Nazarbajev drog ur sladden

Suomi: Nazarbajev veti piuhan seinästä

Alla som är någon i Ryssland verkar ha en blogg, och alla som har en blogg i Ryssland har det hos LiveJournal, eller ЖЖ, som det heter på ryska. Till och med Konstantin Polivanov, som häromdagen föreläste om Solzjenitsyn i Lund, har en blogg, där han givetvis citerar det jag skrivit om hans föredrag på svenska. Märkligt vad liten världen är.

Ännu en person som nyligen öppnade en ryskspråkig blogg i LiveJournal är Rachat Alijev, före detta kazakisk minister, före detta vice chef för den kazakiska säkerhetstjänsten, före detta kazakisk ambassadör i Wien, och framför allt före detta svärson till Kazakstans president sedan självständigheten 1991, den före detta partiledaren Nursultan Nazarbajev.

Nu är Rachat Alijev i onåd, äktenskapet med presidentens äldsta dotter upphävt, och den före detta ambassadören har sökt och fått politisk asyl i Österrike. I Kazakstan är han i sin frånvaro dömd till tjugo år i fängelse för kidnappning. Och denne odugling vågar sig på att öppna en blogg där han berättar att Kazakstans president vill låta lönnmörda honom.

Men det är inte Rachat Alijevs sak att bestämma vad kazakerna ska läsa. Det bestämmer presidenten. Hittills har tillgången till internet varit ganska fri i Kazakstan, men bara några dagar efter det att Rachat Alijev startat sin blogg blev det plötsligt omöjligt att nå bloggen från Kazakstan.

Inte nog med det – med Rachat Alijevs blogg försvann hela LiveJournal, och inte bara i Kazakstan, utan också i det mindre grannlandet Kirgizistan, som är uppkopplat mot internet genom det kazakiska nätverket. Vem bryr sig om de tusentals kazaker och kirgiser som bloggar på LiveJournal? Ja, inte den som drog ut sladden i alla fall.

En helt annan sak, fast i samma genre: i morgon söndag är det parlamentsval i Tjetjenien. Just det, det var där valdeltagandet var 99,5% i dumavalet i december. Mer om valförberedelserna hos Radio Liberty. Och mordet på Ruslan Jamadajev hade som sagt inget med valet att göra.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.