Stats-tv griper in när folk tycker fel

ptolstoj.jpgAlla vet ju att blivande presidenten Dmitrij Medvedev är den viktigaste personen i Ryssland efter Vladimir Putin. Alla, förutom just de 1.600 personer som utfrågades av opinionsinstitutet VTsIOM i slutet av november 2007 på 153 olika orter i Ryssland. Förklaringen till att de inte visste kan ju vara att Vladimir Putin då ännu inte hade utnämnt Medvedev till sin efterträdare.

När dessa 1.600 fick frågan om vem som tillhör “den ryska eliten” hamnade Vladimir Putin givetvis på första plats, 82% av de som svarade nämnde just hans namn. Men Dmitrij Medvedev hamnade på femte plats och nämndes bara av 17% av de utfrågade. På andra plats hamnade sångerskan Alla Pugatjova som nämndes av 27% av de utfrågade, men även Medvedevs värsta konkurrent Sergej Ivanov (24%) samt räddningsministern Sergej Sjojgu (20%) fick högre siffror än Medvedev.

Elitundersökningen hade beställts av tidskriften Kommersant-Vlast samt ryska statstelevisionen, Kanal 1. Som Amanda har berättat lyckades statstelevisionen byta plats på Pugatjova och Medvedev. Medvedev hamnade på den andraplats han enligt statstelevisionen förtjänar, “och annorlunda kunde det knappast ha varit”, kommenterade programledaren Pjotr Tolstoj i sändningen.

Ett litet olycksfall i arbetet? Det kunde man trott, om inte tidskriften Kommersant-Vlast ilsknat till och frågat Pjotr Tolstoj hur detta gick till. Märkligt nog skäms han inte ens, utan svarar glatt:

I den politiska delen, och överhuvudtaget med tanke på hela programmets komposition, när man tänker på den politiska tyngden, hade det varit konstigt att tala om Alla Borisovna (Pugatjova), med all respekt för henne. Om man följer logiken programmet är uppbyggt efter så är det mer rimligt att berätta om Vladimir Putin tillsammans med den andra verksamma personen i rysk politik.

Vidare berättar Pjotr Tolstoj att Dmitrij Medvedev nu givetvis också är mer intressant än Sergej Ivanov, eftersom Medvedev är presidentkandidat. Tidningen Kommersant-Vlast utdelar därför Pjotr Tolstoj utmärkelsen “För strävan efter platsbyte” med en liten syrlig kommentar:

Det är svårt att inte hålla med Pjotr Tolstojs resonemang. Inför valet är det faktiskt mer ändamålsenligt för en statlig tv-kanal att visa en presidentkandidat i positivt ljus än att berätta om en sångerska, som dessutom i alla fall var i rutan hela nyårshelgen. Och inte gör väl det något att man i så fall måste fuska lite och låta några byta plats. Folk måste ju känna personen som de snart ska rösta på. Därför måste programledaren i Kanal 1 få vår utmärkelse för sin gärning.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Stats-tv griper in när folk tycker fel”

Stängt för kommentering.