Putin överträffar sig själv varje gång

Vladimir Putin har ingen värdig motståndare. Därför tävlar han med sig själv – och nu har han slagit sitt eget rekord igen. Denna gång snackade han utan avbrott i 4 timmar och 47 minuter. Rekordet från förra årets telefonväkteri med hela ryska folket var ynka 4 timmar och 32 minuter. Telefonisterna tog emot två miljoner samtal.

– Fortsätter han i samma takt så uppnår han 6 timmar år 2018 och 7,5 timmar år 2024, kommenterade New York Times Moskvakorrespondent Ellen Barry på Twitter strax efteråt.

Enligt den nu gällande grundlagen sitter Putin till 2018, och då kan han ställa upp för nyval för ytterligare en sexårsperiod.

– Gamla gardet behövs, sade Putin, när han svarade en gammal dam från en sibirisk by som kritiserade lokala makthavare.

Sedan påpekade han att Italiens nyvalde president Giorgio Napolitano faktiskt är 87 år gammal. Då undrade en och annan om Putin själv tänker ställa upp för ännu ett nyval i samma ålder. Det skulle i så fall vara år 2039.

Samtidigt som Putin talade om hur viktigt det är att värna minnet av veteranerna från andra världskriget föll domen i den första rättegången mot en medborgarorganisation som anklagas för att vara “utländsk agent”.

Domstolen i Moskva kom fram till att Golos, Rysslands mest kända organisation för valövervakning, gjort sig till agent för utländska intressen. Detta genom att motta Norska Helsingforskommitténs hederspris för demokratiarbete. Golos har visserligen vägrat att ta emot prissumman på motsvarande 66 000 kronor, men eftersom pengarna varit på Golos konto och vänt ansåg rätten att organisationen tagit emot utländskt stöd.

Både Golos och organisationens ordförande Lilija Sjebanova dömdes till höga böter. Om Golos fortsatt vägrar att spionstämpla sig själv genom att registrera sig som “utländsk agent” kan hela organisationen upplösas.

Medan Putin talade förhördes också de viktigaste vittnen i rättegången mot antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj, som hotas av tio års fängelse för påstådd förskingring.

Att händelserna sammanföll i tid var ingen tillfällighet, menar de konspiratoriskt lagda – på detta sätt får rättegångarna mindre uppmärksamhet i utlandet.

Hur det än är med den saken så var Putins telefonväkteri ännu mer välregisserat än i vanliga fall. Ett jaktplan lyfte i direktsändning och stridspiloten som för 13 år sedan under pågående strider flög Putin till Tjetjenien fick ställa en inställsam fråga om flygvapnets framtid.

Ett intressant inslag var den liberale före detta finansministern Aleksej Kudrin, som hade bjudits till studion för något som liknade ett ärligt meningsutbyte om politikens grundlinjer.

Kudrin slog fast att Rysslands ekonomi måste moderniseras så att den inte är helt beroende av oljepriserna, och att lönerna inte får öka snabbare än produktiviteten.

– Han utnämndes till världens bäste finansminister, och det är han säkert, men inte världens bäste socialminister, kommenterade Putin godmodigt, och förklarade än en gång hur viktigt det är med statliga subventioner.

Senare, när han fick en fråga om oppositionen, återkom han till ämnet och hävdade att oppositionen, till skillnad från honom, inte vill att vanliga ryssar ska få bättre löner.

Den enda tydligt kritiska frågan ställdes av Aleksej Venediktov, chefredaktör för radiostationen Echo Moskvy. Han nämnde att han tidigare vid liknande tillfälle frågat om Putins förhållande till Stalin, och påpekade att Putin nu under sin tredje presidentperiod själv börjat uppvisa vissa drag som påminner om Stalin:

В стране появились политические процессы, например, «Пусси Райот», Алексей Навальный, процессы по 6 мая, в стране стало огромное количество людей, которых подозревают в том, что они иностранные агенты, я имею в виду закон про НКО. Дума принимает, а Вы подписываете законы, которые резко сужают свободу общения, в частности в интернете.
Скажите, пожалуйста, Вы действительно считаете, что Россия в XXI веке с помощью таких приёмов эффективного менеджера Сталина может быть передовой державой?

Man har inlett politiska rättegångar, exempelvis mot Pussy Riot, mot Aleksej Navalnyj, rättegångarna kring händelserna den 6 maj, det finns en väldig massa människor i landet som anklagas för att vara utländska agenter, jag syftar på lagen om medborgarorganisationer. Duman antar och ni skriver under lagar som hårt kringskär friheten av kommunikation, däribland på nätet.
Anser ni verkligen att Ryssland på 2000-talet med hjälp av sådana metoder av den effektiva ledaren Stalin kan bli en ledande världsmakt?

Någon stalinism är det verkligen inte fråga om, svarade Putin:

Сталинизм связан с культом личности и с массовыми нарушениями закона, с репрессиями и лагерями. Ничего подобного в России нет и, надеюсь, уже больше никогда не будет. Общество просто у нас другое и никогда этого не допустит. Но это не значит, что у нас не должно быть порядка и дисциплины.

Stalinismen är förbunden med en personlighetskult och storskaliga lagbrott, med förtryck och fångläger. Inget sådant finns i Ryssland, och kan aldrig mer finnas, hoppas jag. Vårt samhälle är helt enkelt annorlunda och tillåter det aldrig. Men det betyder inte att vi inte ska ha ordning och disciplin.

Så fortsatte han med sin vanliga förklaring av agentlagen, nämligen att medborgarorganisationer gärna får fortsätta att verka även om de tar emot utländskt stöd, men att staten måste ha reda på hur mycket pengar de får och varifrån, och vad pengarna används till. Nu har detta inget med agentlagen att göra, eftersom organisationerna även tidigare lämnat deklarationer om mottaget stöd, men det är ju inget Putin behöver bry sig om.

Vad gäller rättegången mot Navalnyj (vars namn Putin aldrig tar i sin mun) så förklarade han att ingen förföljs på politiska grunder, men att speciellt antikorruptionsaktivister bör vara “rena som kristall”, och att den som själv skriker “ta fast tjuven” inte har fribrev från granskning. Till saken hör att slagordet “Putin är en tjuv” aktivit spridits av Navalnuyj och hans anhängare.

En annan liberal journalist, Konstantin Remtjukov, chefredaktör för tidningen Nezavisimaja Gazeta, fick ställa en fråga om den ökande bristen på förtroende mellan Ryssland och Väst, som enligt Remtjukov börjar påminna om kalla kriget.

Det stämmer att förhållandet mellan Ryssland och Väst är ansträngt, svarade Putin – men det beror inte på Ryssland, utan på Väst, som blandar sig i andra länders interna angelägenheter, militärt och på andra sätt.

Som skräckexempel nämnde Putin Nederländerna, där en domstol nyligen slagit fast att en organisation som arbetar för legalisering av pedofili inte kan förbjudas.

– De har sina egna normer. Om de vill föröka sig genom invandring så låt dem göra det, vi vill inte peta i deras saker. Men varför ska vi genomföra allt det där hos oss?

När en metallarbetare från Magnitogorsk vid Uralbergen ställde frågan om skolflickor som bär huvudduk undrade en av de twittrande västjournalisterna om inte någon av misstag hade bytt ut replikkorten. I vanliga fall ska ju metallarbetarna fråga om statliga beställningar till tunga industrin, medan förbud på huvudduk varit en aktuell fråga i södra Ryssland, vid gränsen till Nordkaukasien, men knappast vid Uralbergen.

Men det brydde sig inte Putin om. Det är en bra idé att införa skoluniform igen, så att inga muslimska flickor kommer till skolan i huvudduk, slog Putin fast.

Så kom det en invandrarkritisk telefonröst, noga utvald bland de två miljoner inringarna:

ВОПРОС: Здравствуйте!

Владимир Владимирович, у меня к Вам такой вопрос: почему для мигрантов хотят ввести загранпаспорта в 2015 году? А почему не сейчас? Так как с мигрантами в страну прибывает поток наркотиков, убийств, люди боятся выйти вечером на улицу. И очень страшно становится за наших детей.

И можно задать Вам второй вопрос?

В.ПУТИН: Пожалуйста.

FRÅGA: Goddag!

Vladimir Vladimirovitj, här är min fråga till er: varför tänker man införa passtvång för invandrare först 2015? Varför inte nu? För med invandrarna kommer det en flod av knark och mord till landet, folk är rädda att gå ut på gatan på kvällen. Och man blir väldigt rädd för våra barns skull.

Och får jag ställa en fråga till?

V. PUTIN: Var så god.

Den andra frågan handlade givetvis om lönerna inom offentliga sektorn som borde höjas. Putin höll med den utvalda telefonrösten på båda punkterna. Lönerna kommer att höjas, och reglerna för invandring ska skärpas, speciellt vad gäller invandrare från Centralasien.

Under sitt telefonmaraton avlade Putin två konkreta löften. En liten flicka som talade till Putin och hela ryska folket genom en videolänk från ryska fjärran östern ska få en lekplats. Och någon efterföljare till sig själv tänker Putin dock inte peka ut – det ska ryska folket göra, sade han. Första löftet började genomföras av den lokale guvernören redan under sändningens gång. Andra löftet? Där får vi vänta och se.

En kortare version publicerades i Sydsvenskan

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Putin överträffar sig själv varje gång”

Hej Kalle,
var det några frågor om vetenskap, kultur eller Sverige?

Varför säger du förresten att han bara pratar med sig själv? Det verkar vara en massa publik, och helt fritt från interna stridigheter som kommer upp till ytan är det väl inte?

Var sade jag att han bara pratade med sig själv? Jag skrev väl tvärtom att det var telefonväkteri med 2 miljoner inkommande samtal. Putin svarade på 85 :-)

De enda “interna stridigheter” som kom till ytan var givetvis sådana som Putins team i förväg hade bestämt skulle avhandlas.

Sverige nämndes inte. Vetenskap talades det en del om. Du kan själv söka i stenogrammet, engelska här:

http://eng.kremlin.ru/news/5328

Det gjorde du förstås inte, det var bara jag som blev förvirrad av allt du skrev i början att Putin bara tävlar med sig själv, och att han talar länge.

Kan du ge något exempel på den vetenskap som det talades om? Jag testade att söka på science, physics, chemistry, university etc, men utan några relevanta träffar…

Jag ser nu att den engelska översättningen ännu inte är komplett. Det är däremot det ryska stenogrammet, där man bland annat kan läsa om ett forsknigscentrum i Novosibirsk, där alla givetvis är mycket nöjda med Putin osv. Men den engelska översättningen kommer säkert snart, så kan du se själv.

Putin har mäktiga fiender men tänk vad bra om Våra politiker satte sig i sådana telefonväkterier!

Man måste acceptera att putin och ryssarna inte bara böjer sig framåt åt tar emot. Ryssarna vill inte byta ut sin egen kultur, man vill inte höra arabiska på gatorna, man vill inte att gruppvåldtäkter och gängkrig skall bli något normalt, man vill inte ha genuspedagoger och annat vansinne, inte heller koldioxidhysteri eller förhärligande av homosexualitet. Allt detta som är så centralt i hen-svenskens värld…

Jag instämmer helt i vad signaturen Erik skriver. Västeuropa i allmänhet och Sverige i extrem synnerhet är i förfall. När kommer motreaktionen?

Stängt för kommentering.