Polisen söker efter förbjuden konst

Музей СахароваPå fredagseftermiddagen var det husrannsakan på Sacharovmuseet i Moskva. Polisen letade efter konstverk som ställdes ut i mars 2007 på utställningen “Förbjuden konst”.

Polisen var ute lite sent, kan man tycka, men syftet var kanske inte att hitta något, utan att skrämmas. Inga av tavlorna finns givetvis kvar på museet, eftersom utställningen avslutades redan den 31 mars.

Den formella anledningen till husrannsakan var den polisundersökning som pågår till följd av att den ryskortodoxa kyrkan och ryskortodoxa organisationer skarpt kritiserat utställningen, som enligt dem förolämpade de troendes känslor. Museiledningen misstänks nu för brott mot 282:e paragrafen i första avdelningen av ryska kriminalkoden: uppvigling till hat eller fientlighet på grund av religiös tillhörighet.

Konstverken som ställdes ut hade valts enligt en enkel princip: de hade tidigare stoppats av andra museer i Moskva på grund av olämpligt innehåll, ofta därför att de uppvisade en alltför respektlös hållning gentemot den ortodoxa kyrkan. Konstverken ställdes ut bakom en skärm med ett antal små hål. Syftet med utställningen var enligt museet att skapa diskussion kring utvecklingen av “institutionell censur” av konst.

forbiden_0839.JPGMuseichefen Jurij Samodurov sade att han själv starkt ogillade flera av konstverken, men att de inte borde vara något problem för troende eller såra deras känslor, eftersom ingen behöver besöka utställningen om man vill slippa se konstverken.

Jurij Samodurov och ytterligare en anställd på museet har redan tidigare dömts till bötesstraff för samma brott som han nu misstänks för. När jag i december intervjuade honom på hans kontor i Sacharovmuseet sade han att Ryssland håller på att bli ett ortodoxt Saudiarabien.

Det är sant att den ryska staten behöver den ortodoxa kyrkan för att legitimera sin makt, precis som schejkerna i Saudiarabien behöver islam och därför vill framstå som den rätta trons försvarare. Men fredagens husrannsakan i Sacharovmuseet kan också vara en varning för att museet gått för långt när den låtit regeringskritiska organisationer hålla sammanträden i sina lokaler.

Inga hotell eller konferenslokaler i Moskva vågar längre hyra ut till oppositionspartier eller oppositionella presidentkandidater som vill hålla möten, men i Sacharovmuseets lilla sal är de välkomna. Den 16 december samlades anhängare till före detta dissidenten Vladimir Bukovskij i museet för att få ihop de 500 namnunderskrifter som behövdes för att nominera Bukovskij som presidentkandidat. Det kanske var droppen.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.