Spioner bakom domedagssekt?

Ryssland är omringat av illvilliga fiender som inget annat hellre vill än att se landet falla sönder och samman i kaos. De svaga får stryk, som Vladimir Putin brukar säga, därför måste Ryssland vara starkt och på sin vakt.

Nu visar det sig att de illvilliga utländska fienderna också står bakom domedagssekten som tillbringat ett halvår i en jordhåla i väntan på jordens undergång. Två av sektmedlemmarna har troligen dött under tiden, och hela alltet är givetvis en del i en utländsk sammansvärjning mot Ryssland – om man ska tro den lokala ortodoxa ärkebiskopen Filaret.

– Jag känner, jag anser att det här är en planerad aktion inte bara mot ryskortodoxa kyrkan utan mot vårt land, sade ärkebiskopen till nyhetsbyrån Interfax på torsdagen.

När han fick frågan om vem som kunde ha planerat domedagssektens tilltag behövde han inte fundera länge. Stats-tv har ju på berättat att utländska organisationer som verkar i Ryssland, exempelvis British Council och diverse suspekta människorättsorganisationer, bara är en fasad för undergrävande spionverksamhet. Och en jordhåla är väl undergrävande om något.

– Det kan vara någon sorts utländska organisationer. Nu tar de ju formen av medborgarorganisationer, icke-vinstdrivande organisationer, välgörenhetssamfund, det kan vara de som styr detta. Jag kan inte tro, att (sektledaren) Kuznetsov kunde ha skrivit dessa böcker själv.

Den gode biskopen anser att det som pågår är “undergrävande av det ortodoxa religiösa livet inifrån”.

Det kanske inte är så konstigt att biskopen tror på en värdsomfattande sammansvärjning mot Ryssland. Att tro på det som det som står i den heliga skrift ingår väl i tjänstebeskrivningen, och i dagens Ryssland är det statstelevisionen som uttolkar den gudomliga sanningen.

PS: Det är inte bara biskopen som tror på domedagssammansvärjningen. Enligt “en myndighetskälla” som tidningen Izvestija hänvisar till, finns det obekräftade uppgifter om att en kvinnlig släkting till sektledaren Kuznetsov skulle ha fått tiotusentals dollar överfört till sitt bankkonto från utlandet strax innan sekten gick under jord.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.