Navalnyj på fri fot igen

Den ena handen i Kreml vet inte vad den andra gör. Det var det allmänna intrycket i Ryssland på fredagsmorgonen, när juristen, antikorruptionskämpen, internetaktivisten och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj släpptes på fri fot.

Den ena handen i Kreml vet inte vad den andra gör. Det var det allmänna intrycket i Ryssland på fredagsmorgonen, när juristen, antikorruptionskämpen, internetaktivisten och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj släpptes på fri fot.

Dagen innan hade han dömts till fem år i arbetsläger för förskingring. Han greps i rättssalen och fördes bort i handfängsel. Efter domen gick tiotusentals ryssar i Moskva och andra större städer ut på gatorna för att protestera mot den farsartade rättsprocessen och det långa straffet.

Polisen spärrade av Manegetorget intill Kreml, där den otillåtna demonstrationen ursprungligen planerades. Den officiella förklaringen, som ingen trodde på, var att torget måste stängas för brådskande byggarbeten.

Det visste Aleksej Navalnyj i sin cell inget om. Lika lite visste han att åklagaren helt oväntat hade överklagat domstolens beslut att frihetsberöva honom. Den officiella förklaringen, som ingen trodde på, var att domen fortfarande kan överklagas och därför ännu inte vunnit laga kraft.

På fredagsmorgonen var det upprop på häktet. Därefter beställde Navalnyj böcker från fängelsebiblioteket och började fundera på hur han skulle bli av med alla myggorna i cellen. Då fick han veta att han skulle till rätten igen.

“Vill ni göra hemställan om något?” frågade domaren när proceduren inleddes.

“Nej, ingen hemställan, men ni kanske borde fråga efter åklagarens id. Är det verkligen samma person som nyss krävde att jag ska fängslas?” svarade Navalnyj från glasburen längst bak i rättssalen.

En timme senare släpptes han ut från buren och kunde krama om sin fru som han dagen innan tagit avsked av. Han kan också fortsätta sin valkampanj inför borgmästarvalet i Moskva i början av september.

Den populäre skämttecknaren Sergej Jolkin lade snabbt ut en bild på domaren som håller en telefonlur mot varje öra. Den röda luren vid hans högra öra ryter: “Lås in honom på fem år!”. Den blå vid vänstra örat föreslår en annan lösning: “Kyss honom i naveln!” Navelkyssen anspelar på ett tillfälle då Putin inför tv-kamerorna tog upp ett spädbarn och pussade det på magen.

De flesta bedömare lutar åt att kaoset är resultatet av en intressekonflikt mellan två grupper makthavare.

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin vet att han kan få legitimitet genom att vinna ett riktigt val – och att valet inte kan ses som ärligt om den populäraste oppositionskandidaten sitter i fängelse. Den hårda linjens förespråkare vill statuera exempel genom att låsa in Navalnyj, i stället för att låta honom föra en hårt kritisk valkampanj.

Ingen vet hur länge Navalnyj får vara på fri fot – men sannolikheten är stor att han hamnar bakom galler igen så fort borgmästarvalet är avklarat.

Sydsvenskan 2013-07-19

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Navalnyj på fri fot igen”

“Navelkyssen anspelar på ett tillfälle då Putin inför tv-kamerorna tog upp ett spädbarn och pussade det på magen.”

Kanske lite petigt att kommentera, men “spädbarnet” var snarare en ca 5-årig pojke.

Ok, det hade jag hunnit glömma, händelsen inträffade för sju år sedan. Ännu konstigare var det ju i så fall. Jag tog för givet att det måste ha varit en bebis. Men du har rätt, Nikita Konkin var redan 5 år gammal när Putin drog upp hans tröja och pussade honom på magen på Röda torget år 2006.

http://www.kp.ru/daily/23731.4/54680/
http://sobesednik.ru/incident/20121007-nikita-konkin-kotorogo-vladimir-putin-potseloval-v-zhivot-prezidentom-byt-bolshe-n

Stängt för kommentering.