Är det spegeln det är fel på eller…

klimov2.jpgEn Esperanto In English

En medlem av den ryska kravallpolisen OMON kan inte ha ritat SS-symbolen på sin hjälm. Det är per definition omöjligt, tycks förste vice ordföranden i den ryska statsdumans säkerhetsutskott Michail Grisjankov mena. När den ryska versionen av tidskriften Esquire nyligen publicerade en bild från en demonstration med en just sådan hjälm, gick Grisjankov i taket. Han hävdade att tidningen ritat dit SS-symbolen, och därmed gjort sig skyldig till lagbrott och framför allt skadat Rysslands reputation. Men hur var det egentligen?

Den 3 mars ordnade oppositionella organisationer i Ryssland landets största politiska manifestation mot regeringen på flera år. Så här lät det i Sveriges Radios kvart-i-fem-Eko den dagen:

När ryska elittrupper i OMON slår ner och stoppar några tusen demonstranter i S:t Petersburg visar rysk tv bara bilder från kravaller i Köpenhamn. Inte med ett ord nämns den med ryska mått mätt stora oppositionsmarschen i landets andra stad. Flera av demonstranterna från rörelsen Ett annat Ryssland greps. Enligt polisen ett trettiotal men enligt organisatörerna några hundra.

Samma kväll nämnde ryska statstelevisionens huvudnyhetssändning Vremja till slut händelserna i S:t Petersburg. Inslaget i Vremja om den stora demonstrationen i S:t Petersburg började 19.08 svensk tid, efter ett långt inslag om oroligheterna i Köpenhamn, och varade i drygt en minut – hälften av den tid som oroligheterna i Köpenhamn fick, trots (eller därför) att det handlade om den största regeringskritiska demonstrationen i Ryssland på länge. Den enda som fick uttala sig var S:t Petersburgs guvernör Valentina Matvienko – som givetvis var kritisk till demonstrationen. Naturligtvis fick ingen representant för demonstranterna uttala sig. Inslaget inleds med en kommentar av nyhetsuppläsaren som talar för sig själv:

I dag uppstod det oroligheter även i självaste centrum av S:t Petersburg, men om orsaken i Danmark var att ungdomar med tvång avhystes ur sitt hus så var oroligheterna i norra huvudstaden provocerade av huliganer.

Därmed angav man tonen: i utlandet kan det finnas en anledning till demonstrationer, hos oss är det huliganer som sysslar med sådant. Sedan dess har ryska myndigheter försökt göra livet surt för “huliganerna” som försökt demonstrera lite varstans i Ryssland. Oppositionsaktivister har gripits i förebyggande syfte, blixtinkallats till militärtjänstgöring eller hindrats från att resa fritt inom landet. Den mest uppmärksammade händelsen inträffade den 18 maj. Flera oppositionsledare stoppades på en flygplats i Moskva när de skulle åka iväg till Samara där toppmötet EU-Ryssland ägde rum och delta i en manifestation. Deras biljetter “fungerade inte” i datasystemet och polisen beslagtog deras pass. De var “inte gripna”, men inte heller fick de lov att lämna terminalbyggnaden. När det inte längre fanns någon chans att ta sig till Samara lämnade polisen tillbaka inrikespassen.

Och efter allt detta kommer alltså förste vice ordföranden i den ryska statsdumans säkerhetsutskott Michail Grisjankov fram till att någonting har skadat Rysslands anseende i utlandet. Vad skulle det kunna vara? Polisbrutalitet? Myndigheter som struntar i Rysslands egna lagar, förbjuder fredliga demonstrationer, anhåller oppositionsledare och samtidigt hävdar att dessa inte är anhållna? Eller möjligtvis de statsstyrda ryska massmedierna som föredrar att rapportera om demonstrationer i Köpenhamn?

Givetvis inte. Det som skadade Rysslands anseende var i stället den ryska upplagan av tidningen Esquire som publicerade bilden på en rysk kravallpolis med SS-märke på sin hjälm. “En noggrann analys ger goda grunder att anta, att bilden med SS-symbolen är tillverkad med hjälp av fotomontage, med andra ord är den publicerade bilden falsk”, förklarade han. Bilden är inte bara skadlig för Rysslands anseende, publiceringen är olaglig, eftersom det är mot lagen om extremism att ge symboler för extremistiska organisationer spridning, argumenterade han.

För att bevisa att fotot är äkta publicerade fotografen Oleg Kabatov den ursprungliga bildfilen i sin blogg. Han länkade dessutom till en bild i en annan fotografs blogg där samma hjälm med SS-symbolen syns tydligt. Men det spelade givetvis ingen roll, det var ju redan bestämt att det var fotot det var fel på, inte hjälmen eller (hemska tanke) huvudet inne i hjälmen.

TV-kanalen NTV, som i energijätten Gazproms ägo blivit mycket följsam, visade häromveckan en “grävande dokumentär” med titeln Кто заказывает хаос? (Vem beställer kaos?). I filmen fick Michail Grisjankov återigen hävda att bilden är falsk:

När man tar hänsyn till att det här faktiskt är en amerikansk tidning som utges i Ryssland, börjar jag fundera: i vilket syfte gör de detta?

Givetvis är allt en amerikansk konspiration, och givetvis är det bilden i Esquire som skadar Rysslands anseende i utlandet, inte den kravallpolis som ritat en SS-symbol på sin hjälm eller de ryska myndigheternas agerande i största allmänhet.

Det finns ett gammalt ryskt ordspråk på temat:

Не пеняй на зеркало, коль рожа крива. (Skyll inte på spegeln om trynet är snett.)


karnaval.jpgDen här texten fick lov att vara del av Blogg-karnevalen om ryska medier, trots att den inte är skriven på engelska eller tyska.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

5 svar på ”Är det spegeln det är fel på eller…”

Actually the “Blog-Carneval Russian Media” is organized in English and German. But every rule has an exception, so there must be an exception to the rule that every rule has an exception…

Thanks for your article !!!

Stängt för kommentering.