Gruppvåldtäkten som rysk tv älskar

Gruppvåldtäkten på rysk-tyska Lisa var precis vad rysk stats-tv ville ha. Därför måste den ha hänt trots att den är påhittad.

Skärmavbild 2016-01-31 kl. 17.17.26Gruppvåldtäkten på rysk-tyska Lisa var precis vad rysk stats-tv ville ha. Därför måste den ha hänt trots att den är påhittad.

Den 17 januari rapporterade ryska statliga medier att en 13-årig flicka från en rysk familj i Berlin hade rövats bort av fem araber som drog henne till en bil och band hennes ögon. Därefter fördes den 13-åriga Lisa till en tom lägenhet där det bara fanns en säng. Hon hölls fången och våldtogs under 30 timmar, får tittarna av den stora statliga kanalen Rossija1 veta.

Därefter lägger man in en liten brasklapp som snarast misstänkliggör den tyska polisen: “Dessa fakta har ännu inte bekräftats. Polisen tiger.” Sedan får tittarna höra att det polisen inte vill säga redan har bekräftats av en video som publicerats i en anonym grupp på Facebook, där en ung man med arabiskt utseende berättar vad som hände:

– Vi var sex som turades om att våldta henne. Fattar du, hon var oskuld. Hon skrek och grät, hon kallade oss för svin och sade att hon inte orkade mer.

Det visade sig snart att videon med de påstådda förövarna var inspelad för fem år sedan, men detta påverkade inte de ryska tv-kanalernas rapportering. En tysk advokat som anmälde Pervyj kanals reporter för hets mot folkgrupp har nu själv blivit mordhotad.

Några dagar senare kunde ryska statliga medier rapportera om att tusentals ryskspråkiga som tittat på ryska nyheter gått man ur huse för att demonstrera mot polisen som inget gör för att utreda bortförandet och gruppvåldtäkten. I nyhetsinslagen beskrevs våldtäkten fortfarande som ett faktum som de tyska myndigheterna vill tysta ner.

Skärmavbild 2016-01-31 kl. 17.17.07Även Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov verkade lita på de ryska statsmediernas rapportering om fallet när han tog upp händelsen på sin stora årliga presskonferens den 26 januari och klagade på att de tyska myndigheterna försöker tysta ner gruppvåldtäkten:

– Jag hoppas att sådana här händelser som med vår Lisa inte upprepas, när nyheten om hennes försvinnande väldigt länge av någon anledning undanhölls. Nu arbetar vi i alla fall med en advokat, han arbetar med familjen, med vår ambassad. Det är uppenbart att flickan absolut inte försvann frivilligt i 30 timmar. Jag anser att sanningen och rättvisan måste segra här.

Den tyska polisen var mycket riktigt ganska tystlåten när det gällde Lisas fall. Men inte för att skydda de förmodade våldtäktsmännen, utan för att skydda Lisa själv. Det blev uppenbart när åklagarmyndigheten den 29 januari offentliggjorde en del detaljer kring vad som egentligen hänt.

I verkligheten hade den 13-åriga Lisa problem i skolan. Dessutom finns det misstankar om att hon tidigare frivilligt haft sex med med två män i 20-årsåldern som nu misstänks för sexuellt umgänge med barn.

Därför var hon rädd för att gå hem. I stället gömde hon sig hos en 19-årig kompis. Inget sexuellt umgänge ska ha inträffat medan Lisa var försvunnen, och 19-åringen misstänks inte för något brott. Lisas tillhörighet har hittats hos kompisen som har hörts som vittne. Polisen hittade honom efter att ha gått igenom data från Lisas mobiltelefon. Han är inte misstänkt för något brott.

Berättelsen om araber som talade tyska med stark brytning och våldtog henne var bara en historia som Lisa hittade på för att förklara sitt försvinnande, precis som polisen hela tiden misstänkt. Men som vanligt brydde de ryska statliga medierna sig inte om att kolla fakta. I stället valde de att gå ut med en berättelse som bekräftar med den i Ryssland gällande världsbilden: alla i väst vill ryssar illa och araber är våldtäktsmän.

Skärmavbild 2016-01-31 kl. 20.47.09Trots att det nu är uppenbart att någon gruppvåldtäkt aldrig inträffat fortsatte de ryska tv-nyheterna på samma spår på söndagskvällen. I rysk tv har våldtäkten fortfarande ägt rum, och nu misstänkliggör man tyska medier som berättat om den ryska propagandan. Michail Antonov på ryska Pervyj kanal avslutar sitt reportage från Tyskland med följande ord om tyska massmedier:

– Det som man i två veckor talat om under tillåtna demonstrationer och spontana folksamlingar har äntligen övertygat dem om att den här historien inte kan tystas ner. Trots sin tydliga skepsis följer nu även den tyska pressen det här ärendet, och kanske får några kolleger till slut idén att tacka den “ryska propagandan” för att den gjort deras arbete.

Förra veckan kom ett reportageteam från rysk stats-tv till Sverige för att rapportera om kaoset asylsökande orsakat här. Tittarna har redan fått reda på att “migranter” på tre månader gjort sig skyldiga till över 5.000 brott som den svenska polisen vill tysta ner. Fortsättning följer.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Gruppvåldtäkten som rysk tv älskar”

Var hon 13 och hade sex med två som var 20 är det våldtäkt, i alla fall enligt svensk lag. Framgår inte om de var araber dock

Läs igen Markus… Hon hade tidigare haft sex med två 20-åringar. Står inget om samtidigt…. OCH de är misstänka för sexuellt umgänge med barn. Spelar det någon roll om de hon hade sex med var araber eller kineser?

När ärendet var färskt, var det bara lokala tidningar som hade en liten notis att en flicka är försvunnen. Senare spreds ryktet över hela landet.
Att en 24-åring hade dött på en asylmottagning, var också ett rykte som startades av en medarbetare som var full.

Dina artiklar är magnifika. Sluta inte med detta. Det är uppfriskande att få läsa sammanställningar som inte är baserade på sensation och nationalism som värdegrund!

Keep up the damn good job.

Stängt för kommentering.