Medvedevs fem principer

Den ryska tv- offensiven fortsätter. I en intervju till tre ryska tv-kanaler offentliggjorde Rysslands president Dmitrij Medvedev på söndagskvällen fem principer som hädanefter ska styra Rysslands utrikespolitik:

  1. Folkrättens grundläggande principer ska styra förhållandena mellan civiliserade länder.
  2. Världen ska vara “mångpolig”. Ett enda land ska inte få bestämma allt, inte ens USA.
  3. Ryssland vill inte ha konfrontation med något land. “Ryssland tänker inte isolera sig. Vi kommer att utveckla våra vänskapliga förhållanden med Europa, med USA och med världens andra länder.”
  4. Ryssland ska försvara ryska medborgares liv och värdighet “var de än befinner sig”.
  5. För Ryssland, precis som för alla andra länder i världen, finns det regioner, där våra privilegierade intressen finns. I dessa regioner finns länder, med vilka vi traditionellt har varit förbundna med vänskapliga grannrelationer, historiskt specifika relationer. Vi kommer att arbeta mycket medvetet i dessa regioner och utveckla sådana vänskapliga förhållanden med dessa stater, våra nära grannar.

Vice premiärministern Sergej Ivanov, den mer hårdföra konkurrenten om presidentposten, försvann nästan helt från tv-skärmarna när Putin hade bestämt sig och gjort “mjukisen” Medvedev till presidentkandidat. Nu är Ivanov tillbaka. I en egen tv-intervju meddelar han att Ryssland inte hotar någon, “Ryssland försvarar bara sina intressen”.

Ivanovs återkomst till rampljuset skulle kunna betyda att den mer hårdföra flygeln i Kreml åter fått luft under vingarna. Dessutom har Putin nu låtit intervjua sig i kamouflagekläder

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Medvedevs fem principer”

De tre första punkterna är ju fullständigt okontroversiella och självklara. De två sista
kan däremot enkelt tolkas som (4) att Ryssland har rätt att ingripa militärt utanför sina egna gränser (ja varsomhelst i världen) för att skydda personer med ryska pass, och (5) att de dessutom har speciella rättigheter, i det så kallade nära utlandet.

Visst. Dessutom innefattade punkt 4 också något om försvar av ryska ekonomiska intressen. Medvedev verkar som förbytt, det är Ivanov-stuk i honom nu.

Stängt för kommentering.