Fler än alla ska rösta i Tjetjenien

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov står för dagens citat. I valet till ryska statsduman i december 2007 var valdeltagandet i Tjetjenien rätt högt, 99%, och 99,5% av rösterna visade sig vara för Putins parti, Enade Ryssland.

Men ingenting är så bra att det inte kan bli ännu lite bättre. I dag söndag är det val till det tjetjenska parlamentet. Så här sade Ramzan Kadyrov när han röstade i valkrets 166 i släktens hemby Tsentaroj:

Jag är övertygad om att Tjetjeniens medborgare uppfyller sin medborgerliga plikt och kommer till valurnorna i dag, på samma sätt som tidigare år, eftersom det tjetjenska folket förstår vad fred och stabilitet är värda. Valdeltagandet kommer att uppgå till inte mindre än hundra procent, och kanske ännu mer.

Citatet kommer från den officiella ryska nyhetsbyrån RIANs korrespondent i Tjetjenien. På sin egen hemsida är Kadyrov dock mer blygsam. “Jag är övertygad om att valdeltagandet kommer att uppgå till nästan hundra procent”, står det i hans pressmeddelande.

På tal om Tjetjenien, i dag bussades ett tusental “demonstranter” till byn Sernovodsk nära gränsen mellan Tjetjenien och Ingusjien, på den ingusjiska sidan. “Demonstranterna” kom från båda sidorna av gränsen och krävde att Tjetjenien och Ingusjien ska slås ihop till en republik, så som läget var under sovjettiden, före Tjetjenienkrigen.

Demonstrationen var väl förberedd – det tjetjenska parlamentets talman Dukvacha Abdurachmanov samt journalister från tre tjetjenska tv-kanaler råkade dyka upp. Abdurachmanov lovade att föra “demonstranternas” budskap vidare till Tjetjeniens president. Den ingusjiska oppositionella webbplatsen Ingshetia.org hävdar att även höga tjänstemän på den ingusjiska sidan skulle ha hjälpt till att organisera demonstrationen, och att demonstranterna skulle ha fått tusen rubel var.

PS: Trots presidentens förhoppningar om världsrekord blev valdeltagandet oväntat lågt i söndagens val i Tjetjenien, bara 95%. Det kanske kan förklaras med lördagens jordbävning. Och Putin-partiet fick bara 88% av rösterna.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.