Vår tids Stalin tar över Tjetjenien

Rysslands allsmäktige president Vladimir Putin vill gärna låtsas att han bara är en anspråkslös statstjänsteman. Precis som när han var en vanlig KGB-agent i Östtyskland på Sovjettiden.

– Jag regerar inte. Jag bara arbetar, sade han med eftertryck på sin årliga maratonpresskonferens häromveckan.

Samtidigt fortsätter han att detaljstyra både byggandet av vattenledningar till avlägsna byar och den minsta tillåtna procentuella andelen ryskättade försäljare i saluhallarna.

Med sina senaste utnämningar har Vladimir Putin lyckats blanda bort korten totalt. De politiska bedömmarna kommer med diametralt motsatta tolkningar av hans senaste utnämningar av ministrar.

Ramzan Kadyrov som Anna Politkovskaja kallade för ”vår tids Stalin” är nu tillförordnad president i Tjetjenien. En möbelkung har blivit Rysslands försvarsminister.

Den förre försvarsministern Sergej Ivanov har flyttats upp ett snäpp. I några månader har förste vice premiärministern Dmitrij Medvedev paraderat i de statliga tv-nyheterna som den största politiska personligheten efter Putin. Nu är han plötsligt inte längre ensam om att vara förste vice premiärminister.

En vanlig tolkning är att någon av de två är Rysslands näste president, kanske i så fall Sergej Ivanov som har KGB-bakgrund, precis som Vladimir Putin. Men de mer luttrade kremlologerna i Ryssland säger att man ska bortse från de kort som ligger på bordet. I stället kommer pokerspelaren Putin att dra fram sin verklige efterträdare ur kortleken i sista stund.

Utnämningen av Sergej Ivanov till förste vice premiärminister var en överraskning. Den nya försvarsministerns namn var en chock för generalerna. Möbelhandlaren och miljonären Anatolij Serdjukov var knappast vad de hade hoppats på efter den jobbiga KGB-agenten Sergej Ivanov.

Den mest oroväckande av Putins nya utnämningar är emellertid Alu Alchanov, hittills Tjetjeniens Moskvavänlige president, en före detta polischef som nu blir vice justitieminister i Moskva.

Det är inget större fel på Alu Alchanov själv, annat än att han knappast fått något uträttat under de snart tre år han varit president i Tjetjenien. Problemet är att hans plats i Tjetjeniens ledning nu också formellt övertas av den ökände Ramzan Kadyrov, son till Tjetjeniens förre Moskvatrogne president Achmad Kadyrov.

Kadyrov den äldre sprängdes i bitar framför tv-kamerorna den 9 maj 2004 när han var med och högtidlighöll Sovjetunionens seger i andra världskriget på fotbollsstadion i Groznyj. Kadyrov den yngre var då ledare för en privatarmé som terroriserade misstänkta tjetjenska motståndsmän och andra som satte sig på tvären för honom. Ramzan Kadyrov har fortsatt i samma spår också efter det att han blev först vice premiärminister och sedan premiärminister i Tjetjenien.

Under sina sista dagar i livet arbetade journalisten Anna Politkovskaja med ett omfattande avslöjande reportage om Ramzan Kadyrov. I sin sista radiointervju på radiostationen Svoboda, två dagar före mordet, kallade hon Ramzan Kadyrov för ”vår tids Stalin” och ”en ynkrygg beväpnad till tänderna”.

Kalle Kniivilä
En annan version av denna text publicerades i Sydsvenskan 2007-02-17

Mer om Ramzan Kadyrov:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.