Putin lär skolbarnen hur de ska leva

Varje måndag ska alla skolbarn i Ryssland få en lektion i patriotism. Den första lektionen höll Vladimir Putin själv. Han berättade hur ryska soldater försvarar ryssarna i Donbass.

Putin undervisar skolbarn i Kaliningrad i patriotism. Foto: Kremlin.ru

Lärdomens dag, den 1 september, är ett viktigt datum både i Ryssland och i Ukraina. Årets första skoldag infaller alltid denna dag. Eleverna har med sig blommor till lärarna och framför allt firas förstaklasseleverna.

I år fick många ukrainska elever och föräldrar fira den första skoldagen på distans – många skolor har förstörts i striderna och i stora delar av landet är det inte säkert för barnen att samlas i skolan. Alla skolor i Ukraina måste nu ha ett godkänt skyddsrum för att undervisning ska kunna ordnas på plats.

Sammanlagt har över tvåtusen skolor i Ukraina skadats eller totalförstörts under kriget. Över en halv miljon ukrainska barn går nu i skola i olika EU-länder. De barn som läser på plats i Ukraina och faktiskt går till skolan måste ha med sig en överlevnadsväska med det nödvändigaste, i fall de skulle behöva övernatta i skolans skyddsrum.

Medan de ukrainska barnen tvingas lära sig vad krig är på riktigt ska de ryska barnen nu få lära sig den officiella ryska sanningen om vad som pågår i Ukraina. Ett helt nytt patriotiskt läroämne har lagts till alla elevers schema. Varje skolvecka ska inledas med en lektion under rubriken ”Samtal om det viktiga”.

Det nya ämnet införs för alla årskurser från ettan till elfte klass. Redan i tredje och fjärde klass förväntas barnen ha lärt sig att Fosterlandets lycka är dyrare än livet, samt att Moderlandet är värt att dö för. Detta framgår av läromaterial som den exilryska nyhetssajten Vazjnyje istorii tagit del av.

Enligt de ryska myndigheterna är syftet med de nya patriotiska lektionerna att ”försvara det ryska samhället från destruktiv informationspåverkan” samt att ”stärka traditionella ryska andliga och moraliska värderingar”.

Det framgår tydligt att påbudet om mer patriotisk fostran i den ryska skolan kommer från högsta ort. Vladimir Putin ville själv hålla den första, symboliska lektionen, som även sändes i tv.

Lektionen hölls i Kaliningrad, dit utvalda elever i god tid hade transporterats från alla delar av landet samt från utbrytarrepublikerna DNR och LNR i Ukraina. Under lektionen framgick det att barnen hade hållits i karantän i tio dagar, men i gengäld fick flera av dem möjlighet att skaka hand med presidenten.

Vladimir Putin gav eleverna goda råd inför vuxenlivet. Det viktigaste för en människa är att hitta sig själv, förklarade han.

– Om en människa känner att hon ägnar sig åt det hon älskar, då kommer hon att ha framgång.

Men det är också viktigt att vara ihärdig, sade han.

– Flit är en talang i sig, det handlar inte bara om, ursäkta mig, att ha en gummirumpa. Det är en talang, att tvinga sig att arbeta och göra det på ett produktivt sätt.

Ordet ”gummirumpa” blev snabbt ett mem i ryska sociala medier, vilket kanske var meningen – men den viktigaste delen av lektionen handlade ändå om kriget i Ukraina.

För en flicka från det ryskkontrollerade Donetsk förklarade Vladimir Putin att eleverna i Ukraina inte får lära sig sanningen om sin egen historia i skolan.

– De har ingen aning om att Ukraina och Ryssland har ingått i samma stat, Sovjetunionen.

Och det är inte bara barn som är vilseledda, tillade han.

– Till och med många vuxna verkar inte veta att Ukraina aldrig hade existerat som stat innan Sovjetunionen bildades. Någon sådan stat fanns aldrig.

Rysslands agerande handlar inte om angrepp utan försvar, förklarade Putin.

– På nuvarande Ukrainas territorium har man börjat bygga upp en antirysk enklav som hotar vårt land. Våra killar som krigar där försvarar därför både invånarna i Donbass och själva Ryssland.

Ockupationsmyndigheterna i södra och östra Ukraina har infört den ryska läroplanen i skolorna. Där ska även de ukrainska barnen få lära sig älska Ryssland.

Sydsvenskan 2022-09-03

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.