Putin hyllade armén i ren Sovjetanda

President Vladimir Putin brukar vara huvudnyhet på rysk tv oavsett vad han gör eller inte gör. Veckans höjdpunkt för de ryska tv-tittarna var den stora galaföreställningen i Kreml med anledning av Röda arméns årsdag.

Det var på Röda arméns dag, den 23 februari 1944, Stalin deporterade i stort sett hela Tjetjeniens befolkning till Centralasien. Sedan dess är den 23 februari en sorgens dag för alla tjetjener, men resten av Sovjetunionen och senare Ryssland har fortsatt att fira med pompa och ståt.

Den ryska militärens egen julafton har visserligen bytt namn till Fosterlandets försvarares dag men firandet har inte avtagit för det. På onsdagskvällen kunde hela Rysslands befolkning se president Putin, de viktigaste ministrarna samt Rysslands förste president Boris Jeltsin på första parkett när Röda arméns bildande firades i landets mest prestigefyllda sal, det stora kongresspalatset i Kreml. Det var här det sovjetiska kommunistpartiets kongresser hölls.

De båda presidenterna log faderligt och applåderade när uniformsklädda barn i sjuårsåldern marscherade omkring på scenen och sjöng den stora ryska arméns ära. Inte ett öga var torrt när en liten pojke i en stor militärmössa sjöng om sin pappa och storebror som tjänar fosterlandet och skjuter på elaka fiender.

“De flesta små ryska pojkarna har vårt lands militära tradition i blodet, de vet hur stark och härdad man kan bli om man genomgår arméns skola”, sade Vladimir Putin i sitt tal. Så påpekade han att militären inom kort ska få mer betalt.

Från scenen i Kreml hyllade kända popstjärnor den ryska armén som försvarar friheten. Men riktigt vad som ingår i den ryska friheten kan det råda delade meningar om.

Inför toppmötet i Slovakien passade Vladimir Putin på att offentligt försvara Stalins och Hitlers hemliga överenskommelse, Molotov-Ribbentroppakten, som delade Europa och ledde till den sovjetiska ockupationen av de baltiska länderna. Pakten var i Sovjetunionens intressen, menade Putin.

Sydsvenskan 2005-02-24

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.