Politkovskajas mördare går fri

Juryn var enhällig. Alla tre män som anklagades för inblandning i mordet på journalisten Anna Politkovskaja ska släppas på fri fot. Mannen som höll i vapnet och beställaren av mordet stod däremot aldrig inför rätta.

Det såg lovande ut när ryske riksåklagaren Jurij Tjajka i augusti 2007 förklarade att mordet var löst. Bland de gripna fanns före detta polisanställda och en anställd i KGB:s efterföljare, säkerhetstjänsten FSB.

Sedan dess gick det utför. Utvalda uppgifter om förundersökningen började läcka ut till medier, vilket har gjort det lättare för andra inblandade att sopa undan sina spår eller försvinna.

Många i väst blev förvånade när det visade sig att flera av de gripna var tjetjener – Anna Politkovskaja var ju mest känd för sin fräna kritik av Rysslands krigföring i Tjetjenien.
Hon hade många ovänner bland ryska militärer och anställda inom den statliga säkerhetsapparaten. Men hon var lika oförsonlig i sin kritik mot tjetjenska krigsherrar, mot ledare av den organiserade brottsligheten, och inte minst mot Tjetjeniens Moskvavänlige president Ramzan Kadyrov.

Därför hade polisen många spår att följa. Redaktionsledningen på Anna Politkovskajas tidning Novaja Gazeta tyckte att förundersökningen sköttes kompetent, men att tillslaget skedde för tidigt, vilket kan ha lett till att mördaren och beställaren kom undan.

Mordet på Anna Politkovskaja blev ovanligt uppmärksammat framför allt i utlandet, där hon var mest känd. Därför var det politiska trycket på åklagarämbetet hårt, och därför var det i makthavarnas intressen att någon dömdes för mordet. Här blev juryn ett hinder.
När rättegången började stängde domaren dörrarna för massmedierna. Han hävdade att det var en begäran från juryn.

Då gick en av jurymedlemmarna till den frispråkiga radiostationen Echo Moskvy och berättade att juryn absolut inte ville ha lykta dörrar. Jurymedlemmen blev därefter tvungen att hoppa av, men dörrarna förblev öppna.

Det var också juryn som friade de åtalade: bevisen räckte inte, tyckte de tolv jurymedlemmarna.

Den oberoende lekmannajuryn avskaffades på Sovjettiden – den passade inte in i systemet där rättskipningen var öppet politiskt grundad. Efter Sovjetunionens sönderfall blev återinförandet av juryn en viktig symbolfråga i domstolsreformen.

I flera uppmärksammade rättsfall har juryn i brist på bevis valt att fria personer som anklagats för allvarliga brott. För att sätta stopp för detta har den ryska regeringen genomfört en lagändring. I framtiden ska rättegångar i terrorrelaterade brott genomföras utan jury.

Vad som ska räknas som terroristmål är inte helt klart. Klart är däremot att de fällande domarna kommer att bli fler. Ryska domstolar väljar att fälla de åtalade tjugo gånger oftare när de dömer utan jury.

Åklagaren tänker överklaga torsdagens friande dom, och det är fortfarande möjligt att någon av de nu friade fälls i nästa instans. Beställaren av mordet kommer däremot förmodligen aldrig att hittas.

Fem frågor

Vem var Anna Politkovskaja?
Journalisten Anna Politkovskaja var en av de mest kända kritikerna av Moskvas krigföring i Tjetjenien. Sedan 1999 arbetade hon som specialreporter på regimkritiska Moskvatidningen Novaja Gazeta. Hon sköts i sin egen trappuppgång i Moskva den 7 oktober 2006.

Varför mördades hon?
De flesta bedömare anser att det var hennes avslöjanden om ryska och tjetjenska makthavare, kriminella grupperingar och ryska säkerhetsorgan som ledde till mordet. Regeringstrogna ryska medier har framfört teorin att mordet skulle vara ett försök av utländska krafter att misskreditera de ryska makthavarna.

Vilket ansvar har Vladimir Putin?
Det är ytterst osannolikt att mordet skulle ha varit beordrat från högsta ort. Men den ryska regeringen har ansvar för att de ryska säkerhetstjänsternas verksamhet inte kan kontrolleras av parlamentet eller oberoende massmedier, och för att grupperingar från Tjetjenien kan operera i Moskva, ofta med de ryska rättsvårdande organens vetskap.

Hur gick mordet till?
Anna Politkovskaja skuggades under flera dagar före mordet. En film från en bevakningskamera visar en maskerad man gå in i trappuppgången tio minuter innan Anna Politkovskaja kommer hem. Mannen lämnar trappuppgången 24 sekunder efter det att hon gått in. En stund senare hittar en granne Anna Politkovskajas kropp i hissen. Hon har skjutits ihjäl med fem skott.

Vilka är de anklagade och vad anklagades de för?
Åklagaren har pekat ut tjetjenen Rustam Machmudov som den skyldige till mordet. Han har inte kunnat gripas, utan misstänkts gömma sig utomlands. Han har av vittnen utpekats som tidigare agent för säkerhetstjänsten FSB.
Rustam Machmudovs två bröder, Ibrahim och Dzjebrail Machmudov, anklagades för att ha skuggat Anna Politkovskaja och för att ha lånat sin bil till mördaren. Bevisen mot de två bestod till stor del av samtalslistor från en mobiloperatör.
Sergej Chadzjikurbanov arbetade fram till 2003 i polisens specialstyrka med uppgift att bekämpa den organiserade brottsligheten. Han anklagades för att ha organiserat mordet och för att ha skaffat vapnet.
Även en anställd i säkerhetstjänsten FSB figurerar i rättegången. Överstelöjtnant Pavel Rjaguzov erkände först att han bidragit med information om Politkovskaja. Senare tog han tillbaka sitt erkännande, och anklagades bara för ett fall av utpressning som inte har med mordet att göra.

Sydsvenskan 2009-02-20

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

6 svar på ”Politkovskajas mördare går fri”

Har inte Medvedev tillfälligt stoppat lagen om förenklade domstolsprocesser utan jury? Jag kan ha missförstått detta iofs, då jag inte följt frågan så noga.

Senaste jag såg var att lagen klubbades i duman i tredje behandlingen. Medvedev har kanske inte skrivit under än? Jag har inte uppfattat att lagen skulle ha stoppats, i alla fall diskuteras den flitigt i Echo osv.

Nu på hemvägen lyssnade jag på Svanidze som säger ungefär samma sak som du, nämligen att Kreml sagt åt duman att skynda långsamt med lagförslaget.

Jag förstår inte riktigt hur det går ihop med detta som jag läste i går, om tredje behandlingen i duman. Jag trodde den tredje behandlingen var den sista. I vilket fall borde det väl stått att regeringen “håller på att genomföra” lagändringen.

Jag var lite i tidsnöd när jag skrev artikeln, jag fick ju sköta Burlövsbevakningen också. Men det blev ändå hyfsat, tycker jag. Hade jag haft mer tid hade jag velat fila lite på den delen som handlade om brottsutredningen och visa tydligare att de här personerna kan ha koppling till mordet, men att utredningen fallit sönder efter gripandena, och att man av någon anledning inte gått vidare på FSB-spåret. Det kan ju vara så att där inte fanns något att gå vidare på, men FSB har inte direkt gjort det lättare att kolla det.

Mitt intryck är att Medvedev kanske fått lite kalla fötter. Han följer ju bloggarna, och har kanske sett kritiken…

Får se vad som händer med denna lag, som iofs skrämmer mig mindre än ACTA 2 och Ipred…

Det faktum att Anna Politkovskaja sköts till döds på Putins födelsedag, som även firades av en icke-relaterad anledning som jag inte kommer ihåg vilken, gör det troligt – 364 mot 1 – att Putin inte beordrade dödsskjutningen. Men jag tror att Putin känner den ansvarige! Det lutar åt Kadyrov, men det kan också vara bara en överförfriskad rysk Tjetjenien-veteran. Många sådana firade den här dagen av en eller två, av två möjliga anledningar. Kan Kalle tala om vilken helgdag det var, den dagen Anna mördades?

Vad jag menar med 364 mot 1 är; att vem som helst kan ha förärat Putin en egen liten födelsedagspresent, hög som låg. Jag tror inte att Putin skulle ha låtit mörda henne på sin egen födelsedag, det skulle ju misstänkliggöra hela den ryska statsapparaten! Och den har ju mycket riktigt blivit ifrågasatt.

Stängt för kommentering.