F-ordet blev Rysslands starka kort

Den ryska regeringen fortsätter att satsa på fula ord. De senaste dagarna hjälper Ryssland till att sprida USA:s vice utrikesministers kraftutryck på nätet. Men det som ryska regeringsföreträdare säger öppet är betydligt mer oroväckande än det USA:s och EU:s diplomater säger i privata telefonsamtal.

nulandDen ryska regeringen satsar på fula ord. Häromdan låstes en rysk miljöaktivist in för att ha svurit på allmän plats, bara för att stoppa honom från att ta sig till OS-staden Sotji. Nu hjälper Ryssland till att sprida USA:s vice utrikesministers kraftutryck på nätet. Men det som ryska regeringsföreträdare säger öppet är betydligt mer oroväckande än det USA:s och EU:s diplomater säger i privata telefonsamtal.

Det avlyssnade telefonsamtalet mellan USA:s ambassadör i Ukraina och vice utrikesminister Victoria Nuland spreds på nätet under torsdagen, med rysk översättning. Den ursprungliga videon verkar ha lagts ut på Youtube ett par dagar tidigare, eftersom datumet på Youtubesidan är den 4 februari. Den fick dock ingen större uppmärksamhet innan en länk till en kopia som lagts ut den 5 februari på torsdagsmorgonen twittrades ut på engelska av Dmitrij Loskutov, rådgivare till Dmitrij Rogozin, Rysslands nationalistiske vice premiärminister med ansvar för försvarsindustrin.

Loskutovs vältajmade tweet kom samma dag som Victoria Nuland väntades landa i Kiev. Ljudkvaliteten är mycket god, och det hörs tydligt när Nuland mot slutet av samtalet säger “fuck the EU”. Den svenska översättningen “skit i EU” är något mildare. Brittiska BBC kan inte översätta, och skriver i stället [kraftuttryck borttaget] EU. En ordagrann utskrift av det avlyssnade samtalet på BBC:s hemsida inleds med en väl synlig varning om att texten innehåller en “grov svordom”.

Det är det förbjudna f-ordet som har fått störst uppmärksamhet, gjort Tysklands förbundskansler rasande och tvingat Nuland att be om ursäkt. Men det finns mer intressanta frågor att ställa.

Vem är det som har avlyssnat samtalet, när och hur? Borde inte USA:s vice utrikesminister vid det här laget vara medveten om riskerna med att diskutera känsliga frågor i telefonsamtal? Och vad är det egentligen hon säger, förutom f-ordet?

Innehållet i samtalet tyder på att det är inspelat under kvällen den 25 januari, strax efter det att Ukrainas president Viktor Janukovytj erbjöd två av oppositionsledarna regeringsposter i ett försök att lösa den politiska krisen i landet – eller i ett försök att splittra oppositionen, beroende på vem man frågar.

Det högst oväntade erbjudandet såg ut att i ett slag ändra spelplanen i ukrainsk politik. När Nuland snabbt behövde få tag i ambassadören i Kiev kan han ha befunnit sig på ett ställe där han inte omedelbart hade tillgång till en krypterad telefonlinje.

Men vem avlyssnade? Det finns egentligen bara två möjligheter: den ukrainska säkerhetstjänsten SBU, eller dess ryska motsvarighet. Att samtalet läckt ut är framför allt i Rysslands intressen.

Av samtalet framgår det tydligt att USA försöker spela en aktiv roll i den politiska utvecklingen i Ukraina.

“Jag tycker inte Klytjko ska vara med i regeringen”, säger Nuland i samtalet.

“Vi måste göra något för att få det här att hålla, för om det har ser ut att börja flyga så kan vi vara säkra på att ryssarna kommer att arbeta bakom kulisserna för att torpedera det”, säger ambassadören Geoffrey Pyatt om planerna om att släppa in oppositionen i den ukrainska regeringen.

Samtalet visar att även USA arbetar bakom kulisserna i Ukraina, vilket knappast överraskar någon.

I ett annat avlyssnat samtal, som också lades ut på Youtube den 4 februari, talar Helga Schmid, en hög tjänsteman inom EU:s utrikestjänst, med Jan Tombinski, EU:s representant i Ukraina. Samtalet verkar vara inspelat den 31 januari, och de två EU-höjdarna talar bland annat om problemen i samarbetet med USA.

Det uppenbara syftet med de riktade läckorna, förutom att de kan utnyttjas i rysk och ukrainsk regeringspropaganda, är att så split mellan USA och EU.

glazievMen om det är någon som öppet blandar sig i Ukrainas inre angelägenheter är det Ryssland. Samma dag som telefonsamtalen började spridas på nätet förklarade Vladimir Putins rådgivare Sergej Glaziev i en intervju att Ukraina bör göras om till en federation, så att den östra delen kan ansluta sig till den ryskledda Eurasiska unionen. Demonstranterna är terrorister och bör skingras med våld, menade han.

I samma intervju hävdar Glaziev att USA inte bara manipulerar bakom kulisserna, utan också tränar gerillasoldater på ambassaden och delar ut vapen till dem:

По нашим данным, американские источники тратят по $20 млн в неделю на финансирование, в том числе на вооружение, оппозиции и мятежников. Есть информация, что на территории американского посольства проходят инструктаж боевики, что их вооружают.

Enlig våra uppgifter spenderar amerikanska källor 20 miljoner dollar varje vecka på finansiering av oppositionen och rebellerna, däribland på beväpning. Det finns information om att gerillasoldater får träning på den amerikanska ambassadens territorium och att de beväpnas.

Om den ryska regeringen verkligen hade haft bevis på att USA delar ut vapen till oppositionen från sin ambassad i Kiev hade man dock knappast nöjt sig med att antyda det i en intervju i en ukrainsk tidning, utan snarare tagit till storsläggan och krävt att frågan tas upp i FN:s säkerhetsråd. Men till skillnad från USA vill Ryssland uppenbarligen inte ha medling av FN i Ukraina. I stället hänvisar Glaziev till avtalet från 1994, när Ukraina gav upp sina sovjetiska kärnvapen.

Согласно этому документу, Россия и США являются гарантами суверенитета и территориальной целостности Украины и, откровенно говоря, обязаны вмешиваться, когда возникают конфликтные ситуации такого рода. А то, что вытворяют сегодня американцы, в одностороннем порядке грубо вмешиваясь во внутренние дела Украины,— очевидное нарушение этого договора.

Enligt detta dokument ska Ryssland och USA garantera Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, och måste ärligt talat blanda sig in när den här typens konfliktlägen uppstår. Men det som amerikanerna nu håller på med, när de ensidigt på ett grovt sätt blandar sig in i Ukrainas inre angelägenheter, är ett uppenbart brott mot det här avtalet.

Ryssland har alltså en skyldighet att ingripa för att garantera Ukrainas territoriella integritet, och bästa sättet att göra det är att dela upp landet i en lös federation, verkar Glaziev mena. Hans tolkning av protokollet från 1994 är i ganska selektiv – bland annat lyckas han glömma bort att även Storbritannien nämns som garant av Ukrainas säkerhet. Det han säger öppet är i alla fall betydligt mer oroväckande än det USA:s och EU:s diplomater säger i privata telefonsamtal. Det hade varit intressant att höra vad ryska diplomater säger i privata telefonsamtal.

En kortversion publicerades i Sydsvenskan 2013-02-08

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”F-ordet blev Rysslands starka kort”

Uppmärksamheten kring F ordet, det var fokus för svenska medierna. Enligt mig så är det ett försök att skifta uppmärksamhet från innehållet i samtalet som fröken Nuland hade med sin kollega (USA ambassadören i Kiev). Fokus i ryska medierna var helt rätt enl. min uppfattning och det var inte F ordet utan det var hur fröken Nuland diskuterade hur man skulle styra upp situationen i Ukraina och vilka opositionella ledare man skulle föra till makten. Jag tänker framförallt på att man ville ha- och skulle arbeta för att föra fram “Yats” det vill säga Jatsenjuk och hålla Klichko i skuggan. Vad detta visar på är amerikanarna blandar sig i, försöker påverka och styra den ukrainska politiken och ukrainska “Maidanledarna”.

När du Kalle påstår att det är Ryssland som blandar sig i, så har du rätt, men Ryssland skickar inte sina politiker till Kiev för att stödja och uppmuntra de Rysslandsvänliga krafterna i östra och södra delarna av landet. Båda sidorna blandar sig och det pågår en maktkamp för Ukraina. Du har uppenbarligen valt sida, personligen tycker jag att Ryssland sköter det hela snyggare. Ryssland stödjer den legitima och folkvalda ledningen, medan väst stödjer nynazister (och ättlingar till SS soldater i västra Ukraina). Ja Janukovitj ansågs vara helt demokratisk och bra så länge han skulle skriva på avtalet med EU, när detta inte blev av så förvandlades han över en natt (med hjälp av den västerländska propagandamaskinen där du Kalle är ett kugghjul) till en auktoritär skurk för en blodig, korrupt förtryckarregim som kränker mänskliga rättigheter och bla bla osv.

Kvällens propagandasändning från Aktuelltredaktionen i svenska statens television innehöll en formulering jag sent skall glömma:

“Det var fredliga demonstranter som ville gå till parlamentet för att förmå parlamentet att ändra konstitutionen.”

Man skulle nästan kunna tro att SVT kör något slags parodi på gammal Brezjnev-sovjetisk nyhetsförmedling.

Stängt för kommentering.