Dosj – den tjetjenska verkligheten

Esperanto По-русски

Tidskriften DosjDen tjetjenska tidskriften Dosj (“Ordet”) får organisationen Reportrar utan gränsers människorättspris i år, tillsammans med den israeliska reportern Amira Hass.

Jag har ett exemplar av Dosj i min hylla. Den fick jag av Madina Magomadova när jag träffade henne i Malmö för tre år sedan. I mitten av tidskriften finns en intervju där hon berättar om sitt arbete i organisationen Tjetjeniens mödrar. Mödrarna letar efter sina försvunna söner.

Första sidan av tidskriften pryds av ett porträtt på Anna Politkovskaja. Hon skulle också ha kommit till människorättsdagarna i Malmö år 2006. I stället blev hon mördad.

Ett par sidor in i tidningen, efter minnesreportaget om Anna Politkovskaja, hittar jag en intervju med den tjetjenske advokaten Murad Musajev. Det var han som sedermera försvarade de två tjetjenska bröder som anklagades för delaktighet i mordet på Anna Politikovskaja. Bröderna friades av en enhällig jury – bevisen räckte inte till.

Jag bläddrar vidare. En artikel av tjetjenska människorättsaktivisten Natalja Estemirova. Hon berättar om en massgrav med ett femtiotal kroppar som år 2001 hittades nära den stora ryska militärbasen Chankala i närheten av Groznyj. Natalja Estemirova mördades i juli i år.

Nästa sida innehåller ett reportage om organisationen “Spasiom pokolenie” (“Rädda generationen!”) som rehabiliterar krigsskadade ungdomar i Groznyj. Organisationens ledare Zarema Sadulajeva och hennes man Alik Dzjabrailov hittades ihjälskjutna i bagageluckan på sin egen bil i Tjetjeniens huvudstad Groznyj i augusti i år.

Tidskriftens baksida pryds av reklam för den oberoende ingusjiska nyhetsportalen Ingushetiya.ru. Lokala makthavare försökte blockera portalen, då bytte den adress till Ingushetia.org för att slippa kontrolleras av ryska myndigheter.

Webbplatsens ägare Magomed Jevlojev dödades för ett drygt år sedan av polisen. För en månad sedan mördades Maksjarip Ausjev som tog över webbplatsen efter Jevlojev.

Det är inte svårt att förstå varför tidskriften Dosj inte längre ges ut i Groznyj, utan har flyttat sin utgivningsort till Moskva. Om det nu är så mycket säkrare där.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.