Putin lovar en nyårsgran till alla

I dag var det återigen dags för Vladimir Putins årliga direktsända monolog med folket. Dialog kan man knappast kalla det för, eftersom frågorna är noga utvalda för att Vladimir Vladimirovitj ska få säga det han vill ha sagt.

Och just det, nu är han inte längre president, bara en viss Vladimir Vladimirovitj. Därför direktsändes Vladimir Vladimirovitjs sjunde videokonferens inte i ryska ettan, som de tidigare sex. Bara i ryska tvåan, i nyhetskanalen Vesti samt i två rikstäckande radiokanaler.

Huvuddelen av programmet ägnades åt att demonstrera hur bra allt är i Rysslnad, trots att krisen från USA “smittat” alla länder, däribland konstigt nog även Ryssland, som dock tydligen bara fått lite snuva. Den ekonomiska tillväxten kommer i alla fall inte att påverkas nämnvärt, och inga skarpa ändringar i rubelkursen kommer att tillåtas, meddelade Putin.

Men så var det dags för riktigt viktiga frågor, sådant som oroar alla ryssar. Och det visade sig att ryssarna kan se framtiden an med tillförsikt: det blir en nyårsgran även i år.

Aleksej Lisjenin: Goddag, Vladimir Vladimirovitj. Så här inför nyårsfirandet är det två frågor som vi i Ryssland ställer oss: var ska man köpa granen och kommer Ukraina att betala för den gas vi levererar dit? Den första frågan kan vi väl lösa själva, men vad gäller den andra skulle man vilja höra er kompetenta uppfattning.
Vladimir Putin: Vad gäller granen så tror jag att varje familj som vill ha en gran kan införskaffa en sådan, antingen en riktig gran eller en konstgjord. Numera använder man allt oftare konstgjorda granar. I vilket fall, det ger en viss atmosfär både i tätorter och i våra medborgares hem. Det är överhuvudtaget givetvis en mycket ljus och vacker fest. Oavsett alla svårigheter tror jag att människorna kommer att möta det nya året med glädje.

När det gäller Ukraina påpekade Vladimir Putin att diskussioner pågår, men att på samma sätt som ingen kan gå in i en bilaffär och begära att få en Mercedes gratis ellet till halva priset, så har Ukraina ingen rätt att kräva billig gas när Ryssland nu återigen vill höja priset. Om inte Ukraina uppfyller avtalen måste Ryssland stänga av gasen, sade Putin.

Även kriget i Georgien kom givetvis upp, och en av de utvalda frågorna handlade om Putins berömda samtal med Nicolas Sarkozy, när han lovade att hänga Georgiens president i ballarna. Fast fula ord måste man vara försiktig med i Ryssland.

Oleg Jakovlev: Goddag, Vladimir Vladimirovitj, Jakovlev Oleg Aleksandrovitj här, från staden Penza. I augusti i år inträffade de hemska händelserna i Sydossetien. Är det sant att ni lovade att hänga Saakasjvili i en viss kroppsdel?
Vladimir Putin: Varför då “viss kroppsdel”?
(Applåder i salen – alla vet vilken kroppsdel det gäller.)
Men ska vi prata allvar så känner vi till tragiska händelser i en annan region, i Irak, där amerikanska trupper gick in under ett påhittat svepskäl, de sade att de skulle leta efter massförstörelsevapen…

Som vanligt – vi är snälla, andra är dumma, och speciellt då amerikanerna, som dessutom sprider krissmitta över hela världen.

Men allt detta och mycket mer hör till den vanliga rutinretoriken, precis som den pensionerade kvinnan ute på landet som klagade på att hon bara har 3.500 rubel i pension, men en vedleverans kostar 10.000. Putin kunde demonstrera hur bra han känner problemen med vedleveranser ute på landet (“Det handlar om ett problem som regleras av lag nummer 122…”), och lovade kolla hur det egentligen ligger till med ved i just den byn.

Intressantast blev det mot slutet, när Vladimir Vladimirovitj fick svara på korta “slumpmässigt” utvalda tittarfrågor för att leverera några korta visdomsord, och vid behov även örfilar till uppstudsiga grannar.

1. Putin muckar inte gräl, till skillnad från vissa:

Fråga: Vad är regeringen beredd att göra för att förbättra relationerna med Ukraina.
Vladimir Putin: Jag anser att vi gör allt för att förbättra relationerna med Ukraina. Vi lyfter inte upp påhittade frågor som “golodomor” och politiserar gemensamma problem från det förflutna. Vi gör allt för att relationerna med denna broderrepublik verkligen ska utvecklas broderligt i framtiden. Givetvis komer vi samtidigt att rikta oss mot rättvisa internationella förhållanden, även i den ekonomiska sfären. Rättvisa förhållanden, det innebär marknadsmässiga förhållanden.

2. Putin är en riktig rysk patriot:

Fråga: Hur förhåller ni er till den ryska bastun?
Vladimir Putin: Positivt. Överhuvudtaget förhåller jag mig positivt till allt ryskt.

3. Putin är inte gud – bara nästan:

Fråga: När kommer det snö?
Vladimir Putin: När gud vill.

4. Även kritiker får ställa frågor:

Fråga: Hur ser ni på det faktum att den totala oredan i landet börjar med valen?
Vladimir Putin: Vilket land är det ni talar om?

5. Putin är sportslig, detaljstyr massmedierna och gör sig löjlig över tv-chefer som inte tränar lika mycket som han:

Fråga: Varför visar inte de rikstäckande tv-kanalerna morgongymnastik på morgonen?
Vladimir Putin: Förmodligen därför de rikstäckande kanalernas ledare känner sig friska och hundraprocentigt vältränade. Men jag anser att ni har rätt, de bör tänka på frågan som ni har ställt.

Snart blir det alltså morgongymnastik i rysk tv igen – och 68-åriga pensionären Nadezjda Petrovna får ett lass ved. Det är bra att en stormaktsledares tv-framträdande kan leda till sådana konkreta resultat.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Putin lovar en nyårsgran till alla”

Tycker mig inläsa ett visst litet mått av ironi i din text… :))

Vad den här TV-sända utfrågningen främst gav är ju förstås precis som du antyder ytterligare bevis på att det fortfarande är Putin som i praktiken är Ledaren (Вождь). (Bland det första som kommer upp i en bildsökning på google efter ordet “Вождь” är Putin baröverkroppad: http://www.ej.ru/img/content/Notes/7346/1187783346.jpg))

Visst har förresten den statliga ryska anti-amerikanska retoriken trappats upp ytterligare under de senaste månaderna. Är det för att förebygga en möjlig Obama-effekt med försoning med USA, månntro?

Jag älskar ironi, bra skrivet.
Desto tråkigare att det är sant.

Stängt för kommentering.