Putins unga stödtrupper firade valsegern

НашиPå måndagen (den 3.12) höll tre nationalistiska, Putin-vänliga ungdomsrörelser segermöten på centrala platser i Moskva. Det största mötet hölls av rörelsen Nasji, “De våra”, som har nära band till Putin.

Ett stort fält intill Röda torget hade markerats med rader av luftballonger i Rysslands färger och en stor scen hade satts upp vid Kremlmuren. Led efter led med flaggviftande ungdomar marscherade in på fältet och ställde sig disciplinerat mellan ballongraderna. Till slut var de flera tusen, enligt arrangörerna tio tusen.

Ropen skallade: “Det är vår seger! Vi ger inte bort Putin!”. En stor del av Nasjimedlemmarna, eller nasjisterna, som de ofta kallas av kritikerna, hade dagen till ära tagit en röd duk med en bild på Vladimir Putin över ryggen.

Flugfolio de NaŝiUte på stan delade Nasjimedlemmarna ut hotfullt formulerade flygblad till alla som ville ha. Alla uppmanades ta till gatorna för att försvara presidentens seger i valet, eftersom “förrädare” kommer att försöka ockupera byggnader, gator och torg för att “stjäla vår seger”, stod det.

På flygbladet finns också en karikatyr i gammal sovjetisk stil med en tjock amerikan som sitter på tre penningsäckar. Säckarna är adresserade till ledarna i oppositionsalliansen Ett annat Ryssland.

Pressfrihetskämpen Oleg Panfilov, som Sydsvenskan träffat, är oroad över utvecklingen och jämför ungdomsrörelsen Nasji med liknande rörelser som nationalsocialisterna skapade i 30-talets Tyskland. Han menar att makthavarna i Ryssland skapar dessa rörelser eftersom de inte förstår vad som pågår i samhället och därför är rädda.

Олег Панфилов– Ett annat Ryssland är en marginell grupp liberala personer. De gör det som medborgarsamhället skulle göra i ett demokratiskt samhälle, de protesterar när de ser oegentligheter. Men de är inte starka nog att ens ockupera en fotgängartunnel i en gatukorsning.

Makthavarnas rädsla är också anledningen till att enorma polisresurser mobiliseras mot relativt små oppositionsdemonstrationer, menar Oleg Panfilov. På måndagskvällen blev stämningen nästan absurd när hundratals kravallutrustade poliser användes för att blockera ryska centralvalnämndens byggnad i centrala Moskva.

Vid sextiden på kvällen kom ett femtiotal anhängare av rörelsen Ett annat Ryssland till avspärrningen med röda nejlikor för att “sörja demokratins död”, som de sade. Kravallpoliserna på andra sidan barrikaden var långt fler.

Противостояние у ЦИКаSnart dök också ett femtiotal ungdomar från den nationalistiska ungdomsrörelsen Ungt Ryssland upp, förde oväsen, tände brandfacklor och började skrika “Putin! Ryssland!” Oppositionsanhängarna svarade med sina slagord om “Ryssland utan Putin”, och snart blev stämningen ganska hätsk.

Fem vanliga poliser med ett par megafoner gick då fram och beordrade alla att skingra sig. Putinanhängarna försvann springande som på kommando. Oppositionsanhängarna var lite söligare, och polisen var tvungen att ropa i megafonen ett par gånger till.

Det var den största sammandrabbningen med anledning av valet som på måndagen ägde rum i Moskva. För att försvara sig mot ett femtiotal oppositionella hade makthavarna mobiliserat tio tusen ungdomar och hundratals kravallpoliser.

Sydsvenskan 4.12.2007

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.