Ryska rättvisans rätta ansikte

Ryska myndigheter hävdar nu att Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk torterade ryska krigsfångar under första Tjetjenienkriget för tjugo år sedan. Då var han en 20-årig juridikstudent i västra Ukraina.

Jatsenjuk som islamist. En av många skämtbilder som började spridas efter Bastrykins utpekande.
Jatsenjuk som islamist. En av många skämtbilder som började spridas efter Bastrykins utpekande.

Den ryska propagandan har för länge sedan tappat all kontakt med verkligheten, men efter det senaste avslöjandet från federala undersökningskommissionen som leder förundersökningar i tunga brottmål börjar man undra om några av landets högsta befattningshavare totalt har tappat förnuftet.

I en intervju med regeringstidningen Rossijskaja gazeta hävdar undersökningskommissionens chef Aleksandr Bastrykin att Ukrainas nuvarande premiärminister Arsenij Jatsenjuk för tjugo år sedan deltog i första Tjetjenienkrigets strider på de tjetjenska rebellernas sida och var delaktig i tortyr och avrättningar av ryska krigsfångar.

Detta skulle alltså ha hänt under åren 1994-95. Till saken hör att Jatsenjuk är född den 22 maj 1974. Han har inte gjort militärtjänsten, och i mitten av 1990-talet läste han juridik på universitetet i Tjernivtsi i västra Ukraina. Samtidigt arbetade han tillsammans med sonen till Tjernitvsis gurvernör i en juristfirma som sysslade med privatiseringar.

Hur han dessutom skulle ha hunnit kriga i Tjetjenien utan att någon lade märke till hans frånvaro är en gåta. Ännu svårare är det att förstå varför en lovande 20-årig juriststudent med förmodligen lukrativa politikerkontakter plötsligt skulle lämna allt för att tortera ryska soldater i fjärran land.

En annan variant av Jatsenjuk som islamist.
En annan variant av Jatsenjuk som islamist.

Men Bastrykins uppgifter är givetvis mycket trovärdiga – enligt honom själv. De kan komma från en viss Aleksandr Malofejev, en ukrainare som själv uppges ha stridit i Tjetjenien. Han greps i Ryssland 2013, gjorde en uppgörelse med undersökningskommissionen och pekade ut ett stort antal ukrainska nationalister som sägs ha stridit på de tjetjenska rebellernas sida på 1990-talet.

Ytterligare två ukrainare, Nikolaj Karpjuk och Stanislav Klych, greps i Ryssland 2014 när de oförsiktigt nog åkte in i landet utan att veta att de var efterlysta för delaktighet i första Tjetjenienkriget. (Enligt vissa uppgifter ska Karpjuk ha gripits av ryska agenter på ukrainskt territorium och förts till Ryssland mot sin vilja.) De uppges ha erkänt sig skyldiga och ska nu ställas inför Tjetjeniens högsta domstol i Groznyj. Malofejev, som har en uppgörelse med undersökningskommissionen, ska dömas i en vanlig domstol som väntas ge honom ett minimalt straff.

Under förundersökningen har ett stort antal kända ukrainska nationalistledare som sagt pekats ut som delaktiga i första Tjetjenienkriget. Det är givetvis möjligt att någon av de tre åtalade ukrainarna även pekat ut Jatsenjuk under hårdhänta förhör. Stanislav Klych har senare tagit tillbaka sitt erkännande och sagt att han tvingats till det, men hans vittnesmål kan enligt undersökningskommissionen ändå användas i den kommande rättegången i Groznyj.

Trovärdigheten i anklagelserna undergrävs dock kraftigt av Bastrykins senaste påstående om att även Ukrainas nuvarande premiärminister Arsenij Jatsenjuk skulle ha deltagit i striderna på de tjetjenska separatisternas sida – men uppenbarligen tar Bastrykin själv utpekandet på fullaste allvar, annars hade han knappast nämnt det i intervjun i regeringstidningen.

Jatsenjuks pressekreterare Olga Lappos kommentar till utpekandet var att Bastrykin borde genomgå en psykiatrisk undersökning.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.