Putin portar fler svenskar

Vems fel är det att Putin får skulden för mordförsöket på Aleksej Navalnyj? Svenskarnas, så klart. Därför läggs nu fler

Vems fel är det att Putin får skulden för mordförsöket på Aleksej Navalnyj? Svenskarnas, så klart. Därför läggs nu fler svenskar på Kremls svarta lista. På tisdagsmorgonen kallades Sveriges, Tysklands och Frankrikes ambassadörer till ryska UD för att bli utskällda. Det var ju russofobiska laboratorier i dessa länder som på fientligt sätt upptäckte spår efter nervgift i Navalnyjs blod.

”Vem bryr sig om honom? Hade de velat så hade de slutfört jobbet.” Så svarade Vladimir Putin häromdagen på en fråga om mordförsöket på Aleksej Navalnyj.

Sedan dess har det kommit nytt, övertygande bevismaterial som oomkullrunkeligen visar att om det är någon som verkligen bryr sig om Aleksej Navalnyj så är det ledningen i Kreml. Säkerhetstjänsten bryr sig om honom så mycket att de låter ett helt team giftspecialister följa honom på ett trettiotal inrikesflygningar i Ryssland, först 2017 när han meddelade att han tänkte kandidera i presidentvalet, och återigen 2019 och 2020.

Och inte nog med det. Ute på fältet skuggades han även av säkerhetstjänstens lokala team. Det framgår av de detaljer om Navalnyjs vistelse i Tomsk i augusti som läcktes till tidningen Moskovskij Komsomolets i ett försök att visa att säkerhetstjänsten bara gjort sitt jobb och att någon annan stod bakom förgiftningen.

Måndagen den 21 december publicerade Bellingcat och Navalnyj själv, med eldunderstöd av Der Spiegel, El País och CNN, en inspelning av ett sensationellt telefonsamtal med en av giftexperterna som avslöjade ytterligare detaljer om operationen.

Navalnyj ringde upp honom från ett nummer som såg ut att tillhöra säkerhetstjänsten FSB och lyckades övertyga giftexperten om att han var en mellanchef som brådskande behövde uppgifterna för att kunna sammanställa en rapport för säkerhetsrådet.

Giftexperten Konstantin Kudrjavtsev berättade att övervakningskamerorna på hotellet i Tomsk där Navalnyj övernattade i augusti hade stängts av, så att säkerhetstjänsten utan problem kunde ta sig till hans rum när han inte var på plats. Där hade giftet placerats på insidan av hans blå boxershorts som han tog på sig nästa morgon.

Allt hade gått enligt plan om bara inte flyget från Tomsk hade nödlandat i Omsk när Navalnyj förlorade medvetandet – och om inte ambulanspersonalen på flygplatsen i Omsk inte direkt hade gett Navalnyj atropin, som uppenbarligen räddade hans liv. För syftet var att döda honom, det råder det inte längre något tvivel om.

Kudrjavtsev själv var inte med i Tomsk, men skickades senare till Omsk för att rengöra Navalnyjs kalsonger och andra persedlar, så att inga giftrester skulle kunna hittas på dem. Kalsongerna har forfarande inte återlämnats.

Annan expertis anlitades för att försäkra att inga giftrester kunde vara kvar i Navalnyjs blod. Först därefter fick han förflyttas till Tyskland för läkarvård. Men ett tyskt militärt laboratorium lyckades ändå hitta tecken på nervgiftet novitjok. Slutsatserna bekräftades senare av Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i Sverige, samt av ett laboratorium i Frankrike.

Sergej Jolkins karikatyr för The Insider: Putin planerar attacken.

Så vems fel kan det då vara att hela världen nu skrattar åt Putins säkerhetstjänst och Navalnyjs blå boxershorts trendar på nätet i Ryssland? Jo, givetvis är det de tre illasinnade utländska laboratorier som upptäckte tecken av det ryska nervgiftet som inte existerar och definitivt inte kunde finnas i Navalnyjs blod.

På ett dygn har Navalnyjs video med det sensationella telefonsamtalet fått 13 miljoner visningar. Och ett dygn efter det att videon publicerats kallades som sagt Sveriges, Tysklands och Frankrikes ambassadörer till ryska utrikesdepartementet för en utskällning.

Ryska utrikesdepartementets sajt meddelar:

Den ryska sidan har utifrån reciprocitetsprincipen beslutat om utvidgning av motsanktionslistan gällande företrädare av medlemsländer av EU, vars inresa till Ryska Federationen är förbjuden. I listan igår personer som är delaktiga i hetsen kring den antiryska sanktionsaktiviteten inom EU.

/…/

Vi inskärper att fientliga åtgärder av västliga länder även framöver kommer att få ett adekvat svar.

Det är alltså Sverige, Tyskland och Frankrike som har agerat fientligt gentemot Ryssland genom att hitta nervgift i Navalnyjs blod, och det ska de få smisk för.

Men den där Navalnyj, vem bryr sig om honom? Inte Putin i alla fall. Fast hans underhuggare gjorde nog sitt bästa för att mörda honom.


Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Putin portar fler svenskar”

Man maste saga att det var verkligen briljant av Belingcat och Navalny att utfora vad dom gjorde. Det rackte ju i detta fallet att bara fa en, kredible person inblandad i detta dad att vara naive nog att ga pa detta. Under ett 49 minuters telefonsamtal! Ocksa briljant att anvanda tre olika laboratorier i tre olika lander for att gora vidare analyser.
Ja, det maste vara frustrerande for Putin och hans regering att sta maktlosa over bevisat faktum. Och Lavrov som nyligen havdade att Navalny formodligen hade blivit forgiftad under flygtransporten till Berlin. Hur korkade tror dom manniskor ar egentligen.
Trump borta om en manad nu. Skont med en Biden administration som vet exakt hur dom skall hantera denna Rysska regering…

Stängt för kommentering.