Svordomar hotar rikets säkerhet

Fula ord är farliga i Ryssland. I veckan greps miljöaktivisten Jevgenij Vitisjko för att ha svurit på en busshållplats utanför polisstationen i Tuapse. Han blir troligen kvar bakom galler till februari 2017.

En Esperanto

vitisjkoFula ord är farliga i Ryssland. I veckan greps miljöaktivisten Jevgenij Vitisjko för att ha svurit på en busshållplats utanför polisstationen i Tuapse. Han blir troligen kvar bakom galler till februari 2017.

Jevgenij Vitisjko var redan belagd med reserestriktioner. Han hade ändå tänkt tillbringa resten av veckan i Sotji, där han skulle presentera en miljörapport. På måndagsmorgonen åkte han därför till polisstationen i sin hemstad Tuapse, sju mil norr om OS-staden, för att ansöka om resetillstånd.

När han kom ut genom dörren greps han. Misstänkt för stöld, hette det först. Några timmar senare fick han veta att han enligt två vittnen svurit högljutt på busshållplatsen intill polisstationen.

När jag ringer upp miljöaktivisten Jelena Sjmakova i Tuapse berättar hon att Vitisjko aldrig var närmare än hundra meter från hållplatsen. Hon menar att vittnesmålen är påhittade och att enda syftet med gripandet var att hindra honom från att lämna staden. För övrigt hade han kört bil till polisstationen, så det verkar osannolikt att han skulle ha planerat att ta bussen därifrån.

Men domaren ville inte lyssna på det örat. Han ville överhuvudtaget inte höra några vittnen. De två skriftliga vittnesmålen lästes upp och Vitisjko dömdes till femton dygn i arresten för grova svordomar på allmän plats. Lindrig huliganism heter brottet. Det blir ingen resa till Sotji.

Det är synd, för en och annan utländsk journalist kunde ha varit intresserad av hans berättelse – hur han tillsammans med miljöaktivisten Suren Gazarjan lagt mycken möda på att kartlägga lagstridiga lyxbyggen i naturskyddsområden vid Svartahavskusten. Det som fått störst uppmärksamhet är avslöjandena om ett jättelikt, nybyggt palats som uppges tillhöra ett obskyrt bolag på Cypern, men som skyddas av Vladimir Putins vaktstyrka och besöks av Putins lyxbåt.

Gazarjan och Vitisjko har också fört kampanj mot ett annat lyxbygge som enligt deras utforskningar tillhör den hårdföre guvernören i Krasnodarsk, Aleksandr Tkatjov. Palatsbygget har lagt beslag på ett skogsområde och en strandsträcka som enligt miljöaktivisterna ska vara tillgängliga för allmänheten.

Suren Gazarjan åtalades 2012 för att ha hotat vakter utanför Putins palats till livet. Enligt vakternas vittnesmål hade han ”viftat med en sten”. Det hårda trycket från myndigheterna tvingade till slut Gazarjan att söka asyl i Estland, där han nu bor.

Den svärande busspassageraren Jevgenij Vitisjko har nyligen dömts till tre år i arbetskoloni för att ha skrivit de fula orden “Det här är vår skog” på ett plank som officiellt aldrig fanns, vid det andra palatset som enligt myndigheterna inte tillhör guvernör Tkatjov.

I väntan på att hans överklagande ska behandlas får han alltså inte lämna Tuapse. Nu sitter han dessutom bakom galler fram till den 18 februari. Behandlingen av överklagandet av klotterdomen har nu mycket lägligt tidigarelagts till den 12 februari, vilket innebär att han troligen inte kommer ut före år 2017.

Men det kan inte hjälpas. Man får inte svära på busshållplatsen, så är lagen i Ryssland. Den gäller framför allt för obekväma kritiker av OS-byggen, oavsett om de befinner sig på hållplatsen eller inte.

En kortversion publicerades i Sydsvenskan 2014-02-04

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.