Rysslands hjälte dödades på öppen gata

Veckans största nyhet i Ryssland var tyvärr återigen ett politiskt mord med anknytning till Kaukasien.

För fyra år sedan fick den framstående tjetjenske politikern Ruslan (Chalid) Jamadajev utmärkelsen “Rysslands hjälte” av Vladimir Putin. Den 24 september dödades han med flera skott i bröstet när han satt bakom ratten i en bilkö i centrala Moskva, ett stenkast från Vladimir Putins tjänsterum.

Groznyjs tidigare militärkommandant, generallöjtnant Sergej Kiziun, som satt på passagerarplats, skadades allvarligt. Ruslan Jamadajev hade enligt sina anhöriga nyss varit på ett viktigt möte i Kreml. Bilen var bepansrad, men mördaren (som enligt vissa uppgifter bar ett andningsskydd över mun och näsa) lyckades skjuta hål i fönsterrutan på förarsidan med sitt automatvapen. (Enligt en annan version utnyttjade attentatsmannen det faktum att rutan på passagerarsidan inte var helt stängd, eftersom Kiziun rökte.)

Precis som Tjetjeniens förre president Achmat Kadyrov krigade också Ruslan Jamadajevs klan på separatisternas sida i första Tjetjenienkriget, under Boris Jeltsins tid. Båda två bytte senare sida och ställde sig bakom centralmakten i andra Tjetjenienkriget som förde Vladimir Putin till makten.

I Tjetjenien satsade Putin på Achmat Kadyrov som utnämndes till president men sprängdes sedan i bitar på Groznyjs nyrenoverade stadion.

Hans son Ramzan Kadyrov har fortsatt i samma spår, fått enorma penningsummor från Moskva för återuppbyggnad av Tjetjenien och fria händer att göra vad han vill – så länge han inte säger högt det alla ändå vet. Nämligen att Tjetjenien nu i allt väsentligt är precis så självständigt som separatisterna ville, men på Moskvas bekostnad.

Inte alla i Tjetjenien är nöjda med att Ramzan Kadyrov med Moskvas stöd styr republiken självsvåldigt, utan att kompromissa med andra klaner. Dessutom blev han president när han fyllde 30 år, en låg ålder i denna patriarkaliska del av världen.

Ruslan Jamadajev var kanske den ende som kunde ha utmanat Ramzan Kadyrov. Han byggde upp maktpartiet Enade Rysslands organisation i Tjetjenien och valdes till ledamot i ryska statsduman i förra valet hösten 2003. Hans bror var länge befälhavare för en tjetjensk bataljon som inte underställe sig Ramzan Kadyrov utan tog sina order direkt från försvarsministeriet i Moskva.

I senaste parlamentsvalet i december 2007 petades Ruslan Jamadajev bort från valsedeln i Tjetjenien. De skyhöga siffrorna Enade Ryssland då fick i Tjetjenien visar tydligt att det inte var väljarna utan Ramzan Kadyrov som bestämde vem som vann valet. Också det officiella valdeltagandet var nära hundra procent, trots att journalister hade svårt att hitta väljare att intervjua i Tjetjenien.

Inte alla i Kreml är nöjda med att Ramzan Kadyrov fått Tjetjenien som förläning, och enligt flera politiska bedömare fanns det krafter som var beredda att satsa på Ruslan Jamadajev i spelet om Groznyj. Vad han själv tänkte vet vi inte, men han var alltid mycket korrekt i sina uttalanden om Ramzan Kadyrov.

Det kan man inte säga om Kadyrov, som efter mordet förnekade att han hade något med det inträffade att göra och menade att Ruslan Jamadajev fallit offer för blodshämnd:

Bröderna Jamadajev var delaktiga i många brott som inträffat i vår republik, deras händer var i blod ända till armbågarna. Jag har inte ändrat min syn på dem på grund av Ruslan Jamadajevs död. Jag har sett dem som kriminella, och så ser jag dem också i dag.

Om några veckor är det val till lokalparlamentet i Tjetjenien. En som med säkerhet inte kandiderar är Ruslan Jamadajev.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Rysslands hjälte dödades på öppen gata”

Jag var bara ett stenkast ifrån skottlossningen, likväl har jag inte märkt ett enda dugg. Så är det i Moskva.

Bara en mindre fråga, blev inte Kadyrov president vid 30 års ålder? Dvs, den lägsta ålder en person måste ha för att enligt lag kunna inneha denna befattning.

Sen var det en bra kommentar om tjetjensk autonomi. Den enda skillnaden nu är pengarna från Moskva, har faktiskt inte sett så på saken innan.

Stängt för kommentering.