USA är löjligt men Ryssland är starkt

putin.jpgDet är sällan jag orkar se på ryska tv-nyheter numera, de är alltför förutsägbara, och därför föredrar jag att lyssna på radio. Men i dag tänkte jag göra ett undantag och titta på Vesti nedeli, eftersom RTR Planeta (utlandsversionen av kanalen Rossija) redan i går lördag förkunnade att man i söndagens sändning skulle intervjua Rysslands fiende nummer 3 (ungefär), Georgiens president Michail Saakasjvili. Det visade sig att intervjun var mycket kort och sönderklippt, men det var ändå intressant att se sändningen – det blev ett ovanligt bra sammandrag av det budskap ryska statstelevisionen vill få fram till tittarna.

Det här var veckans viktigaste händelser i Ryssland och världen enligt den rikstäckande statliga ryska tv-kanalen Rossija, som de framstod i programmet Vesti nedeli (Veckans meddelanden) söndagen den 13 januari 2008 kl. 20.00-21.10 Moskvatid:

Ryssland är starkt igen: En stor rysk flottövning i Medelhavet. Rapport från en jättelik missilbåt som kallas för “hangarfartygsdödaren”.

Den ryska traditionen lever och förkroppsligas i Vladimir Putin 1: Putin besöker återuppbyggt kloster i Novgorod. Putin gör korstecknet och berättar vilka (statliga) företag som sponsrat återuppbyggnaden av klostret.

USA är elakt: Den avhoppade CIA-agenten Philip Agee (författaren till boken Inside the company – CIA diary) har dött på Kuba, långt inslag om honom. Han var klok, USA var elakt, men vågade inte döda honom eftersom det hade gett dålig publicitet.

medvedev.jpgDen blivande ryske presidenten är snäll, fast allt är Putins förtjänst: Dmitrij Medvedev i Kaliningrad, han besöker bland annat en officersfamilj som fått lägenhet. 1.500 militärfamiljer har fått gratis lägenhet. “Vi måste följa presidentens direktiv”, säger Medvedev. Så är han plötsligt i Murmansk och håller presskonferens på fiskefartyg. “Vi måste återskapa vår krigsflotta”, säger han, det är viktigt för att försvara fiskevattnen.

(20.26-20.31 reklam, den får vi inte se i utlandet utan det blir en trailer för tv-kanalen RTR-Planeta.)

Kloka utlänningar förstår Putins storhet 1: Sarkozys stora presskonferens: Sarkozy ställer sig bakom Putin. “Putin är den mest populära politikern i Ryssland”, påpekar Sarkozy.

Kloka utlänningar förstår Putins storhet 2: Även tidningen Gulf News i Förenade Arabemiraterna har berättat hur populär Putin är. “Det är intressant att detta publiceras precis inför Bushs turné i mellanöstern”, anmärker nyhetsuppläsaren.

USA är löjligt 1: Hillary Clinton har bytt hårfärg och därför måste reklamdockorna målas om. Reportage om presidentvalskampanjen i USA.

USA är löjligt 2: Bush i Israel. Besöket blev jättedyrt, helikoptrar bevakade honom och trafiken i Jerusalem var i kaos.

Lite elände i utlandet: Reportage om tunnelsmugglingen mellan Gaza och Egypten. Den mest populära smuggelvaran är Viagra.

Lite till elände i det nära utlandet: I Georgien har sammetskontrarevolutionen börjat. Stor demonstration i Tbilisi kräver en andra omgång i presidentvalet. Saakasjvili som “sällan pratar ryska” har bestämt sig för att ge programmet Vesti en intervju, berättar nyhetsuppläsaren. Men först blir det ett långt inslag från oppositionsdemonstrationen i Tbilisi.

saakasjvili.jpgRysk tv är objektiv och låter även Rysslands fiender komma till tals: Saakasjvili säger att han vill ha bra och nära förhållanden med alla grannar, och framför allt med Ryssland. Få unga vill lära sig ryska, säger han, men han tvingar sin son som inte heller vill. Det är inte länge Saakasjvili får prata. Därefter intervjuas oppositionskandidaten Gatjitjeladze som säger att Georgien håller på att bli en diktatur.

(20.54-20.59 reklam, hos oss en trailer igen.)

Den ryska traditionen lever och förkroppsligas i Vladimir Putin 2: Ryska staten har överfört 692.000 euro till Frankrike för att bevara ryska emigrantkyrkogården i Paris, förslaget kom från Medvedev, beslutet fattades av Putin. Reportage från kyrkogården. En fransk tjänsteman berättar varför man måste betala hyra för gravplatser i Frankrike men inte i Ryssland: “Ryssland är mycket större än Frankrike, det finns inte så mycket plats hos oss.”

Elaka utlänningar vill komma åt Ryssland: Reportage om ryska kyrkan i Nizza. Kyrkan bör bli ryska statens egendom, visar det sig. Men inte alla håller med, trots att den sista tsaren bara hyrde ut kyrkan på 90 år.

Allt blir bra i Ryssland: Oljepriserna kan gå upp kraftigt under 2008, kanske ända upp till 200 dollar per fat, och inom en nära framtid kan priserna nå upp till 1.500 dollar. Fast ingen litar längre på den amerikanska dollarn. Men nu kommer ryska riksbanken med jubileumsmynt i silver som är en bra investering.

Tack för i dag, slut för i dag.

PS: Å andra sidan, jämfört med programmen från Sovjettiden är dagens ryska tv väldigt sofistikerat. Här kan man se huvudnyhetssändningen i sovjetisk tv i november 1977, på Stora Socialistiska Oktoberrevolutionens 50-årsdag.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.