Jana Poljakova stod inte ut längre

Hon misshandlades på polisstationen. Sedan dömdes hon till att betala skadestånd till polisen. Därefter hängdes oppositionsaktivisten Jana Poljakova ut i landets största tidning.

Jana Poljakova bodde i det lilla gruvsamhället Soligorsk i södra Vitryssland. Inför höstens parlamentsval arbetade hon aktivt för en oppositionskandidat. Därför greps hon flera gånger av polisen.

På polisstationen misshandlades hon av en polis och två civilklädda personer. Det anmälde hon till åklagarmyndigheten.

När hon anmält polisen misshandlades hon en gång till, nu i hennes egen trappuppgång. Hon gav inte upp utan gick vidare med ärendet. Det slutade med att hon själv åtalades för falsk tillvitelse och förtal av polisen.

I rätten vittnade en ambulansläkare som berättade att han hade träffat Poljakova vid polisstationen den aktuella dagen och konstaterat att hon blivit misshandlad. Trots det straffades hon med 2,5 års tvångsarbete för falsk angivelse. Dessutom dömdes hon att betala en miljon vitryska rubel (3 000 kronor) i skadestånd till polisen som hon anklagat för misshandel.

Domen föll den tredje mars. Tre dagar senare publicerade Vitrysslands största tidning, den statliga Sovetskaja Belorussija, en smädelseartikel där hon hängdes ut som en äreslysten dagdrivare.
Redan när den rättsliga processen mot henne började hade Poljakova blivit utfrusen i det lilla gruvsamhället och förlorat sin inkomst.

Artikeln i Sovetskaja Belorussija blev droppen för henne. Den 7 mars tog hon sitt liv.

Sydsvenskan 2009-04-04

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Jana Poljakova stod inte ut längre”

Stängt för kommentering.