EU belönar vitryska förtrycket

ZvjazdaSanktionerna mot Vitryssland fungerade inte. Inte heller moroten. Nu försöker EU med mer morötter.

Vitryssland måste införa fria val och fria massmedier, släppa politiska fångar fria, tillåta oppositionspartier och oberoende medborgarorganisationer samt avskaffa dödsstraffet. Det var EU:s viktigaste krav när sanktionerna mot Vitryssland i höstas byttes ut mot försiktig solskenspolitik. Inreseförbudet för landets högsta ledning upphävdes på försök.

Prövoperioden gick ut för två veckor sedan. Trots att kraven inte är uppfyllda ska inte sanktionerna återinföras. I stället bjuds Vitryssland in till EU:s nya östpartnerskap. Dessutom överväger EU att bjuda in Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko till partnerskapets invigningsceremoni den 7 maj.

– Jag är inte här för att ställa krav, sade EU:s utrikespolitiska representant Javier Solana när han nyligen besökte Minsk.

Det uttalandet kritiserades hårt både av vitryska oppositionsrepresentanter och människorättsorganisationer i väst.

Vid nästa årsskifte går den nya tidsfristen ut. Då ska EU göra en ny utvärdering av hur demokrati och mänskliga rättigheter utvecklats i Vitryssland för att se hur östsamarbetet kan fördjupas.

Vitryssland har sitt eget östsamarbete. Den 31 mars meddelade Vitrysslands statliga nyhetsbyrå att en delegation från den kinesiska polisen precis anlänt till Minsk för att studera hur vitryska inrikesministeriets specialtrupper arbetar för att upprätthålla lag och ordning i landet.

Här är EU:s viktigaste krav

1. Fria val – NEJ
Inga oppositionskandidater kom in i det vitryska parlamentet i höstens val. Vitryska myndigheter har gått med på att inleda diskussioner med OSSE om eventuella ändringar i vallagstiftningen, men inga representanter för oppositionen får vara med i arbetsgruppen.

2. Fria massmedier – NEJ
Nästan alla massmedier är statskontrollerade med starkt propagandistiskt innehåll. I praktiken är det väldigt svårt att ge ut en oberoende tidning, och även de tidningar som finns vågar inte skriva så mycket.
Som en eftergift till EU får två små oppositionella tidningar nu säljas i statliga kiosker och den statliga posten förmedlar prenumerationer på dessa. Ett drygt tiotal tidnignar är dock fortfarande bannlysta både i kioskerna och på posten.

3. Föreningsfrihet – NEJ
Den hittills förbjudna organisationen För frihet har tillåtits registrera sig officiellt. Oppositionspartiet Vitryska folkfronten har tillåtits registrera sin avdelning i Gomel.
Exempelvis människorättsorganisationen Viasna förvägras fortfarande registrering. Enligt lagen kan de som arbetar för Viasna därför dömas till två års fängelse.

4. Avskaffa dödsstraffet – NJA
Vitryssland är det enda landet i Europa som för närvarande verkställer dödsstraff. Enligt Amnesty International har landets rättsliga system stora brister och många döms till döden utan tillräckliga bevis.
Förra veckan antydde vitryska högsta domstolens vice ordförande att landet kan komma att slopa dödstraffet. Inga formella beslut har fattats.

5. Släpp politiska fångar – NJA
De kända politiska fångarna i Vitryssland släpptes fria i höstas. Nu används i stället husarrest som straff för demonstranter.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”EU belönar vitryska förtrycket”

Sant, Kalle, och det gäller ju inte bara Vitryssland utan även Centralasien där EU tonar ned demokrati- och människorättsfrågor till förmån för säkerhets- och energipolitiskt samarbete sedan något år tillbaka, och framförallt Uzbekistan har släppts in i värmen igen.

Tråkigt för människorättsaktivister och cyniskt i största allmänhet, men den tidigare linjen har ju uppenbarligen inte hjälpt ett dugg, så om intressepolitik kan få med sig åtminstone marginella förbättringar kanske det är en bättre väg att gå. Å andra sidan så förlorar ju den mer principiella demokratilinjen mycket av sin eventuella trovärdighet, om den haft någon, vilket kan vara ett större problem på lång sikt.

Men det är en svår fråga utan enkla svar…

Intressant!!

Det har varit ganska krångligt att bli klok på hur den nya massmedialagen i Vitryssland egentligen blev i sin “slutversion”. på Baj.by:s hemsida finns denna utmärkta pfd-fil som jag kan tipsa om:
http://baj.by/index.php?module=p&type=file&func=get&tid=6&fid=pdf&pid=30
(Sida sju har en rubrik om den nya medielagen.)

Jag genomförde en intervju i Minsk med redaktören för Tavarisch (eller hur man ska skriva det med latinska bokstäver) som målade upp en skrämmande bild. Han uttryckte dock tacksamhet mot EU som såg till att den delen av Lukasjenkas lagförslag som handlade om krav på att alla internetmedia skulle registreras, inte trädde i kraft. Det skulle givit staten en enorm kontroll över alla IT-resurser. Många av de oberoende tidningar som överlevt som nätversion efter att papperstidningen inte kunnat fortsätta existera hotades genom lagförslaget.
Hans tidning får dock inte längre säljas i kiosker. Idag trycks tidningen i Ryssland, fraktas till Vitryssland i lastbilar och delas ut gratis. Ibland stoppas lastbilarna och tidningarna konfiskeras, och när de återlämnas efter en månad är de för inaktuella för att distribuera.

Samtidigt innebar lagen, som trädde i kraft i februari 2009, ytterligare kontroll av vitrysk media, med krav på omgående omregistrering av alla mediekanaler och ökade möjligheter att stänga ner tidningar. Därtill krävs av journalister, för att inte beläggas med arbetsförbud, sedan ett par månader en ackreditering som myndigheterna har ensamrätt på att utfärda. Detta tillstånd krävs även av utländska journalister inom landets gränser och för radio- och tv-kanaler som sänder in i Vitryssland från omvärlden.

Stängt för kommentering.