Varför är Putin rädd för Aleksej Navalnyj?

Vladimir Putin låtsas att han knappt vet vem Aleksej Navalnyj är och vägrar konsekvent att ta hans namn i sin mun. Men han använder hela den ryska statsapparatens tyngd för att tysta den obekväme sanningssägaren.

Vladimir Putin låtsas att han knappt vet vem Aleksej Navalnyj är och vägrar konsekvent att ta hans namn i sin mun. Men han använder hela den ryska statsapparatens tyngd för att tysta den obekväme sanningssägaren.

Polisen omringar familjen Navalnyj. (Foto: Jevgenij Feldman, Aleksej Navalnyjs presidentkampanj 2018.)

Men är du inte rädd för att de kan mörda dig? Det är en fråga som Aleksej Navalnyj har fått regelbundet i minst tio år. Nu har vi svaret. Han är fortfarande inte rädd.

Den 20 augusti förgiftades den ledande ryske oppositionspolitikern med ett militärt nervgift som var på vippen att ta hans liv. Det är klarlagt att den ryska säkerhetstjänsten stod bakom mordförsöket. Ändå har han nu återvänt till Ryssland, trots att han vet att han där kan buras in så länge Putin vill.

Det som pågår nu är en parodi på rättvisa. För fyra år sedan ställdes Aleksej Navalnyj och hans bror Oleg inför domstol för normal affärsverksamhet: deras logistikföretag hade gått med vinst. Den ryska lagen är som makthavarna läser den, och i detta fall blev bolagsvinsten olaglig.

Brottsanklagelserna var absurda, men heter man Navalnyj är man per definition skyldig. Oleg Navalnyj dömdes till tre och ett halvt år i fängelse, Aleksej Navalnyj fick villkorligt. Det uppenbara syftet var att skrämma den jobbiga antikorruptionskämpen och oppositionspolitikern till tystnad utan att göra en martyr av honom. Det gick sådär.

När Navalnyj inte lugnade sig försökte man till slut giftmörda honom. När han envisades med att inte dö hotade makthavarna honom med fängelse för att få honom att stanna i Tyskland, dit han hade evakuerats för specialistvård.

Men Navalnyj vägrade att bli ännu en marginaliserad regimkritiker i exil. Därför drabbas han nu av det ryska repressiva maskineriets hela kraft. Hans villkorliga fängelsedom – som enligt Europadomstolen för mänskliga rättigheter är orättvis och politiskt motiverad – ska omvandlas till tre och ett halvt år i fängelse, eftersom han efter mordförsöket anses ha hållit sig undan polisens övervakning.

Det enda som skulle kunna stoppa ångvälten är omfattande folkliga protester. Men sådana framstår inte som särskilt sannolika – det är helt enkelt för farligt att demonstrera i dagens Ryssland.

I åratal har Vladimir Putin försökt vifta undan Aleksej Navalnyj som en betydelselös bloggare, samtidigt som myndigheterna gjort allt för att sätta käppar i hjulen för Navalnyj. Mordförsöket bevisar dock att makthavarna ser honom som ett allvarligt hot.

Men varför det, egentligen, om det nu är så att majoriteten av ryssarna fortfarande tycker att Putin gör ett bra jobb, medan bara ett fåtal aktivt stödjer Navalnyj?

Jo, därför att Putins allt mer skakiga folkliga stöd är helt beroende av att han kan fortsätta att styra medierna och tysta all kritik. Navalnyj är farlig eftersom hans antikorruptionsfond FBK avslöjar vad makthavarna i verkligheten håller på med.

Publicerad i Sydsvenskan 2021-01-19

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.