Greta får trollen från Kreml att spricka av hat

Greta Thunberg är en sinnessjuk, bortskämd och okunnig latmask som lever lyxliv och sprider sagor om den icke-existerande växthuseffekten för att stoppa den ekonomiska utvecklingen i länder som konkurrerar med Väst. Hennes vidriga föräldrar som samvetslöst utnyttjar henne misstänks nu för våldsbrott mot henne i Sverige. Så har det låtit i ryska Kremltrogna medier de senaste veckorna. Någon är uppenbart rädd för henne.

Greta Thunberg är en sinnessjuk, bortskämd och okunnig latmask som lever lyxliv och sprider sagor om den icke-existerande växthuseffekten för att stoppa den ekonomiska utvecklingen i länder som konkurrerar med Väst. Hennes vidriga föräldrar som samvetslöst utnyttjar henne misstänks nu för våldsbrott mot henne i Sverige. Så har det låtit i ryska Kremltrogna medier de senaste veckorna. Någon är uppenbart rädd för henne.

Vanligtvis handlar det ryska medienarrativet om Sverige om tre saker: militarism, migration och moralförfall. Förutom sport då, som överskuggar allt. Ja, Zlatan ska få en staty i Malmö, det är en viktig nyhet även i Ryssland. Fast denna månad fick nog Greta-hatarna till och med mer plats än sporten.

Häromdagen uttalade sig även Vladimir Putin om Greta Thunberg. Det är någon som utnyttjar henne i sina egna intressen, menade han. Fast jämfört med den smutskastning som pågår i ryska medier är Putins uttalande bara små blommor. Som man säger på ryska.

Andra svenska nyheter som fick uppmärksamhet i ryska medier under september var krokodilattacken på Skansen (som visserligen skedde redan i skedde i augusti, men fortsatte att engagera eftersom krokodilen en gång tillhört en sovjetisk kosmonaut), en alkoholpåverkad rysk sjökapten som greps efter att ha kört på grund i Öresund samt nya svenska forskningsrön om fetma.

Lite svenskt moralförfall blev det också: (den falska) nyheten om att en svensk forskare förordar kannibalism uppmärksammades bland annat i stats-tv och tidningen Izvestija. När det väl hade etablerats att svenskar nu vill rädda planeten genom att tugga på människoburgare fick ryska proffstyckare chansen att förklara hur vidriga de svenska miljökannibalerna är.

Det absolut mest synliga miljömonstret i ryska massmedier och även sociala medier var dock Greta Thunberg. Det politiskt korrekta i Ryssland är helt klart att hata Greta – de som har något positivt att säga om henne är inte många och de får utstå nästan lika mycket spott och spe som Greta själv. Om hon nu hade brytt sig om ryska medier.

Eftersom Greta-hat är mainstream i Ryssland får även helt falska nyheter om henne stor spridning, förutsatt att de passar i det rådande medienarrativet. Regeringsorganet Rossijskaja Gazeta rapporterade den 26 september att Greta Thunbergs föräldrar nu utreds av sociala myndigheter som misstänker att de våldfört sig på henne, oklart på vilket sätt:

Svenska sociala myndigheter kommer att förhöra aktivisten Greta Thunbergs föräldrar. Tjänstemännen oroas av den 16-åriga skolflickans tillstånd under hennes framträdande om miljön i FN:s generalförsamling, meddelar sajten Daily Dot.

Specialisterna uppmärksammade att hon knappt kunde hålla tillbaka sina känslor i talarstolen och tidvis hade tics i ansiktet.

Den verkliga källan till det falska påståendet är troligen den svenska sajten Samhällsnytt, som dagen innan braskande berättade om en uppenbar okynnesanmälan som en twittrare skickat till Kungsholmens socialtjänst. Förutom via regeringstidningen spreds den falska nyheten även av den stora tv-kanalen Ren-TV, den Kreml närstående nyhetssajten Vzgljad samt militärnationalistiska Tsargrad.

Newsfront: “Barnens korståg försvarar Soros och den liberala globaliseringens intressen”.

I huvudsak uttrycks det ryska Greta-hatet dock i form av mångordiga ”analyser” som försöker leda i bevis att Greta Thunberg inte bara är en okunnig snorunge som borde sitta på skolbänken, utan också en listig och girig person som utnyttjas av onda krafter och passar på att tjäna sig en hacka på att vilseleda ungdomar till en kamp mot Västvärldens fiender, däribland Ryssland.

Under ingressen “Varför har man gjort en 16-årig svensk skolflicka till den europeiska ungdomens miljöikon” skriver regeringstidningen Rossijskaja Gazeta bland annat följande:

En sak har Greta rätt i: det är knappt någon som är intresserad av att lyssna på framträdanden av en okunnig flicka som har lämnat skolan för hajp och PR-pengar – förutom hennes egna följare som inte heller vill skaffa sig kunskap men ändå ställer krav på hela världen. Lika satirisk är även Thunbergs uppmaning att samlas kring vetenskapen, om vars landvinningar “gurun” själv inte har den minsta aning.

Programledaren och toppropagandisten Vladimir Solovjovs uttalande om att det är tunga affärsintressen som står bakom Greta Thunberg fick stor uppmärksamhet i ryska medier, däribland hos den stora statliga nyhetsbyrån Rian. Statsvetaren Igor Druz på Tv-kanalen Ren-tv:s sajt är inne på samma spår i en ”analys” under rubriken ”Stackars Greta”:

Det är ingen tvekan om att Greta förkunnar exakt de ”punkter” som den globala eliten vill, och det är givetvis enbart av den anledningen hon har fått så stort politiskt, finansiellt och publicistiskt stöd. Tänk om någon svensk skolelev exempelvis hade försökt att lika ihärdigt, strejkande och skolkande, predika för vänskap mellan det egna landet och Ryssland, till försvar för kristna moraliska värderingar, eller fördömt den ukrainska arméns beskjutning av fredliga städer i Donbass. I bästa fall hade eleven straffats av rektorn och försmäktat i obermärkthet, men mest sannolikt hade han hamnat på mentalsjukhus.

Konspirationsteorier är mycket populära i Ryssland, och den som inte tror att allt i världen styrs bakom kulisserna av illasinnade krafter betraktas ofta som en naiv idiot. Det är också så makthavarna vill ha det, för då är det lättare att övertyga befolkningen om att det inte är någon idé att förändra något – och att de som trots allt protesterar mot regimen nog är betalda av onda krafter i Väst som vill Ryssland illa. Vilket ju i stort sett alla i Väst vill, vet den som tittar på rysk tv.

I ett annat inlägg på Ren-TV:s sajt skriver den populära programledaren Anatolij Vasserman under rubriken ”Dockspelarna är galnare än marionetterna”:

Sagan om växthuseffekten har man författat för att blockera industrin utanför de länder där den grundlades redan på 1800-talet. Den sinnessjuka flickan har hajpats upp för att göra det svårt och skamligt att motsätta sig henne – och därmed lögnen om växthusgaser. Mor och dotter Thunberg har redan nominerats för Nobels fredspris. Visst har Gore och Obama lyckats!

Kanske är det där skon klämmer – växthuseffekten måste förnekas, eftersom Rysslands ekonomi är helt beroende av att västvärlden fortsätter att elda upp ryska fossila bränslen i ökande takt. Den populära sensationssajten Life.ru skriver under rubriken ”En bomb som heter Greta. Hur svenskarna förvandlade en autistflicka till ett vapen”:

När det gäller historien om Greta Thunberg är det viktigt att förstå att kommersiella projekt (och ett sådant är Thunberg utan tvekan) har ett vinstsyfte. Så långt har den här historien med klimathysteri ännu inte kommit, men det är helt uppenbart att man inte behöver vänta länge till. Till en början släpper Thunberg – som säkerligen skapar någon sorts egen rörelse för djurs/människors/marsianers rättigheter – en lista över ”godkända” länder. Dessa stater kommer säkerligen att vara belägna i Europa eller långt borta på andra sidan oceanen. Den som inte hamnar på listan blir föremål för miljöaktivisternas attacker. Vilka länder som drabbas av dessa ”miljösanktioner” kan man bara gissa.

Det är givetvis inte så att de Greta-hatande skribenterna fjärrstyrs från Kreml. Precis som så många andra opportunister i Ryssland försöker de helt enkelt lista ut vad de som bestämmer vill höra och så levererar de. Den som gissar rätt kan räkna med framgång i livet.

Det cyniska Greta-hatandet går dessutom hem i stugorna, för det är mycket trevligare att höra att andra är manipulerade än att inse att man själv är det.

Det ryska Greta-hatet går även på export, och det verkar finnas efterfrågan. Den statliga propagandakanalen RT har publicerat ett antal artiklar på temat, under rubriker som Let them sail yachts: Why Greta Thunberg and the environmental elite hate you, Feels wrong?’ Elites’ darling Greta Thunberg poses next to German ‘eco-extremist’ och I am terrified of ‘children’s crusader’ Greta Thunberg – and you should be too.

En bild som fått spridning på sociala medier i Ryssland publiceras av den ryska engelskspråkiga propagandasajten South Front.

Greta-hatet som riktar sig utåt liknar den främlingsfientliga propaganda som sprids av samma ryska statliga aktörer. Det bakomliggande syftet är inte i första hand kopplat till klimatfrågan, flyktingar, kristna familjevärden, omsorg om den ariska rasens fortlevnad i Västeuropa eller andra konkreta ämnen som uppmärksammas. Propagandan syftar i stället till att skaffa sympati och stöd i kretsar som är mottagliga för budskapet, stöd som sedan kan användas för att driva frågor som är strategiskt viktiga för Kreml, exempelvis Rysslands rätt att bestämma över Ukraina eller kampen mot Natos utvidgning. Och alltför ofta verkar strategin fungera.

Anledningen till att Greta Thunborg blivit föremål för ryska mediers hatkampanj hemma i Ryssland är att hon har blivit en symbol för en spontan folkrörelse som vill genomföra en stor förändring i samhället. En sådan folkrörelse vill de styrande i Ryssland absolut inte se hemma hos sig. Därför måste det ryska folket övertygas om att spontana folkrörelser inte kan finnas, utan allt styrs av cyniska manipulatörer.

Kanske tror de ryska propagandisterna själva på vad de säger – eller så gör de inte det. För dem spelar det ingen roll, för de är cyniska manipulatörer. Men någon i Ryssland är uppenbart rädd för Greta Thunberg, och det är inte illa.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Greta får trollen från Kreml att spricka av hat”

Greta har ju nyss blivit inbjuden att tala inför det ryska parlamentet. Vilken sorts konspiration döljer sig bakom detta?

Stängt för kommentering.