Arkadij Babtjenko lever och hans mördare är gripen

Den mordhotade ryske journalisten Arkadij Babtjenko är vid liv. Det är det viktigaste. Men hittills har de ukrainska myndigheterna inte lyckats övertyga omvärlden om att det verkligen var nödvändigt att iscensätta hans mord.

Den mordhotade ryske journalisten Arkadij Babtjenko är vid liv. Det är det viktigaste. Men hittills har de ukrainska myndigheterna inte lyckats övertyga omvärlden om att det verkligen var nödvändigt att iscensätta hans mord.

På tisdagseftermiddagen meddelade ukrainska säkerhetstjänsten SBU att den regimkritiske ryske journalisten Arkadij Babtjenko hade mördats utanför sin bostad i Kiev. Under en presskonferens om mordet på onsdagseftermiddagen meddelade SBU att han inte alls hade mördats. Och så dök han själv upp framför kamerorna.

Lite senare twittrade Ukrainas president Petro Porosjenko ut bilder på sig själv tillsammans med Babtjenko och skrev att miljontals människor i dag ”firar Arkadij Babtjenkos tredje födelsedag som Ukrainas födelsedag, födelsedagen för hela nationen som på ett lysande sätt klarat tentan som en stat.”

Utöver det märkliga i tanken att Ukraina på något sätt skulle behöva bevisa sitt existensberättigande som stat är Porosjenkos tweet intressant också därför att han talar om Babtjenkos “tredje födelsedag”.

Dagen innan, strax före det iscensatta mordet, hade Babtjenko nämligen själv på Facebook skrivit om sin “andra födelsedag” fyra år tidigare, då han räddades från säker död – han fick inte plats i en tungt lastad helikopter som lite senare sköts ner.

Det hela för tankarna till att datumet för “mordet” valts med omsorg för största möjliga genomslag, inte för att det var nödvändigt av spaningstekniska skäl att “mordet” skulle ske just denna dag. Operationen har ju uppenbarligen förberetts en längre tid. Hittills har de ukrainska myndigheterna dessutom inte lyckats presentera några speciellt övertygande argument för att skådespelet överhuvudtaget var nödvändigt.

Enligt vad SBU berättat fick säkerhetstjänsten kännedom om planen att mörda Babtjenko genom en ukrainsk före detta frontsoldat som kontaktade SBU efter att ha fått frågan om han kunde tänka sig att mörda Babtjenko mot en ersättning på 30.000 dollar. Den före detta frontsoldaten ska därefter ha gått med på att spela kontraktsmördare medan SBU övervakade det hela.

Beställaren, även han ukrainsk medborgare, var enligt SBU en mellanhand för de verkliga beställarna i Ryssland som hade utlovat 40.000 dollar för jobbet. Mellanhanden ska ha betalat den före detta frontsoldaten 15.000 dollar i förskott och lovat att betala den resterande summan efter mordet. Argumentet för att iscensätta mordet ska då ha varit att kunna gripa mellanhanden och säkra bevis mot honom och andra inblandade.

Ett av dokumenten SBU visade upp för att styrka kopplingen till ryska myndigheter: omfattande bakgrundsmaterial om Babtjenko och hans familj.

Att iscensätta ett mord för att kunna lagföra en misstänkt beställare är spektakulärt, men faktiskt inte helt unikt i före detta Sovjetunionen.

I Ryssland har det under det senaste årtiondet skett flera gånger, vilket sajten Mediazona skrev om efter ett uppmärksammat fall 2016. Enligt sajten Fontanka.ru, som har bra kontakter med polisen i Sankt Petersburg, sker den här typen av operationer regelbundet.

Det finns tidigare exempel på liknande förfarande även från Ukraina.

Ändå väcker ukrainska myndigheters agerande i fallet Babtjenko frågor.

Det kan ju vara så att det verkligen inte fanns något annat sätt att locka fram beställaren igen. Men med tanke på att SBU påstår sig ha känt till planen i flera månader skulle man i alla fall kunna förvänta sig en lite bättre förklaring än det SBU kunde lägga fram under onsdagseftermiddagens presskonferens.

Nu har SBU visserligen lagt ut två videor, en där den påstådda mellanhanden grips, och en annan där han uppges överlämna 15.000 dollar till den före detta frontsoldaten. Och det kan ju finnas spaningstekniska skäl att inte avslöja mer i det här skedet. Men med tanke på att de ukrainska myndigheternas trovärdighet erfarenhetsmässigt har lämnat åtskilligt att önska är det inte förvånande att många nu undrar vad som egentligen är sant här.

Det är fullt möjligt att allt har gått till exakt så som SBU säger – mannen som nu gripits är en mellanhand som beställde mordet på Babtjenko och pengarna kommer från Ryssland. Men hur vet vi att det verkligen är så?

Enligt SBU skulle mordet på Babtjenko ha varit det första i en lång serie på 30 mord i Ukraina som Ryssland hade beställt. Dessutom hade den nu gripne mellanhanden enligt SBU fått i uppdrag att för ryska pengar i krigszonen i östra Ukraina införskaffa 300 automatkarbiner, ammunition till dessa samt hundratals kilo sprängmedel. Vapnen och sprängmedlet skulle därefter gömmas i Kievregionen.

Om det verkligen stämmer, och om ett iscensatt mord bevisligen var enda sättet att stoppa mord och terrordåd i Ukraina, är det svårt att kritisera förfarandet. Men då gäller det att så småningom lägga fram trovärdiga bevis och argument att så faktiskt var fallet.

Om bevisen inte finns har de ukrainska myndigheterna bara ytterligare undergrävt sin egen trovärdighet och gett den ryska propagandan ny ammunition.

Babtjenkos egen trovärdighet som journalist är redan nu allvarligt skadad efter att han spelat med och lurat hela världen – kanske till och med sin egen familj. Det är inte helt klart vad familjen fick veta i förväg, men förmodligen inte speciellt mycket, eftersom Babtjenko på presskonferensen bad dem om ursäkt.

Samtidigt är det svårt att lägga speciellt stort ansvar på Babtjenko själv. Om säkerhetstjänsten ringer på hos en, berättar om ett nära förestående lönnmord och ett bra sätt att undvika det går man nog med på ganska mycket.


Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Arkadij Babtjenko lever och hans mördare är gripen”

Borde inte Sverige göra mycket mär i falet bobtjenko efter som journalisten i fråga var Sveries shidsling.( fick nåt pris av Svenska staten i journalistik)

Stängt för kommentering.