Kyrkan, Stalin och nutiden

Visserligen har många inslag i den sovjetiska politiska kulturen jämförts med den ortodoxa traditionen, kanske framför allt helgonbilderna på stora ledare, både levande och döda. Men inte trodde jag väl ändå att parallellerna skulle tas så här bokstavligt.

Helige Stalin måste kanoniseras! Det är vad rättroende kommunister i Leningrads län begär. “De flesta av våra medlemmar är visserligen ateister, men det finns också troende, ortodoxa, och vi försöker ta hänsyn till deras sinnesstämningar”, förklarar Sergej Malinkovitj, ordförande för det lilla utbrytarpartiet, som just när det gäller Stalin verkar vara på samma våglängd med Gennadij Ziuganov.

Men inte nog med detta. I en liten kyrka i Leningrads län har prästen redan gått händelserna i förväg och för de bedjande ställt fram en ikon där Stalin avbildas tillsammans med saligförklarade Matrona från Moskva. Enligt en inte speciellt trovärdig legend ska den gode Stalin under brinnande krig på hösten 1941 ha besökt den djupt troende Matrona för att finna tröst.

Prästen i den lilla kyrkan, fader Jefstafij, förklarar att Stalin är “alla folkens fader”:

Jag har haft två fäder, förutom himmelska fadern: en var min kroppsliga fader, den andre var alla folkens fader, som var sträng, som dömde, som kanske gjorde misstag, men som ändå var mitt lands fader. Alla angrepp på Stalin är löjliga och avskyvärda. Jag vill inte lyssna på dessa demokratins pudlar som skäller på det döda lejonet, jag lyssnar på mitt hjärta.

Inte alla församlingsbor vill be till Stalin, och fader Jefstafij har varit tvungen att ställa helgonbilden på ett mindre synligt ställe. Men även om inte alla ser Stalin som ett helgon är den massmördande mysfarbrodern mycket populär i dagens Ryssland.

I somras var Stalin länge på första plats i tävlingen “Rysslands namn”. Till slut rensades bordet och automatisk maratonröstning stoppades. Nu är Stalin “bara” på fjärde plats, och Peter den Store leder. Än så länge.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Kyrkan, Stalin och nutiden”

Finns väl en slags inre logik i det. Huvva.

En kyrka utanför Nizjnij Novgorod dyrkar för övrigt den helige Putin. Tror till och med att sektledaren har lyckats registrera sin samfällighet officiellt.

Stängt för kommentering.