från militärövningar av nämnda slag.

Du lägger skulden för det rasistiska våldet på offren. DET är oerhört cyniskt.
Att en del rasister begår våldsbrott mot invandrare betyder ju inte att samhället ska stoppa invandringen, som du tycks mena, utan att samhället ska arbeta för att förbättra integrationen och på olika sätt motverka främlingsfientliga strömningar och grupper.
Att på det här sättet skuldbelägga invandrarna och “mångkulturen” för problem i samhället är inte annat än klassisk högerextrem propaganda.

Tras vill säkert svara själv, men riktigt så som Magnus uppfattade jag honom inte. Fenomenet med invandrargäng som ger sig på svenskar är ju ganska känt, och det är väl inte konstigt om det skulle förekomma något liknande i Ryssland. En bekants problem med några tjetjener när han gjorde lumpen under sovjettiden flyter som exempel upp i minnet. Sedan tycker jag inte att man behöver låsa diskussionen om mångkulturalism till solidaritet med oskyldiga mordoffer. De ryska skinnhuvudena liknar nog motsvarande drägg i andra länder, skillnaden ligger som sagt i statens och etablissemangets medverkan till deras framväxt.

Ja, det har skett liknande mord i Sverige, begågna av nazister, men vilken sansad människa skulle komma på att skylla dem på “mångkulturen”?
Även om det finns sociala problem i en del invandrartäta områden så är det knappast det som får nazister att begå grova våldsbrott mot invandrare (och homosexuella), utan en ideologi och propaganda som rättfärdigar sådana handlingar.

Tras,
Du följer något slags kålsuparresonemang, vilket känns mycket märkligt med tanke på innehållet i Kalles artikel.

Politiskt våld i Ryssland kan likna våldet i delar av Latinamerika, där man kan mörda misshagliga journalister och advokater utan större oro för repressalier från ordningsmakten. Våldet från inflyttade centralasier mot medelryssen är inte av denna typ av våld.

Tobias och Kristian, jag gjorde ju också i mitt inlägg en distinktion mellan öppet ideologiskt våld (skinheads) och “vardagsvåld” (ryssar mot kaukasier/centralasiater, de senare mot de förra). Ur rent politisk synvinkel är det mest intressanta förvisso att som Kalle notera den ryska statsmaktens stundom förekommande samarbete med högerradikala organisationer, eller det brist på intresse för rasistiskt våld som sannolikt har förekommit fram till nu.

Jag ville lyfta fram en annan sida av myntet (eftersom Kalle av helt rimliga skäl väljer att fokusera på den första sidan), nämligen att det finns ett etniskt präglat vardagsvåld i Ryssland där man inte bekvämt kan knyta de etniska kategorierna ryssar och invandrare till rollerna “offer” och “förövare” utan där båda grupperna hamnar i båda rollerna. Jag har själv stött på exempel på detta vardagsvåld i Ryssland och vet hur det påverkar helt vanliga ryssars syn på invandrare. I någon mån kan det också vara så att dessa vardagliga konflikter med etniska förtecken bidrar till skinheadsens rekryteringsgrund.

“Mångkulturen” är inget subjekt och således inte skyldig till någonting alls, däremot menar jag att ett samhälle (som staden Moskva) vars etniska struktur står under snabb förändring är ett instabilt samhälle där etniska konflikter på den ena eller andra nivån kommer att förekomma. Det hindrar inte att det naturligtvis också kan förekomma positiva inslag (inte minst ekonomiska i Moskva före krisen), men det är löjligt att bli förvånad över att det faktiskt förekommer konflikter i ett mångetniskt samhälle. Och precis som alla ryssar inte slår för att de är rasistiska mobbare slår heller inte alla invandrare för att de är diskriminerade offer. Vissa kaukasier beter sig utmanade i Moskva på ett sätt de inte skulle tillåta sig i hembyn där den sociala kontrollen är större än i en tiomiljonersstad. Av någon anledning tycks detta enkla resonemang vara väldigt svårt att acceptera för många svenskar.

De som känner mig, och det är ju några på denna blogg, vet för övrigt att jag är en stor vän och förespråkare av “kaukasisk och centralasiatisk kultur”, men det betyder ju inte att det bara är frid och fröjd när mängder av människor byter vistelseort för hela eller delar av året.

Självrättfärdiga guilt-by-associationresonemang (“Magnus” )nedlåter jag mig inte att svara på.

Tras, ifall du inte tycker den där biten är olustig nog så kan du läsa vidare:

Кровь патриотов — чтоб отплатить будем биться,
Око за око, молот и меч на врага.

(“Patrioternas blod, för att hämnas det kommer vi att slåss. Öga för öga, hammare och svärd mot fienden.”)

Inre jihad, ickevåld?

De sjunger också om “de 14 orden”, som är ett bärande tema i den globala nynazistiska rörelsen – därav exempelvis den svenska sajten http://www.info14.com. Även om orden inte uttryckligen nämner våld känner jag faktiskt inte till någon motsvarighet till inre jihad hos nynazismen. Det är möjligt att det finns vissa renlevnadsideer kring exempelvis narkotika, men jag tror inte att de fyller någon särskilt viktig funktion i rörelsen.

Льется рекою безвинная кровь патриотов,
strömmar som flod patrioternas oskuldiga blod
Кровь нашей расы и ее лучших сынов.
blod av våran ras och sina bästa söner
Это борьба во имя священной Европы,
detta är kampen i den heliga Europas namn
Слава победе, славяне, 14 слов…
heil Seger, era slaver, 14 ord
14 слов!
14 ord

dynga i varenda rad:
1. vilka patrioter är de, av vilket land, eller alla slaviska folken lever måhända i samma stat?
2. vad är det för “våran” ras om alla vet väl att tydligen Ryssland har alltid varit ett mångfallt samhälle?
3. vad för ngt är “den heliga Europa” – ingen vet.
4. 14 ord har i princip ingentingg med de slaviska folken att göra.

hela texten verkar vara en dålig google översättning från ngt uppenbarligen engelskt eller tyskt original.

jämför med en riktigt nationalistisk text:

Русский, это – твой долг,
Ты оружье возьми
Зщитить Рсь Святую и Род.
А иначе в тыво

Jag ser att du försökte lägga in en ny kommentar med resten av den i ditt tycke bättre nazistlåtens text, men jag anser inte att det behövs mer nazistlyrik här just nu. Däremot får du gärna säga vad du själv tycker om rasistmorden i Ryssland.

Det kan absolut vara värdefullt med en rysk deltagare i diskussionen, men då får inläggen innehålla något vettigt. Jag kommer inte heller i fortsättningen att släppa in kommentarer med haranger av okvädningsord, förtäckta hot och dylikt. Dessutom kan själva signaturen väcka anstöt. Om du nu egentligen inte gillar nazistlåten som du döpt dig efter så får du gärna byta namn till något annat. KamratPosten? ;-/

Om man läser statistiken har brotten minskat dom senare åren samtidigt som fler fällande domar utfärdats.

Det är väl inte lika intessant som rubrik, eller?

Nej, det är inte lika intressant. Observera att antalet mord ökat hela tiden fram till nu, även om antalet misshandelsfall gick ner förra året. Men visst är det sant att något färre mördats hittills i år än förra året. Alldeles för många är det i vilket fall.

Det här är ju bara en av många frågor där man hela tiden skriver ner Ryssland och vill få det till ett laglöst land.
Hur ser statistiken ut i andra länder?
USA, Kina, Brasilien, Tyskland och England för att nämna några av dom andra stora staterna.

Enligt FBI:s senaste statistik som jag har tillgång till var det 7 (sju) mord i USA år 2007 som klassades som hatbrott. Motsvarande siffra för Ryssland var alltså 89 mord år 2007, och 109 mord år 2008. Därtill ska man hålla i minnet att invånarantalet i USA är mer än dubbelt så stort som i Ryssland.

I Tyskland registrerades inga rasistmord under åren 2003-2007. Antalet mordförsök (hatbrott) minskade från sex år 2004 till två år 2005 och noll år 2006. År 2007 registrerades ett mordförsök.

Nyare uppgifter än så har jag inte, men de finns säkert om man orkar leta, likaså uppgifter för andra länder.

Nu har man i alla fall fått fast mördarna-bra.
Hur ska man nu tolka statistiken om domar för hatbrott som nästan fördubblats mellan 2007-2008? Kan det tyda på att Ryssland håller på att få ett bättre rättssystem?

Stängt för kommentering.