Ungdomligt oförstånd?

Ungdomsaktivisten Aleksej Mesjtjerjakov, 34 årRyska maktpartiets ungdomsförbund har anslutit sig till förföljelsen av dissidenten Aleksandr Podrabinek, med extremnationalistiska slagord. Så här står det på ungdomsförbundets hemsida:

…жизнь бывшего диссидента, а ныне просто мрази действительно разделится на две части. Впрочем, забывать про Уголовный кодекс никому не следует – есть много способов сделать жизнь человека невыносимой, не выходя за рамки закона.
Смерть фашистам! Позор их пособникам! Слава России!

…den före detta dissidenten, numera det simpla kräket, kommer verkligen att få sitt liv delat i två delar. Förresten, ingen bör glömma bort brottsbalken – det finns många sätt att göra en människas liv outhärdligt, utan att gå utanför lagens ramar.
Död åt fascister! Skam åt deras medhjälpare! Ära åt Ryssland!

Lite högre upp i samma text påminner författaren om “ett mycket bra slagord” som ryska nationalister enligt honom använde på 90-talet, “när Podrabineks meningsfränder var vid makten och ansåg att veteranernas huvuduppgift var att dö bort så fort som möjligt”. Det braiga slagordet som Enade Rysslands ungdomsförbund nu vill återuppliva var följande: “Vi skär av era öron för våra veteraner!”

Podrabinek i SS-uniform på MGJeR:s hemsida.Ett ganska otäckt hot, speciellt i kombination med fotot där Aleksandr Podrabinek visas i en SS-officers uniform. “Död åt fascister”, hette det ju. Slagordet “Slava Rossii” (“Ära åt Ryssland”) var tidigare populärt mest bland ryska nazister och extremnationalister, men nu vill maktpartiet uppenbarligen återta äran.

Ungdomligt oförstånd? Tja, de två aktivister som uttalar sig med namn ser visserligen ut att vara unga och oförståndiga, men hur är det egentligen med den saken? När jag skrev ett kort inlägg om detta på ryska fick jag en kommentar med en länk till en nyare bild på Aleksej Mesjtjerjakov, “ungdomsaktivisten” som i verkligheten visar sig vara 34 år gammal.

Den konkurrerande Kremltrogna ungdomsorganisationen Nasji i sin tur kom i dag måndag med ett uttalande där de lovar att ständigt patrullera utanför Aleksandr Podrabineks hus tills han ber om ursäkt eller lämnar landet. De hotar i alla fall inte med att skära av hans öron, som maktpartiets ungdomsförbund.

– Alla våra åtgärder i förhållande till journalisten Aleksandr Podrabinek är ytterst demokratiska, meddelade Nasji-ledaren Nikita Borovikov på en presskonferens i Moskva.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

19 svar på ”Ungdomligt oförstånd?”

När de säger “Död åt fascister” inser de nog inte att de själva beter sig som sådana, fast det är de nog också egentligen. Very russian style!

Bygger ju på en sovjetisk tradition när fascist inte i första hand betecknar en anhängare av en viss politisk ideologi eller rörelse utan en verklig eller inbillad fiende till Sovjetunionen, gärna med verkliga eller inbillade kopplingar till utlandet, särskilt om dessa på något sätt kan kopplas till händelser under andra världskriget och dess efterdyningar.

Nazism är ett ord som sällan används i ryska istället säger man fascism.
vad jag har hört tyckte inte stalin om ordet nazism eftersom det kommer från ordet nationalsocialism, och i det finns ju ordet “sócialim”
Istället sa man , och säger, fascism.
Natalia: Man ska vara försiktig med att ropa “fascism”, detta är ett ord som kan definieras på många olika sätt ochvad gäller molodaja gvardia så är det enligt mig inte en fascistisk rörelse.

Jag har själv blivit kallad fascist av ryssar vid två tillfällen. Ena gången gällde det de finska områden som överfördes till Ryssland efter andra världskriget, och jag råkade nämna något om att den tidigare befolkningen inte längre bor kvar. Fascist.

Andra gången retades jag med en ryska som talade om nasj Azerbajdjzan, vårt Azerbajdzjan, och sade att det inte längre var deras. Fascist. Denna gång dock med ett litet leende, men det var ändå det ordet som först dök upp.

Det är väl så att ordet fascism används oftast för ordet nazism i ryskan, jag har hört att stalin förbjöd ordet nazism för det kommer ju från ordet “nationalsocialism” och det i sin tur från “socialism”.
Natalia: Det finns många sätt att definiera “fascism”.
Därför är det fel att ropa fascism så där.
Visserligen kan man ifrågasätta Molgvardia och jag tycker att detta är en märklig organisation (obs! medvedev har inget att göra med den) men “fascistisk” är att ta i.
Kalle: Vad menar du med att slava rossii är ett nazistiskt slagord? Det är väl inte bara nazister som använder det…
Jag ser inget fel att använda “slava rossii” i nationalistisk syfte…

Jag tolkar formuleringarna på Molodaja Gvardijas hemsida som att man nu utan att skämmas för det tar över slagordet Slava Rossii (Ära åt Ryssland) från organisationen Rysk Nationell Enighet (RNE), vars symbol är svastikan. Dessutom talar man alltså om att skära öronen av folk. Andreas, om det är någon som inte ska ropa fascism i det här sammanhanget så är det Molodaja Gvardija. Och att en av de två ungdomarna på kampanjsidan i själva verket visade sig vara en vuxen partifunktionär vittnar nog om att det ligger mer beräkning bakom allt detta än man vill visa.

Slava rossii är ett ord som alla använder, precis som ukrainska nationalister säger slava ukraine osv.
Det är väl inte bara nazister som säger det

Alla? Vilka alla då?

Själv har jag har aldrig någonsin hört någon säga eller ropa “Slava Rossii”. Och tur är väl det, för då hade jag nog varit i närheten av att bli misshandlad av ett gäng skinnhuvuden.

Alla? Jo, det är ju vad Molodaya Gvardija själva påstår, men de döljer inte precis vems mantel de axlar:

“В 90-е годы… был очень хороший слоган: «За наших ветеранов отрежем уши!» И как лозунг «Слава России!», бывший маргинальным еще 10 лет назад, сейчас стал общеупотребимым…”

“På 90-talet… fanns en mycket bra slogan: “För våra veteraner skär vi av öron!” Och då slagordet “Ära åt Ryssland”, förut marginaliserat, nu blivit allmänt förekommande…”

Detta är ju helt i linje med att deras kusiner i Nasji tänker ta över Ryska Marschen från nynazisterna 4 november.

Alltså, kort och gott är Molodaja Gvardia visserligen en organisation som har många brister och som kanske har indirekt anknytning till fascistiska organisationer, vilket naturligtvis inte är bra för den rörelse som bör vara en förebild för ryska ungdomar. Jag tycker också att Molgvardia använder en farlig retorik som ibland kan tyckas vara fascistisk.
Man måste dra en skiljelinje mellan fascism och nationalism och uttryck som slava rossii används även i nationalistiska rörelser och jag ser inget större fel i det eftersom det inte betyder annat än “ära åt Ryssland”.
Jag vill inte kalla Molodaya Gvardia fascistisk.

Det är inte våldsbejakande nationalism “med fascistisk anknytning” som är grundiden för varken Enade Ryssland, Molgvardia eller Nasji. Nasji är inget ryskt AFA eller fascistisk rörelse utan i grunden nationalistiskt. Att protestera mot den här mannen är tillåtet men däremot är det inte det att “skära av öronen”. Detta är väl inte heller ett reellt hot eller menat men naturligtvis är det otäckt.
Jag menar med det att man inte ska ropa fascism rakt ut när man inte känner till partiets/organisationens ideologi.
Står hela rörelsen bakom att “skära av öronen”?
Eller är det enskilda idioters påhitt?
Å andra sidan hjälper nasji många människor och tanken är att nasjiungdomar och pionjärer ska stå för goda ideal.

Just det här fallet har Molgvardia gått för långt och det är inte bra- det bryter ju mot rörelsens ideologi.
Det innebär inte att hela rörelsen är fascistidk

Håller med Andreas. Det finns ju massor av galningar i olika svenska rörelser också, men det betyder väl inte att folk i andra länder behöver sitta och fördöma Sverige eller svenska organisationer.

Dessa två rörelser kan säkerligen kan bidra med mycket bra. Vad exakt tycker ni att problemet är med dem? Deras ideologi eller taktik, eller vad?

Har de VERKLIGEN skurit öronen av någon eller misshandlat någon pga politiska åsikter, etnicitet eller något annat så är det naturligtvis en helt annan sak. Har detta hänt? Jag tycker det verkar som att de har någon slags nationalistisk ideologi – vad är det för fel med det?

Är det verkligen så farligt om ungdomar är stolta över sitt land och vill genomdriva förändringar för det bättre? Är inte detta bättre än att de är med i traditionella ungdomsgäng med missbruk och kriminalitet?

Det verkar inte som om majoriteten av ryssarna bryr sig särskilt mycket om att ha en västerländsk demokrati — de bryr sig förmodligen mer om ökat välstånd och ordning och reda i samhället just nu. Det respekterar jag.

Så länge de inte är ett hot för oss eller våra grannar tycker jag att det är deras problem vad de vill ha för regering, samhälle och rättssystem. Just nu verkar det som om de vill ha det auktoritära Förenade Ryssland-partiet trots dess brister inom vissa områden.

Så vitt jag vet har de fortfarande allmänna val så de kan ju alltid ändra sig.

Här i England är det massor av smutskastning, hetsjakt och makabra hot mot journalister och politiker av olika konstiga anledningar. Naturligtvis fel, men sånt händer. Jag förstår inte exakt vad skillnaden är. Det verkar som om ifall något händer i Ryssland så är det mycket värre än om det händer någon annanstans.

“Dessa två rörelser kan säkerligen kan bidra med mycket bra.”

Ja visst. Ungefär som Hitlerjugend på sin tid.

“Så vitt jag vet har de fortfarande allmänna val”

:-DDD

“Jag förstår inte exakt vad skillnaden är.”

Då kanske du kan ta reda på hur många journalister i England mördades under senaste 20 åren.

Det är en grov överdrift att dra paralleler till Hitlerjugend.
Hitlerjugends uttalade ideologi var ju judehat, Nasji har inget hat i sin ideologi. Snarare kan man dra paralleller till Pora! i Ukraina och liknande rörelser i Georgien, även om de politiskt sett är olika.

“Nasji har inget hat i sin ideologi”

Ja visst. Deras sätt att visa kärlek är ju inget hat och inga fascistoida metoder med mentalitet att förinta motståndaren må han vara en enskilld människa som Podrabinek, ett land som Estland, eller Georgien, en grupp som s.k. “chiornozopye”, eller “golubye”… Alltid samma “kärlek” och samma banditmetoder.

Nu har Podrabinek skrivit en kort bloggpost där han berättar att han gått under jorden, eftersom han från “tillförlitliga källor” fått höra att folk på relativt hög nivå bestämt att han ska röjas undan. Då skulle en offentlig hatkampanj mot honom kunna fungera som en dimridå och förklaring till varför han plötsligt hittas ihjälslagen i en trappuppgång. Jag vet inte hur tillförlitliga hans källor är, men i hans situation hade nog jag också hållit mig undan.

Stängt för kommentering.