Putins skägg i brevlådan

Suomi: Putin saa syödä hattunsa
Esperanto: Putin devos manĝi sian ĉapelon

I torsdags visade ryska generalstabens talesman, general Anatolij Nogovitsyn, upp ett graverande dokument på en presskonferens i Moskva. En kopia av ett amerikanskt pass, som enligt honom hade hittats i en by i Sydossetien. Ett tydligt tecken på att hela kriget i Sydossetien var planerat av USA, tyckte premiärminister Vladimir Putin i en CNN-intervju samma dag:

Vi har seriös grund för antagandet att det direkt i stridszonen fanns amerikanska medborgare. Och om det är så, om detta bekräftas, så är det mycket dåligt. Detta är mycket farligt, och detta är felaktig politik.

Några andra bevis för amerikanskt deltagande än det upphittade passet har ryssarna hittills kunnat visa upp. Har de inget bättre så sitter Putin nu med skägget i brevlådan. Passets rättmätiga ägare har nämligen hittats, och inte i en rysk fängelsehåla eller en omärkt grav i utkanten av Tschinvali.

Michael Lee White från Austin, Texas, var bevisligen inte i utkanten av Tschinvali den 8 augusti när striderna bröt ut. I stället var han i Austin där han tog hand om sin sjuke far, Philip White, professor emeritus i historia vid University of Texas. I vanliga fall undervisar Michael Lee vid handelshögskolan i Guangzhou i södra Kina.

Lokaltidningen Austin American – Statesman lyckades få e-postkontakt med Michael Lee White, och fick veta att hans pass försvann i december 2005 när han flög från USA till Moskva.

“Jag var väldigt trött och sömnig då”, berättar White, som anmälde förlusten av passet till myndigheterna på flygplatsen när han anlände i Moskva. “Det fanns givetvis ryssar på flyget. Jag vet inte vem det var, men det verkar som om han fick en ordentlig vinst.”

Det ryska propagandamaskineriet verkar ha dragit lite för stora växlar på ett borttappat pass.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Putins skägg i brevlådan”

Stängt för kommentering.