Galna hundar gör comeback

Skjut de galna hundarna! Så lät det under Stalins skenrättegångar på 1930-talet. Nu är det Tjetjeniens diktator Ramzan Kadyrov som kallar oppositionella för hundar och lovar dem de bästa rummen på psykiatriska kliniker i Groznyj.

Groznyj den 22 januari 2015. Foto: Varlamov.ru
Groznyj den 22 januari 2015. Foto: Varlamov.ru

Skjut de galna hundarna! Så lät det under Stalins skenrättegångar på 1930-talet. Nu är det Tjetjeniens diktator Ramzan Kadyrov som kallar oppositionella för hundar och lovar dem de bästa rummen på psykiatriska kliniker i Groznyj.

I fredags hade hundratusentals tjetjener beordrats till Groznyjs centrum för att visa sitt stöd för Ramzan Kadyrov – och sin djupa avsky för den ryska oppositionen. De offentliganställda i hela republiken hade fått ledigt för att bussas till demonstrationen, färdiga slagord och kvoter på det nödvändiga antalet demonstranter hade skickats ut från republikens informationsministerium.

Enligt polisen var antalet deltagare i demonstrationen ungefär 800.000. Siffran kan vara överdriven med tanke på att det totala antalet invånare i Tjetjenien är under 1,4 miljoner, men att deltagarna var många råder det inget tvivel om. Många av deltagarna höll upp skyltar med porträtt på Ramzan Kadyrov, hans far Achmat Kadyrov – som dödades i ett attentat den 9 maj 2004 – samt president Vladimir Putin.

Slagorden som demonstranterna hade med sig var desamma som tidigare hade skickats ut från informationsministeriet, och alla var på ryska, inte på tjetjenska – ännu ett tydligt tecken på att det knappast handlade om någon spontan opinionsyttring. Spontana folkliga opinionsyttringar har förresten inte förekommit i Tjetjenien på många år, eftersom de är förenade med direkt livsfara.

Vad stod det då för slagord? Jo, sådana här:

Femte kolonnens parasiter är som cancerbölder på Rysslands kropp!!!

Navalnyj är Amerikas vän och Rysslands ovän.

Så länge det finns en Jasjin finns det inte fred

Liberalen drömmer om att korsfästa landet, allt heligt har han sålt till Väst.

En rysk liberal är för Ryssland onödigt material

"Femte kolonnen ljuger och luktar illa". Foto: Varlamov.ru
“Femte kolonnen ljuger och luktar illa”. Foto: Varlamov.ru

Slagorden är en fortsättning på Kadyrovs tidigare utfall mot oppositionen som “folkfiender”, “sjakaler”, “hundar” samt “moraliskt förfallna människor som sålt sina själar till västliga djävlar”. Först skällde han ut den ryska oppositionen och regimkritiska medier i en interjvu den 12 januari och krävde att de skulle ställas inför rätta som förrädare. När han fick kritik av människorättsaktivister svarade han med en lång artikel i den Kremltrogna tidningen Izvestija, där han fortsatte att ösa galla över oppositionen och krävde hårda tag mot liberalerna som enligt honom vill förstöra Ryssland.

Lokalpolitikern Konstantin Sentjenko i Krasnodar blev upprörd över Kadyrovs utfall och sade offentligt att Kadyrov är en skam för Ryssland. Snart tvingades han offentligt be ursäkt för sitt uttalande – han hade blivit kontaktad av Kadyrovanhängare som snabbt fått honom på andra tankar.

Efter detta sprds dock orden “Kadyrov är en skam för Ryssland” snabbt på sociala medier. Kadyrovs anhängare svarade med att sprida slagorden “Kadyrov är en stolthet för Ryssland” och “Kadyrov är en rysslandspatriot”. Även några kända ryska kulturpersonligheter som filmaren Fjodor Bondartjuk, sångaren Nikolaj Baskov och fler därtill lät sig fotograferas med slagordet “Kadyrov är en rysslandspatriot”.

Tjetjenska parlamentariker på bron där Boris Nemtsov mördades.
Tjetjenska parlamentariker på en bro vid Kreml.

En grupp tjetjenska parlamentariker i Moskva gav uttryck för sin stolthet genom att samlas på bron där oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördades för ett år sedan en bro vid Kreml och låta sig filmas när de skanderade “Ryssland! Ramzan är ett stöd för Ryssland! Allahu akbar”. Dumaledamoten Adam Delimchanov lade därefter ut filmsnutten på sitt Instagramkonto.

Boris Nemtsov mördades på bron intill, mordet på Nemtsov har klara kopplingar till kretsen kring Kadyrov, och samlingen på bron kunde uppfattas som en antydan om vad som kan hända andra som fortsätter att kritisera Kadyrov. Samma sak, fast i större skala, hände alltså i Tjetjeniens huvudstad Groznyj i fredags.

Den stora frågan är då vad som egentligen ligger bakom Ramzan Kadyrovs pågående attack mot den ryska oppositionen. Det är ju inte direkt så att hans maktposition i Tjetjenien på något vis är hotad – och i alla fall hotas den inte av ryska liberaler. Ett av de märkligaste slagorden under fredagens manifestation i Groznyj var förresten “Liberal i regeringen – kris i ekonomin!”, för sedan länge finns det inga liberaler i den ryska regeringen.

Eftersom även ledande företrädare för maktpartiet Enade Ryssland deltog i nätkampanjen “Kadyrov är Rysslands patriot” är det nära till hands att tro att det finns krafter i Kreml som gärna använder Kadyrov för att skrämma upp oppositionen – och alla andra som skulle kunna tänkas protestera mot de styrande med anledning av den allt sämre ekonomiska situationen i landet.

Tolkningen stöds av att alla slagord och alla tal på demonstrationen i Groznyj var på ryska – dessutom fick demonstrationen stor uppmärksamhet i de regeringstrogna massmedierna. Författaren Dmitrij Gluchovskij menar att Ramzan Kadyrov visas upp för folket som en ny Stalin, som ett varnande exempel på vad alternativet till Putin skulle kunna vara. För om alternativet är Kadyrov skulle nog även de flesta i oppositionen föredra att ha kvar Putin.

"Ramzan Kadyrov är en skam för Ryssland". Foto: David Frenkel.
“Ramzan Kadyrov är en skam för Ryssland”. Foto: David Frenkel.

En annan, enklare förklaring handlar om att Kadyrov vill visa sin styrka inför Kreml och göra klart att han kan ställa till trubbel om han inte får sina pengar. Tjetjeniens budget är nämligen till över 80 procent beroende av bidrag från Moskva, och när statsbudgeten nu krymper i takt med oljeprisets nedgång finns risken att även Tjetjenien kan komma att drabbas. Genom att visa hur han kan mobilisera befolkningen och genom att påminna de styrande om sin militära styrka vill han kanske göra det klart att det i längden är billigare att betala honom än att inte göra det.

Det är förstås möjligt att båda anledningarna spelar in – och det kan finnas ytterligare skäl som vi inte känner till. Ganska säkert är i alla fall att det inte bara handlar om Ramzan Kadyrovs sårade stolthet – trots sitt ofta excentriska beteende är Ramzan Kadyrov en på sitt sätt skicklig maktspelare, även om han ofta använder metoder som mer påminner om maffiakrig än politik.

Hur som helst är det inte roligt att vara oppositionsföreträdare i Ryssland under valåret 2016. Men det är det å andra sidan aldrig.

Rättelse den 27.1.2016: Uppgiften om att de tjetjenska parlamentarikerna skulle ha låtit sig filmas på bron där Boris Nemtsov mördades, Bolsjoj moskvoretskij most, visar sig vara felaktig. Efter att ha tittat närmare på bakgrunden ser jag att videon faktiskt är från bron intill, Bolsjoj kamennyj most.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.