Rysslands heliga informationskrig

infovoina2.jpgIbland tror man inte sina ögon. Här har man gått i en månad och förfasat sig över den enorma propagandakampanj, ja, informationskrig, som i stort sett alla ryska medier utan avbrott fört mot Estland. (Med de vanliga undantagen, givetvis: Echo Moskvy, Novaja Gazeta, och någon därtill.) Och nu visar det sig att man varit helt blind – de ryska medierna har ju hela tiden varit helt objektiva och neutrala, medan det monolitiska Estland fört ett elakt, falskt och på alla sätt illasinnat informationskrig mot Ryssland. Detta givetvis därför att medierna i det fascistiska Estland är statsstyrda, och då inte styrda av vilken stat som helst, utan självaste Store Satan, USA.

Hur kom jag då fram till denna något överraskande slutsats? Det var lätt, det var bara att läsa innantill i det exemplar av Moskvatidningen Komsomolskaja Pravdas baltiska upplaga som en kompis hade med sig från Estland. Då klarnade allt plötsligt och jag kände mig som förbytt, teleporterad till en parallell verklighet och frälst, allt på en gång. Putin till livstids president!

Här är några förstasidesrubriker ur den heliga skrift, förlåt Komsomolskaja Pravda. (Lägg märke till de sovjetiska medaljerna i tidningshuvudet. Ett tag verkade de malplacerade på något sätt, men nu kan man förstå varför de är kvar.)

infovojna.jpgИнфовойна Таллина и Москвы: Кто кого? (Informationskrig mellan Tallinn och Moskva: Vem vinner?)

Сорок Знамен над Рейхстагом (Fyrtio flaggor över riksdagshuset i Berlin)

День Победы отменить нельзя – Так же, как нельзя переписать историю (Segerdagen kan inte avskaffas – Och historien kan inte skrivas om)

Insidesrubriker:

Победители: Мы помним, мы гордимся (Segrarna: Vi minns, vi är stolta)

Месть: Таллин оставит Европу без газа из России (Hämnden: Tallinn lämnar Europa utan gas från Ryssland)

Патриарх помнит об ужасах фашистких концлагерей в Эстонии (Patriarken minns det förfärliga i de fascistiska koncntrationslägren i Estland)

Защитники Солдата останутся героями – Война за память о второй мировой оказалась не менее жаркой, чем бои в 1941–45–ых (Soldatens försvarare förblir hjältar – Kriget om andra världskrigets minne visade sig lika hett som striderna 1941-45)

Письмо матери ”врага народа” (Brev från en “folkfiendes” mamma)

Men allt detta bara som en liten uppvärmning, i vanliga nyhetsartiklar. På sidan 6 dyker det tunga artilleriet upp: en analytisk artikel. Redan rubriken anger tonen – den anspelar på en mycket populär sovjetpatriotisk marsch från början av andra världskriget med namnet “Det heliga kriget”. Alla ryssar känner sången som handlar om kampen mot fascismens mörka krafter. (Rubriken i Komsomolskaja Pravda är Идет война международная, информационная война – “det heliga kriget” har blivit “informationskrig”, och “folkkriget” har blivit “mellanfolkligt krig”. Den patriotiska sångens text på ryska och engelska samt ljudfil finns här.)

Artikeln börjar effektfullt med citat av en ryskspråkig Tallinnbo som indignerat undrar varför de estniska tidningarna ljuger så förfärligt. Det undrar han efter at ha läst om estniska justitiekanslern Allar Jõks’ besök i en lokal där polisen låste in gripna huliganer efter kravallerna. Eftersom justitiekanslern enligt de estniska tidningarna inte hittat några tecken på polisbrutalitet ljuger han, och därmed de estniska tidningarna, det är ju den enda möjliga slutsatsen. Där tar artikelförfattaren Jegor Vasiljev vid:

Men den naive Michail Ivanovitj vet ju inte, att efter de tragiska händelserna i Tallinn i april i samband med flytten av Bronssoldaten upphörde information för det officiella Tallinn ögonblickligen att vara en objektiv återspegling av verkligheten och förvandlades till ett vapen. Ett verkligt informationskrig började, ett krig som av allt att döma leds av skickliga specialister i specialpropaganda. [Tautologin finns i originalet.]

I detta krig har det ingen större betydelse hur objektiva de faktauppgifter är som kastas ut i det världsomfattande informationskretsloppet. Det viktiga är det första intryck som informationen gör på den allmänna opinionen. Informationsgranaterna skapas ju för att uppnå bestämda mål när de exploderar. Till exempel, för att skapa lämplig bakgrund för uttalanden som görs av en eller annan utländsk politiker.

Där kom det. En världsomfattande konspiration. Mot Ryssland och ryssarna, givetvis, vad annars. Har vi hört det förr? Och vem som står bakom konspirationen vet ju alla. En karikatyr på samma sida visar en rad små, löjliga marionetter som kastar smuts mot en vit mur med texten “Ryssland” och viftar med sina löjliga flaggor: en estnisk flagga, en polsk flaga, en tjeckisk flagga, en ungersk flagga, och några ännu mindre och löjligare som inte går at urskilja. Bakom marionetterna står en gigantisk amerikansk soldat i full stridsmundering och styr marionetterna.

Det värsta är ändå att Jegor Vasiljev verkar tro på sin karikatyr. Och han är inte den ende.

[Artikelns hela text på ryska finns här]

Lite om Komsomolskaja Pravda:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.