Putin har valt sin efterträdare

medvedev.jpgRysslands nästa president heter Dmitrij Medvedev. Det vet vi, eftersom Vladimir Putin själv nu har pekat ut den person som ska ta över efter honom. Folket får bekräfta Putins val i en omröstning söndagen den 2 mars, men den stora händelsen ägde rum på måndagsförmiddagen i Putins arbetsrum i Kreml.

Under måndagen visade den ryska statliga nyhetskanalen Vesti gång på gång den historiska ceremoni som kan komma att bestämma Rysslands öde för många år framöver. I sällskap med ledarna för Putins två viktigaste stödpartier, Enade Ryssland och Rättvisa Ryssland, samt för två lojala minipartier, stiger den blivande presidenten in i den nuvarande presidentens arbetsrum.

Dmitrij Medvedev sätter sig vid president Putins vänstra hand. Vid Putins högra hand sitter Enade Rysslands ordförande Boris Gryzlov som talar en stund om hur viktigt det är med bred politisk enighet och kontinuitet. Därefter tittar han president Putin i ögonen och säger de magiska orden:

– Jag skulle vilja föreslå er den här kandidaturen som vi alla ställt oss bakom.

Vladimir Putin skojar lite först om hur jobbigt det är med alla viktiga politiska beslut nu mot slutet av året när alla egentligen helst skulle vilja förbereda nyårsfirandet. Så påpekar han att han känner den föreslagna kandidaten sedan sjutton år och har under alla dessa år haft ett nära samarbete med honom. Därefter säger han sina magiska ord:

– Jag ställer mig helt och hållet bakom den här kandidaturen.

Efter de orden är Dmitrij Medvedev inte längre en av flera möjliga presidentkandidater. Han är Putins och maktpartiets kandidat, vilket bland annat innebär att han får statsapparaten och de statliga tv-kanalerna bakom sig. Andra rikstäckande tv-kanaler finns inte längre i Ryssland.

Med tanke på det stöd Putins parti fick i parlamentsvalet skulle Dmitrij Medvedev behöva väldigt mäktiga ovänner för att inte vinna redan i presidentvalets första tur den 2 mars.

Vem är då den bara 42-årige juristen Dmitrij Medvedev som Vladimir Putin känner sedan 1990? Framför allt en kompromisskandidat som inte tillhör någon av de mäktiga grupperingarna i Kreml.

Som nästan alla i Putins omgivning kommer också Dmitrij Medvedev från Sankt Petersburg, men till skillnad från många har han aldrig arbetat inom KGB eller andra säkerhetsstrukturer som armén eller inrikesministeriet. Inte heller har han allierat sig med de liberala ekonomerna kring finansminisern Aleksej Kudrin som under senare tid varit under attack från säkerhetsklanens sida.

Framför allt har den lågmälde Dmitrij Medvedev gjort sig känd som en skicklig administratör. Till skillnad från många andra ryska toppolitiker har han hittills inte haft för vana att göra skarpa antivästliga uttalanden. Det är möjligt att han som president kommer att koncentrera sig på att förbättra ryssarnas levnadsstandard, som trots de senaste årens tillväxt fortfarande är rätt så blygsam.

En fråga som återstår är dock hur stor makt Rysslands nästa president kommer att ha. Ihärdiga rykten gör gällande att Vladimir Putin nu tänker säkra sin egen maktposition genom att i stället bli president i unionsstaten Vitryssland-Ryssland.

På pappret existerar unionsstaten sedan länge, men i praktiken har den inte haft någon som helst politisk betydelse. Nya bud om unionsstatens framtid kan komma redan denna vecka i samband med Vladimir Putins besök i Vitrysslands huvudstad Minsk.

Sydsvenskan 11.12.2007

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.