Luzjkov vill ha kämpande patrioter

"Maktens rätta ansikte" - Juri Luzjkov bakom maktpartiets valaffisch.Avledningsmanöver är borgmästare Jurij Luzjkovs paradgren.

Manipulationen i lokalvalet i Moskva häromveckan var så omfattande att ingen kan ta valresultatet på allvar. Alla oppositionspartier marscherade ut ur parlamentet, och oppositionspartiet Jablokos ledare Sergej Mitrochin undrade var hans egen röst hade tagit vägen, eftersom ingen enligt de officiella resultaten hade röstat på honom i det distrikt där han själv gick och röstade med sin familj. Efter en omräkning dök plötsligt sexton röster för Mitrochins parti upp, oklart varifrån.

Vad är då det mest aktuella politiska problemet i Moskva just nu, vad måste man ta itu med? Luzjkov har svaret: Aleksandr Podrabineks antisovjetiska artikel där den före detta dissidenten och politiska fången uttalar sig i nedsättande ordalag om KGB-veteraner och sovjetiska fångvaktare.

När kontroversen var som hetast och den Putintrogna ungdomsorganisationen Nasji förföljde Podrabineks familj och hans eget partis ungdomsorganisation hotade skära av Podrabineks öron sade Luzjkov inget. Han kanske hade fullt upp med förberedelserna inför valet. Nu har han uppträtt på en konferens om patriotisk fostran av ungdomar som hans egen administration ordnat och krävt att de patriotiska ungdomarna reagerar tydligare mot Podrabineks artikel.

“Svaret måste bli gemensamt och starkt”, krävde han. “Man måste tala om kamp, men det finns inte hos oss. Hos oss görs allt blygt och slappt, eller så görs det inget alls”, ansåg han.

Luzjkov krävde också stopp på förfalskning av historiska fakta i massmedierna. Däremot sade han inte något om förfalskning av valresultat.

Jo förresten, sent omsider han har även reagerat till Vladimir Zjirinovskij som efter valet klagade på den omfattande korruptionen i Moskvas högsta ledning och krävde Luzjkovs avgång. Påståenden om korruption är inte bara förtal av borgmästaren själv, utan också förtal av maktpartiet Enade Ryssland, menade Luzjkov.

Även oppositionskandidaterna som inte ens tilläts delta i valet har gjort sig skyldiga till förtal och kommer att få sitt straff, sade Luzjkov på maktpartiets konferens i veckan:

Det gäller både Nemtsov och Gozman. Rättsliga processer har redan inletts gällande det här förtalet, och jag är övertygad om att de kommer att straffas, eftersom detta överskrider alla gränser och vart och ett av deras så kallade fakta är lögn.

Utan att säga det rakt ut talar Luzjkov här om en broschyr där Boris Nemtsov kartlägger hur borgmästarens fru samlat en miljardförmögenhet på byggaffärer i Moskva och samtidigt låtit stadens budget täcka de förluster senaste årets byggkris kunde ha lett till. Hittills har Luzjkov aldrig förlorat en enda av sina många rättsprocesser i Moskva, så det är väl troligt att det blir Nemtsov som råkar illa ut och inte borgmästaren.

Leonid Gozman i sin tur är ledare för högerpartiet Pravoje Delo som skapades av Kreml för ett år sedan. I en intervju på den förhållandevis frispråkiga tv-kanalen REN-tv kritiserade han Luzjkov för korruption. Förtal! skrek Luzjkov, och stämde både Gozman och tv-kanalen för 500 000 rubel.

Till saken hör att 66% av de Moskvabor som förra veckan tillfrågades av opinionsinstitutet Levada-center anser att det finns fog för korruptionsanklagelserna mot Jurij Luzjkov och hans fru Jelena Baturina. Bara 16% av Moskvaborna ansåg att det inte finns fog för anklagelserna. Kanske borde Luzjkov stämma även opinionsinstitutet för förtal?

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

32 svar på ”Luzjkov vill ha kämpande patrioter”

Är det jag som slutligen har förstått att det är hopplöst, fått upp ögonen för faktum eller är 2009 året då allt gick åt helvete?

På kanal 1 en vecka eftervalet ironiserade nyhetsuppläsaren över att oppositionen lämnat duman i protest och sedan var det inte mindre än tre sociologer som vetenskapligt förklarade för tittarna hur det kan komma sig att Enade Ryssland fick 80%. Man står rätt upp och ljuger kreativt och skäms inte ens.

Min kompis Andrej bara stirrade på mig när jag berättade om inslaget, sedan sa han nästan argt: “Det som förvånar mig är att du talar om det som om det vore något sensationellt. Amanda, det är väl helt normalt, vi har vant oss. Alla ljuger. Det är när man talar sanning man tar risker.”

Det finns en nyckelformulering i flera av Europdomnstolens avgörande om yttrandefrihetens syften och gränser:
“[freedom of speech] is applicable not only to “information” or “ideas” that are favourably received or regarded as inoffensive or as a matter of indifference, but also to those that offend, shock or disturb the State or any section of the population. Such are the demands of that pluralism, tolerance and broadmindedness without which there is no “democratic society”.”
I Europadomstolens domar är det oftast en varning om att det democratiska samhället går förlorat om man stympar yttrandefriheten. Men när jag läser det nu och tänker på Ryssland och sådana maktfullkomliga ledare som Luzjkov så blir man så himla ledsen. Det låter inte som en varning, utan som ett konstaterande av faktum.

Det pågår fortfarande utredningar kring detta och man ska vara försiktig att ropa valfusk. Det är fullt möjligt att det faktiskt var ett rättvist val och att ziuganov och zjirinovskij funnit ett tillfälle att synas.
Vad gäller Luzjkov finns det två sidor av honom. Han är respekterad bland många pensionärer eftersom deras situation förbättrats. Brottsligheten har också tämjts något sen 90talet.
Problemet är att han står för ett samhälle med korruption och laglöshet,något som många inte förstår eller inte vill förstå. det åmste till en förändring men man måste respektera valresultatet.
Sedan undrar jag varifrån det här nya partiet kommer,solidaritet tror jag det heter?

nej, man behöver inte vara försiktig att ropa valfusk. De fick inte 80%, utredningarna ger jag inte ett skit för. De fick max femtio procent.
jag har övervakat fler ryska val, jag vet precis hur de gör.
det finns inte två sidor av ´luzjkov. det är precis samma sida. han skulel väl inte kunna uppföra sig som ett svin ifalalhan ite hade ett sätt att få folk att tro att han är hyvens.

Amanda: Det är väldigt många som stödjer Enade Ryssland, kanske så mycket som 80 %. Den höga siffran skulle kunna bero på att många missnöjda stannade hemma.
Kalle:
Är det någon annan från partiet som har uttalat sig om Luzjkovs påståenden?

ja, så skulle man kunna spekulera om det inte vore så att vi vet lite mer än så. den höga siffran beror på att många röster räknades flera gånger om och att många röstade åt de missnöjda som stannade hemma

Vilka påståenden då? Det handlar om fakta: han har stämt Nemtsov och Gozman för förtal, och eftersom han har domstolarna i Moskva i sin ficka blir dessa förmodligen snart dömda för förtal.

ja, med tanke på hur domstolarna dömer i politiska förtalsmål är det inget snack om saken.
“law as an ornament of power” kallar anders fogelklou det för när han skrev om de sovjetiska domstolarna. Vi är där igen.

Har det sagts något officiellt från Enade Ryssland eller är det bara luzjkov som håller på med det där förtaltjafset?

domstolarna kan köra sitt fantastiska universal argument, som jag sett i flera domar, bland annat domen mot orlov: Luzjkov är inte dömd för korruption och därför kan inte Nemntsov bevisa att hans påståenden motsvara verkligheten.
hepp, och så dog den granskande journalistiken och den politiska debatten.

Jag tycker man har kunnat se den här utvecklingen ganska länge. Åtminstone borde det ha varit tydligt i förra dumavalet när United Russia fick närmare 100% av rösterna i vissa regioner (och faktiskt mer än så i republiken Monrovia, otroligt nog).

Vad man väljer att se som startskottet är väl lite en smaksak, men jag tycker nog att Jeltsins valfusk 1996 är en lämpligt vald händelse. Där visade man ryssarna att det här med demokrati är bara något man snackar om så länge man kan vinna röster. En första dolkstöt mot hoppet och sedan dess har det bara gått utför.

Luzjkov är en fin kille som finansierar de hus till Syd-Osseter som byggs där bombade, brända och raserade hus tillhörande Georgier tidigare stod. Innan dess investerade han i feodal-diktatorn Abashidzes Adzjarien. Kort sagt en kille som tycker mycket om byggnader i georgiska enklaver och enligt Kalle och många med honom så delar han byggnadsintresset med sin fru. Hans enda tidigare försonande drag tycks varit bärandet av keps. Är någon som delar intrycket av att kepsen blir allt mer sällsynt?

Det var ju georgiska trupper som totalförstörde Tchinvali. Att man bygger upp Tchinvali ser jag bara som något positivt. Ja , Luzjkov är en riktig bov i många avseenden men dra inte in ossetien i detta.

Tja, riktigt så var det ju inte. Om man kollar satellitbilderna kan man tydligt se att det var den georgiska delen av Tschinvali som totalförstördes. Bilden är densamma i resten av Sydossetien: georgiska byar förstördes av osseterna, ossetiska byar står orörda.

Rapporten från Heidi Tagliavinis kommision:
“There is the question of whether the use of force by Georgia in South Ossetia,
beginning with the shelling of Tskhinvali during the night of 7/8 August 2008, was
justifiable under international law. It was not.”
Det som utlöste hela konflikten var massiv georgisk beskjutning, med 162 dödsoffer som följd, ryska medborgare, osseter men även georgier trots att georgien 3 dagar tidigare massevakuerade alla etniska georgier (osseterna blev kvar). Det var alltså georgien som startade det hela. Enligt eu-rapporten var georgiska styrkor kvar i Sydossetien i flera dagar, ännu den 11 var de ännu inte tillbakadragna.
Allt tjafs om att ryssland kunde reagerat annorlunda är trams: Ryssland vände sig ju faktiskt till FN:s säkerhetsråd som inte tog någon större notis på problemet. Om inte Ryssland hade ryckt in skulle georgiska trupperna totalt förintat alla osseter.

Georgien bröt kraftigt mot internationell lag och det ryska ingripandet var rättfärdigat då dess egna medborgare dödades. Att man sedan rörde sig längre in i Georgien var fel, men det var en reaktion på att Georgien fortfarande höll sig kvar i Sydossetien.
Jag rekommenderar att se ryska dokumentären 08.08.08. Den visar georgiens kraftiga övergrepp i Sydossetien.

Andreas

Tagliavinirapporten sid 26 pt. 27: Anklagelserna om folkmord på sydosseter är falska, däremot förekom etnisk rensning mot georgier i Sydossetien. “There was evidence of systematic looting and destruction of ethnic Georgian villages in South Ossetia”. Detta har dessutom fortsatt efter kriget, medan de “ryska hjältarna” står bredvid och petar näsan.

Nu hoppas jag få se fler lögner om Tagliavinirapporten från din sida.

Ok, kanske jag bytte ämne men allt hänger ihop: Den norra delen av Tscinvali, Tamarasjeni bebos mycket riktigt av georgier.
Nåja, Saakasjvili kallade Tamarasjeni för ett nytt Srebrenica under brinnande krig, men faktum är att det då inte fanns nästan några georgier i området;som jag skrev tidigare hade dessa evakuerats.
Tamarasjeni förstördes dels av den georgiska agression som inleddes under natten 7-8 och dels av osseter som förstörde georgiska hus i rädsla för att georgierna ska återvända efter att man befriats av ossetiska och ryska styrkor.
Men faktum kvarstår: Allting föregicks av en georgisk attack.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8
http://www.infox.ru/authority/foreign/2009/06/11/yuzhnaya_osyetiya.phtml
(här kan man finna intressant information att georgien fördrev osseter i området under kriget 89-92)

De som bedriver etnisk rensning brukar alltid hävda att det är de som jagas bort som bränner ner sina egna hus. Vi som inte aktivt deltar i konflikterna brukar däremot tycka att detta argument är väldigt ologiskt.

Tamarasheni är inte den enda del som brändes ner utan närmast alla byar och hus som skadades eller brändes ner var georgiska och det var många.

Det bor fortfarande ca 30 000 osseter i övriga delar av Georgien och de förföljs inte. Detta är mycket bra. I stort sitt inga Georgier bor kvar i Syd-Ossetien för att de har tvingats bort och deras hus har förstörts av ryssar och osseter. Detta är mycket dåligt. Ca 30 000 georgier är nu hemlösa efter att ha tvingats bort fårn sina hem i Syd-Ossetien. Hur många Osseter är hemlösa och lever som flyktingar? Noll. Kokojty, Syd-Osseternas ledare, har dessutom lovat att georgierna aldrig skall få återvända.

Mellan 200 och 300 000 georgier lever som flyktingar efter att ha tvingats fly från Abkhazien fördrivna av abkhazer och ryssar. Hur många abkhazer är hemlösa flyktingar? Noll.

Jag tycker det är ganska enkelt att se vilka som drabbats och vika som är skyldiga.

Lika enkelt som man ser vem som inledde kriget?

“Ca 30 000 georgier är nu hemlösa efter att ha tvingats bort fårn sina hem i Syd-Ossetien.”

Talar du nu om 90-talet eller förra årets krig?
För det var ju georgien som själva evakuerade alla etniska georgier i osseter till gori några dagar innan kriget.
Ingen hade attackerat dessa georgier.

Även en stor del av den ossetiska befolkningen evakuerades från Tschinvali (huvudsakligen till Vladikavkaz på ryska sidan) inför kriget, så båda sidor visste nog ganska väl att något var i görningen. Skillnaden är att osseterna kunde komma tillbaka eftersom ingen tuttade eld på deras hus.

“Även en stor del av den ossetiska befolkningen evakuerades ”
Ja, det stämmer:
“In early august, the south ossetian authorities startad to evacuate their civilian population to locations on the territory of the russian federation”
(Tagliavinikommisionens rapport).

Visst kunde de komma tillbaka, men många ossetiska hus blev ju förstörda av den georgiska artillerielden.

Båda sidorna i Abchazienkriget 1992 sysslade med etnisk rensning. Till slut lyckades den abchaziska sidan bättre, eftersom de fick hjälp från Ryssland, men därav kan man knappast dra slutsatsen att någondera sidan var mer eller mindre skyldig än den andra, bara att den georgiska sidan förlorade.

Så här skrev Human Rights Watch om vad som hände när georgiska trupper intog Suchumi:

The pattern that emerges from refugee testimony taken by Human Rights Watch is one of gross intimidation by Georgian forces for the purpose of terrorizing, robbing and driving the Abkhaz population out of their homes.

Hela rapporten finns här (pdf).

Det är helt sant som Kalle säger, jag kan verkligen instämma i att georgierna betedde sig bedrövligt i Abchazien. En av de största anledningarna till att man rövade och plundrade var att det var mer eller mindre irreguljära banditer i Mkhedrioni och nationalgardet främst under ledning at Ioseliani, Kitova och Segua som ledde attacken. De hade även ledningen i landet till dess Shevardadze senare lyckades utmanövrera dem. Deras brott inskränkte sig inte till att begå svåra brott i Abchazien utan de plundrade och våldtog även i Minglrelien delvis för att komma åt Zviadister men lika ofta var det allmänt svineri och plundring. Jag har besökt hem som still stora delar innehöll saker man plundrat i Mingrelien och Abchazien. Detta är en skamfläck och de borde dömas till fängelse. Precis som Kokojty.

Men även här måste man se Rysslands roll och det är uppenbart att de var Rysslands män när de störtade Gamsakhurdia med Ioseliani. Som alla andra krigsförbrytare sitter de nu både Kitovani och Sigua i Moskva medan Ioseliani är död. När det gäller Abchazienkriget så liknar de ryska provokationerna och utdelningen av vapen vad som föregick det senaste kriget i Syd-Ossetien. För den som är intresserad av den sanna och verkliga bakgrunden till kriget i Abchazien så finns det en mycket saklig och insiktsfull bok skriven av en fantastisk rysk kvinna som var där och med egna ögon såg vad Ryssarna gjorde, Svetlana Chervonnaya. Hon har tidigare skrivit om krimtatarernas bittra öde. Boken heter ”Conflict in the Caucasus: Georgia, Abkhazia and the Russian Shadow”, och kom ut på Glastonbury, 1994.

Trots att Georgierna betett sig illa i Abchazien kvarstår fakta. Det är Georgier som förjagats från sina hem och som inte får komma tillbaka. Abchazer och Syd-Osseter bor var i sina hem. När det gäller Abchazer så är det rimligt att understryka att en liten etnisk minoritet med rysk hjälp dödade och fördrev en betydligt större grupp Georgier.

Jag tycker inte man som Kalle kan säga att båda bråkade, dödade och plundrade men att Abchazerna vann. Som om det var fråga om en fair fight på lika villkor. Man måste se en skillnad på att cirka 20—30 000 Georgier dog och ca 3 000 Abchazer. Det är en stor skillnad på om 10 000 människor tvingats fly från sina hem eller 250 000. Speciellt Rysslands omoraliska roll i båda konflikterna är något att begrunda. Utan Ryssland hade inga av dessa etniska rensningar ägt rum. Utan Rysslands manipulerande och uppmuntran hade vare sig Abchazer eller Syd-Osseter tagit till vapen. Abkhazer brukar säga att Georgierna upphävde deras autonomi men det är inte sant. Konstitutionen från 1921 innehöll klausuler om abchazisk autonomi. Däremot låtsades ledarna med rysk uppmuntran

Den ursprungliga diskussionen gällde här Luzjkov. Han är ett gott exempel på en dålig människa och ryss som finansierar byggnader för att permanenta etnisk rensning.

Och Andreas, även om man hypotetiskt börjar en konflikt så innebär det inte att all slags vedergällning är godkänd. Att 200 – 300 000 georgier inte får återvända till sina hem strider mot all internationell rätt. Det är civila människor vi talar om, inkluderande barn och åldringar. Är det inte ganska självklart att varje människa har rätt att bo kvar i sitt hem oavsett vilken grupp man tillhör?

Jag sade aldrig att abchaziska sidan vann. Jag sade bara att georgierna förlorade. Och jag sade absolut inget om lika villkor, snarare tvärtom.

Du skrev visserligen inte att Abchazerna vann eller att det var en fair fight men du skrev att man inte kan dra slutsatsen att någondera sidan var mer eller mindre skyldig än den andra. Jag tycker nog att man kan det och skyldigast är nog Ryssarna och de Abchazer och Osseter som dödat drygt 10 000 och förjagat 200 – 300 000 Georgier. Georgierna är och var inte oskyldiga men mindre skyldiga. Det är nog svårt att hitta en konflikt där några är helt oskyldiga men att det förekommer skuld innebär inte automatiskt att båda är lika goda kålsupare. På det stora hela har vi nog en ganska likartad bild av vad som skedde och att etnisk rensning är helt oacceptabelt och att Georgierna har rätt att återvända hem.

Jag förstår inte att ni orkar fortsätta “debattera” med halv-ryssen “Andreas” som uppenbarligen tillhör de allra minst kunniga av de som skriver här och lika uppenbarligen har en världsbild mycket starkt präglad av den ryska statspropagandan. Själv tröttnade på att svara Andreas när han jämförde de ryska övergreppen i Tjetjenien med “förföljelserna på ryssar” i Ukraina och Baltikum.

Till något endast avlägset relaterat:
Även mina favoritunderhållningsprogram på rysk TV har med tiden blivit allt mer politiserade. I det senaste KVN-programmet jag såg häromdagen (från i somras) hade man slagit ihop ett abchaziskt och ett ossetiskt lag som utan att imponera vann båda huvudpriserna i tävlingen. Det utmärkta ukrainska laget fick däremot naturligtvis inte ens ett omnämnande av juryn…

Jag finner det intressant att diskutera med personer som har annan uppfattning än jag. Det hade givetvis varit ännu intressantare om synpunkterna hade varit bättre underbyggda.

Jag håller förstås egentligen med. Jag har nog bara fått lite väl mycket av det goda i Andreas fall på sistone i din blogg.

Stängt för kommentering.